Oxelösunds logga

Stöd vid psykisk funktionsnedsättning

Att ha en funktionsnedsättning på grund av psykisk ohälsa eller en psykiatrisk diagnos kan innebära att man har svårt för att få vardagen att fungera.

Psykisk funktionsnedsättning kan till exempel innebära att du har problem med att minnas, få saker gjorda, planera och/eller att du har svårt att hantera stress. Problemen är så stora att du har svårt att utföra viktiga vardagssysslor.

Vad kan jag få för hjälp?

Har du en psykisk funktionsnedsättning kan du få stöd av Oxelösunds kommun i form av olika stödinsatser. Insatserna är frivilliga och du ansöker genom att kontakta en biståndshandläggare.

Läs mer under Ansökan och avgifter

Boendestöd

Tillsammans med boendestödjare som kommer hem till dig får du stöd och hjälp med att planera din vardag och skapa struktur. Det kan vara stöd runt till exempel vardagliga sysslor som städ och tvätt, att uträtta ärenden och betala räkningar eller att skapa en meningsfull vardag och fritid.

Här kan du läsa mer om kommunens boendestödjare

Sysselsättning

Du som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att få ett vanligt arbete, kan ansöka om en daglig verksamhet för att få sysselsättning. Verksamheten ska vara så likt ett vanligt arbete som möjligt och ska vara både utvecklande, stimulerande och meningsfullt.

I Oxelösunds kommun finns det olika grupper du kan vara med i och arbeta med:

  • Campus café
  • Finlirarna
  • Kommunikationsgruppen
  • Loppisen Trädgårn
  • Återbruket på Sjögatan 30
  • Utefixarna

Insatsen om sysselsättning finns även inom LSS, då kallas det daglig verksamhet.

Ledsagare

Syftet med att ansöka om ledsagare är att göra det möjligt för dig att till exempel delta i fritidsaktiviteter eller i kulturlivet, för att besöka vänner eller ta en promenad. En ledsagare kan stötta dig i att kunna leva som andra och delta i samhällets gemenskap. Du som inte har möjlighet att ta hjälp av närstående kan också bli beviljad ledsagare till exempelvis bokade besök inom sjukvården.

Kontaktperson

En kontaktperson är en medmänniska som fungerar som ett stöd för dig, och kan hjälpa dig att skapa en meningsfull fritid. Tillsammans med kontaktpersonen kan du hitta på aktiviteter som till exempel gå på bio, gå på stan eller gå till en förening som intresserar dig. Kontaktpersonen finns som stöd tills du känner dig trygg i att göra saker på egen hand eller tillsammans med någon. Vad ni vill göra och hur ofta ni ska träffas kommer du och din kontaktperson överens om.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Social- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se

Sidan uppdaterad: 22 september 2020

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer