Företag och näringsliv

Oxelösund är mitt uppe i en spännande och hållbar tillväxtresa med SSABs klimatomställning, Oxelösunds hamns tillväxt inom klimatsmart sjöfartslogistik, utveckling av besöksnäringen och det övriga lokala företagandet samt Oxelösunds kommuns utbyggnad av samhällsservice, skolor och boende.

Övergripande mål för näringslivsarbetet är att Oxelösund genom ett positivt företagsklimat ska få fler nöjda företagare som vill växa. Fler nöjda företagare ska också leda till fler företagsetableringar och nystartade företag. I Svenskt Näringslivs ranking av Företagsklimatet 2022 klättrar Oxelösund hela 91 placeringar till plats 122 av landets 290 kommuner.

Här hittar du som företagare – eller om du funderar på att starta och driva företag – information, rådgivning och stöd, kontaktuppgifter till nätverk och företagsorganisationer med mera.

I Oxelösund finns ungefär 600 registrerade företag varav cirka 300 är aktiebolag och där ungefär 200 har minst en anställd. Oxelösunds största arbetsgivare är SSAB som är världsledande på höghållfasta stål. Företaget har drygt 2000 anställda i Oxelösund och utöver SSABs egna anställda finns ett stort antal entreprenörer och underleverantörer.

Andra stora arbetsgivare i Oxelösund är Oxelösunds kommun med cirka 1000 anställda och Oxelösunds hamn med över 200 anställda. Växande sektorer är främst leverantörer kopplade till SSAB och Oxelösunds hamn, både underleverantörer och andra aktörer som etablerar sig i närheten av och verkar i symbios med de större aktörerna. Ett exempel är Swecem som etablerat sig inne på Hamnens område för att få tillgång till sjöfartslogistik. De tillverkar cement baserat på hyttsand som är en restprodukt från SSAB, klimatsmart på flera sätt.

En annan växande sektor är besöksnäringen som gynnas av det fantastiska läget med 85% av kommungränsen som utgörs av vatten. Skärgårdsliv, havsbad, camping, gästhamn, god mat, utflyktsmål och möjligheter till aktiv semester lockar allt fler till Oxelösund.

Tillsammans med näringslivet arbetar vi hårt med att Oxelösund ska vara en riktigt bra kommun att vara företagare i. Vi har bland annat tagit fram ett näringslivsprogram som fokuserar på de områden som Svenskt Näringsliv och kommunens företag anser viktiga för företagsklimatet. Vi mäter även våra företagares nöjdhet kontinuerligt med hjälp av SBAs nöjdkundverktyg (NKI).

Oxelösund och Nyköping har en gemensam företags- och arbetsmarknad eftersom det är så nära och vi har ett tätt samarbete även i näringslivs- och etableringsfrågor genom Nyköpingsregionen Länk till annan webbplats..

Nyfiken på eget företag?

Står du inför att starta eget företag? Kanske ditt första? Inför ett sådant steg kan det vara bra och kännas skönt att ha pratat igenom det ordentligt med någon som vet vad det innebär. Och som kan ställa de rätta frågorna och komma med det rätta stödet.

Informationsträffar på Koordinaten 2023

Är du nyfiken på hur det går till att starta och driva eget företag?

Kom och prata med oss, Sebastian Strid och Johan Scherlin. Vi har båda lång erfarenhet från företagsvärlden och har startat och drivit både små och stora företag men har nu som uppgift att hjälpa nya företag till världen. Johan Scherlin är näringslivsansvarig i Oxelösunds kommun och Sebastian Strid är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum.

Vi finns på plats på Koordinaten Oxelösund några måndagar i vår. Kom och säg hej helt kort eller slå dig ner för ett längre samtal och bolla dina företagstankar. Drop in är helt OK men om du vill får du gärna föranmäla dig med ett mejl till johan.scherlin@oxelosund.se

Måndag 6 feb kl 17.00-18.30
Måndag 6 mar kl 17.00-18.30
Måndag 3 apr kl 17.00-18.30
Måndag 8 maj kl 17.00-18.30

Varmt välkommen, vi ser fram emot att träffa alla blivande nyföretagare i Oxelösund!

Starta eget? Nyligen startat eget?

Stäm kostnadsfri träff med rådgivare Sebastian Strid på Koordinaten i Oxelösund. Boka tid på: 070–3442625 eller sebastian.strid@nyforetagarcentrum.se

Vill du hellre köra igenom en checklista själv?
På verksamt.se finns Checklistor för att starta företag Länk till annan webbplats.

Vill du flytta ditt företag till Oxelösund? Eller kanske expandera din verksamhet inom Oxelösund? Vi har detaljplanerad mark för företagsetableringar på flera ställen i Oxelösund, bland annat Sundsör, Stålbyn och på Femöre vid Fiskehamnen. Hos Kustbostäder finns även lediga lokaler för dig som vill hyra lokal.

Här hittar du lokaler för uthyrning hos Kustbostäder i Oxelösund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lokaler för uthyrning hos olika fastighetsägare i Oxelösund Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta oss så kan vi hjälpa dig med direktkontakt till andra fastighetsägare.

Oxelösund och Nyköping har en gemensam företags- och arbetsmarknad eftersom det är så nära och vi har ett tätt samarbete även i näringslivs- och etableringsfrågor genom Nyköpingsregionen Länk till annan webbplats. .

I regionen finns det flera nätverk för dig som näringsidkare. Här har vi samlat några av de större nätverken:

ALMI Länk till annan webbplats.

BNI - Nätverk för affärer Länk till annan webbplats.

Företagsam Nora Länk till annan webbplats.

Företagarna Nyköping - Oxelösund Länk till annan webbplats.

Mino - Marknadsföreningen Nyköping - Oxelösund Länk till annan webbplats.

Nyföretagarcentrum Östra Sörmland Länk till annan webbplats.

Oxelösunds centrumförening Länk till annan webbplats. (Facebooksida) - Oxelösunds kommun samarbetar med Oxelösunds Företagarförening (tidigare Centrumföreningen) för att utveckla centrumhandel, besöksnäring och andra tjänsteföretag.   

Svenska industrikommuner  Länk till annan webbplats.- Oxelösunds kommun är sammankallande i nätverket Svenska industrikommuner (22 medlemskommuner) som arbetar för att lyfta fram de frågor som är viktiga för industrins och industrikommuners fortsatta utveckling med fokus på den tillverknings- och råvarubaserade industrin.

Östsvenska Handelskammaren Länk till annan webbplats.

Företagsregistret underlättar kontakter och samarbeten inom det lokala näringslivet. Syftet med registret är att skapa förutsättningar för en snabb och bra dialog mellan kommunen och företagen. Invånare, företagare och besökare ges en möjlighet att öka sina kunskaper om vilka resurser som finns på hemmaplan. Med hjälp av företagsregistret kan du söka fram mer information om företagen i vår kommun.Du som är med i företagsregistret får även inbjudan till exempelvis våra företagsluncher.

I vårt företagsregister finns kontaktuppgifter till cirka 300 aktiva företag i kommunen, allt från enskilda firmor till större aktiebolag.

Så här fungerar företagsregistret

Både sökning och registrering av företagsuppgifter är kostnadsfri. Registret uppdateras regelbundet. Kolla gärna så att dina uppgifter stämmer!

Här registrerar eller ändrar du dina företagsuppgifter Länk till annan webbplats.

Här söker du i företagsregistret Länk till annan webbplats.

Saknas ditt företag eller har vi fel uppgifter?

Om företaget inte finns med i företagsregistret så kan det bero på att företaget inte har ett registrerat arbetsställe i Oxelösunds kommun. Om ditt företag vill finnas med i företagsregistret för Oxelösunds kommun och synas på den publika sidan så går du in på verksamt.se Länk till annan webbplats. och anmäler ytterligare ett arbetsställe (Oxelösund). Med arbetsställe avses varje adress, fastighet eller grupp av fastigheter där företaget bedriver varaktig verksamhet med minst en anställd på 20 timmar i veckan.

Ändra uppgifter om arbetsställe

Här kan du ändra uppgifter om arbetsställe - verksamt.se Länk till annan webbplats.

Är du ny som företagare?

Då är det viktigt att du kommer med i vårt företagsregister! Registrera kontaktuppgifter till ditt företag så visas det i företagsregistret för Oxelösunds kommun Länk till annan webbplats.

Här hittar du material som presenterats vid våra företagsträffar. Första måndagen varje månad arrangerar Oxelösunds Företagarförening medlemsmöte då Oxelösunds kommun informerar både om näringslivsfrågor och mer traditionella kommunfrågor.

2023

13 januari Fredagspepp, Nyköping Länk till annan webbplats.

26 januari Hållbar frukost, Oxelösund

9 februari Framtidsdagen (går även att se i efterhand) Länk till annan webbplats.

10 februari Näringslivsdagen, Rosvalla Länk till annan webbplats.

16 mars Hållbar frukost, Oxelösund

18 mars UF-mässa Länk till annan webbplats.

24 mars Fredagspepp Länk till annan webbplats.

11 maj Hållbar frukost, Oxelösund

26 maj Fredagspepp Oxelösund Länk till annan webbplats.

2022

14 december Företagslunch Stjärnholm

2 december Fredagspepp Nyköping Länk till annan webbplats.

26 augusti Fredagspepp Oxelösund Länk till annan webbplats.

10 maj Fiskehamnsträff, lunch på Sailor

6 maj Fredagspepp Nyköping Länk till annan webbplats.

1 april Företagsfrukost Pdf, 3.7 MB.

2021

8 december Företagsfrukost Pdf, 4.8 MB.

30 september Företagsdialog om Oxelösund som besöksstad och bostad (inspelning) Länk till annan webbplats.  Agenda Pdf, 112.7 kB..

22 juni Företagsdialog om företagsklimatet – 5 kommunrepresentanter i panelen och cirka 20 företagare pratade resultat, orsaker och utveckling baserat på materialet från 26 maj Pdf, 207.4 kB..

26 maj Morgonmöte om företagsklimat, NKI och upphandlingar (presentation i pdf Pdf, 3.6 MB. och inspelning på youtube Länk till annan webbplats.)

22 mars Framtidsdialog 4 besöksnäringen Pdf, 7.8 MB.

3 februari Framtidsdialog 3 (Oxelösunds kommun) Pdf, 1.7 MB.

12 januari Framtidsdialog 2 (Oxelösunds hamn) Pdf, 7.1 MB.

2020

17 december Tomtestudion Pdf, 1 MB.

23 november Framtidsdialog 1 (SSAB) Pdf, 3.1 MB.

6 november Företagsfrukost  Pdf, 3.1 MB.

28 september Företagslunch Pdf, 125.2 kB.

Här hittar du olika rankningar inom näringslivsområdet där Oxelösund finns med.

Bästa tillväxt (Syna)

I 2022 års upplaga av Bästa tillväxt Länk till annan webbplats. behåller Oxelösund förstaplatsen i Sörmland för tredje året i rad.

Det är hela 26 företag i Oxelösund som uppfyller alla kriterier i Bästa tillväxt 2022:

 • 786 taxi AB
 • Borox International AB
 • Broms Renhållning AB
 • Bygg och Markelit i Sörmland AB
 • CLEAN by Qvarfordt AB
 • Dalgången AB
 • DK Bygg i Oxelösund AB
 • Femöre segel och riggservice AB
 • Firma Exass i Oxelösund AB
 • Gotlandsvåfflan AB
 • Jogersö Golv AB
 • Johansson Lejonbakk Fönster & Fasad AB
 • KE Rörinstallation i Nyköping AB
 • Keep Up Agency AB
 • Lars-Erik Fredborg AB
 • Mikael Jansson Rail AB
 • Oxelö Energi AB
 • Proplate Oxelösund AB
 • S & Säker Bygg AB
 • Sprinkler Service Oxelösund AB
 • SSAB EMEA AB
 • Stonefactory Scandinavia AB
 • Söderströms Plåtslageri AB
 • V&V Pumpteknik AB
 • Wahlströms Måleri & Bygg i Stockholm AB
 • Öhrn’s Rör AB

I 2021 års upplaga av Bästa tillväxt behåller Oxelösund förstaplatsen i Sörmland. Det var 13 företag i Oxelösund som uppfyllde alla kriterier i Bästa tillväxt 2021.

I 2020 års upplaga av Bästa tillväxt klättrade Oxelösund upp till en förstaplacering från sjätte plats 2019 i Sörmland.

Svenskt näringsliv - företagsklimat

Ranking 2022: I Svenskt Näringslivs ranking av Företagsklimatet 2022 klättrar Oxelösund hela 91 placeringar till plats 122 av landets 290 kommuner och är därmed Årets klättrare bland alla kommuner i Sverige. Det visar att det gemensamma långsiktiga arbetet som företagare, tjänstemän och politiker i Oxelösund lägger ner ger tydligt resultat.

Ett gott företagsklimat handlar till syvende och sist om att skapa och vidmakthålla goda relationer, att vara tillgängliga och intresserade av att företagen ska må bra och gå bra. Ett näringsliv som mår bra och går bra skapar fler arbetstillfällen vilket ger skatteintäkter, och det är grunden för en bra välfärd.

Fakta: Svenskt Näringslivs undersökning av kommunernas företagsklimat innehåller ett sammanfattande omdöme om kommunens företagsklimat samt företagens uppfattning om till exempel tjänstemäns och politikers attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens upphandling, kommunens service till företag samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Läs mer om enkätresultaten och delområdena på www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats.

Enkätsvar 2022: När Oxelösunds företag får säga sitt om det lokala företagsklimatet i Svenskt näringslivs senaste enkätundersökning Länk till annan webbplats.. är det sammanfattande omdömet högre än någonsin tidigare, 3,45. Förbättring har skett inom flera områden vilket är en bekräftelse på att kommunens långsiktiga arbete i kontakten med företagare ger resultat.

SKR – Nöjd kund index (NKI)

Resultat 2021: SKRs (Sveriges kommuner och regioner) nöjd-kund-undersökning Länk till annan webbplats. (NKI) mäter servicen inom områden (bygglov, mark, miljö, livsmedel, servering) som är viktiga för företag som verkar i Oxelösund. Det är företag som varit i kontakt med Oxelösunds kommun under 2021 som har fått svara på frågor i samband med sitt ärende. Det genomsnittliga NKI-resultatet för samtliga kommuner som deltar i undersökningen är 74 av 100. Oxelösund hamnar 2021 på nivå 68 efter att 2020 uppnått rekordnivå 74. Placeringsmässigt innebär detta plats 169 av 181 deltagande kommuner. Bygglov har tidigare varit ett område med lägst nöjdhet men där ett förbättringsarbete resultat i en glädjande ökning av NKI från 43 till 62.

Småföretagarnas riksförbund

Resultat 2021: Förutsättningarna för små företag i Oxelösund är sämre än i de flesta andra kommuner i landet. Men jämfört med 2020 har förutsättningarna blivit bättre.
Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas riksförbund. Oxelösunds kommun är rankad 218 av 290 kommuner vilket är 30 placeringar bättre än 2020. Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att kommunen har svårare förutsättningar än många andra. Ladda ner fördjupad rapport för Oxelösunds kommun här. Länk till annan webbplats.

Verksamt – till företag från myndigheter

Verksamt.se Länk till annan webbplats. är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket för dig som funderar på att starta, ska starta, redan driver, vill utveckla eller ska avveckla ett företag. Här kan du hitta stöd nationellt och även söka på din region för en samlad bild över regionens företagsstöd och information om aktuella aktiviteter.

Årets företagare i Oxelösund

Företagarna i Nyköping och Oxelösund utser varje år Årets Företagare i Oxelösund och här listar vi alla vinnare från 2005 och framåt.

2022 Patric Johansson, JL Fönster & Fasad AB
2021 Malin och Thomas Ljungdahl, Broms Renhållning AB
2020 Tony Bäckman, Tobe Teknik AB
2019 Daniel Karlsson, Materialhantering & Logistik AB
2018 Peter Eriksson, AB Farming
2017 Kicki Orha, Kickis Sailor
2016 Pernilla Eriksson och Caroline Karlsberg, Salong Miracel Hair & Home
2015 Stefan Svanborg, Borox International AB
2014 Torbjörn Dahlström, Mediamix
2013 Lars Erlandsson, We Trade International AB
2012 Lars Bergman, Svedlindhs Herr & Dam
2011 Susanne Borg, Jogersö Camping
2010 Franz Meiszner, Meiszners Mekaniska
2009 Peter Lindqvist, Lindqvists Gummiverkstad
2008 Göran Sörner, Sörners Optik
2007 Mathias och Jonas Fernqvist, ICA Kvantum
2006 Catarina Hagstrand, Oxelösunds Båtvarv
2005 Mikael Esséus, Esséus Husvagnar

Årets Unga Företagare i Nyköping Oxelösund

2022 Casper Quarfordt, CQ Flytt och Städ AB

Årets Hederspris Företagare Oxelösund

2022: Torbjörn Dahlström, Mediamix Torbjörn Dahlström AB
2021: Anders Waerner, Waerners Bil- och Servicebutik AB

Årets nyföretagare i Oxelösund

Nyföretagarcentrum och Oxelösunds kommun utser varje år Årets Nyföretagare i Oxelösund och här listar vi de senaste årens vinnare:

2022: Sari Ståhlgren, Saris glada hundar
2021: Lenita Holmgren, Svedlindhs och Anna-Karin Ledberg, Bakstugan
2019: Emanuel Fröberg, Keep Up Agency
2018: Charlie och Johan Stenberg, Charlies
2017: Casper Qvarfordt, CQ Städservice
2016: Deborah Rosman, Skärgårdsvåfflan AB
2015: Ari och Katarina Mattilea, AM Bulk o Transport AB

Innan 2015 delade man ut gemensamt pris för hela Östra Sörmland.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer