Konstgallerier på Koordinaten

På Koordinaten hittar du två konstgallerier, Galleri K och Galleri O.

Galleri K är det större av de två gallerierna och används främst till utställningar av etablerade konstnärer och större, turnérande utställningar samt lekutställningar för barn.

Galleri O är vårt mindre galleri för utställningar med lokal anknytning.

Utställningstorget mitt i biblioteket är öppet för mindre utställningar av föreningar, organisationer, skolor med flera.

Pågående utställningar

Galleri K

Collage av Jan Stenmark

7 - 31 januari Jan Stenmark

Jan Stenmark har gjort sig känd med collage från tidningar och magasin utgivna på 1940–1960-talet. Hans surrealistiska bildkompositioner med slagfärdiga texter framkallar både skratt och eftertanke. Nu ställer han ut sina tryck på Koordinaten i Galleri K.

Galleri O

Kajsa Engstrand konstverk av glas

7 - 31 januari "Snowy was here" av Kajsa Engstrand

Kajsa om sin utställning:

”Ofta är glas mitt första material. Till det brukar jag vilja sätta kontraster genom att föra in andra material och allmänna vardagsbetraktelser. Har jag tur blir det en spänning där, värd att utforska. Jag samlar former och uttryck från gamla grejer, serier, företeelser i världen och livet i stort.”

7 - 31 januari

Galleri K - Jan Stenmark
Galleri O - Kajsa Engstrand

6 februari - 2 april
Galleri K - "En resa över Östersjön"

4 -28 februari
Galleri O - Linda Engström

4 - 28 mars
Galleri O - Linda och Tove Leinestrand

5 april - 2 maj
Galleri K & O - Konstföreningen Fokus

6 - 30 maj
Galleri K - Carl Wellander
Galleri O - Solveig Lundgren

10 juni - 8 augusti
Sommarutställning
Galleri K - Ida Gudmundsson
Galleri O - Manderkiosken

Utställningar 2022

Här kan du läsa om de tidigare utställningarna i våra gallerier. Klicka på +-tecknet under varje bild, så får du fram informationen.

Oxelösundssalongen 2022

26 november - 3 januari Oxelösundssalongen

25 konstnärer med lokal anknytning till Oxelösund ställer ut sina verk i båda våra gallerier. Här blandas olika tekniker och skaparglädje.

Jenny Sivén, Andreas Poppelier och Magnus Fliesberg ställer ut sina verk på Koordinaten

22 oktober - 22 november "7786 veckor"

Jenny Sivén:
” Ibland vet jag inte om jag målar minnen eller drömmar. Höghus. Industri. Skog. Monster. En blomma. När jag är vaken och promenerar i staden där jag bor saknar jag ibland ställen som bara finns i drömmen. I drömmen saknar jag aldrig verkligheten. Måleriet suddar ut gränsen mellan världarna.”

Andreas Poppelier:
”Född i Eskilstuna, bor och arbetar i Värmland. Sedan Konsthögskolan i Malmö har det varit ett varierat konstnärskap; måleri, teckning, skulptur och installation i olika tekniker, ett intresse för att utforska konstens möjligheter. Det är helheten som skapar sammanhang. Efter nio år i den värmländska naturen samt en trötthet inför det föreställande, en ny riktning under inflytande av Joan Mitchells ord: “I paint from remembered landscapes that I carry with me - and remembered feelings of them, which of course become transformed. I could certainly never mirror nature. I would more like to paint what it leaves with me.” Tidigare har jag ställt ut på gallerier, museum och konsthallar i Sverige och utomlands. Mina verk finns representerade hos museer, kommuner, landsting och Statens Konstråd. 2018 fick jag äran att göra omslag för nobelpristagaren Louise Glücks bok ‘Meadowlands’.”

Magnus Fliesberg:
”Konst är en parallellvärld där andra regler råder, där kvalité är omätbar. Jag letar efter större sammanhang än vad varje bild för sig utgör, jag vill att mina bilder inte ska likna något exakt. Jag vill att mina bilder ska betraktas för vad de är, något annat än verklighe­tens vardag.

Resultatet är naturligtvis helt subjektivt. Jag vill likna livet vid en luftficka. Eller som poeten Maria Pettersson beskrev luftfickan i dikten med samma namn:

“Att komma därifran är tvunget
men den ger oss alternativ;
vi blir kvar vi stannar och väntar,
vi lämnar.“”

Louise Eklund Pettersson ställer ut sitt måleri i Galleri O

22 oktober - 22 november "Blandat måleri"

Louise Eklund Pettersson ställer ut sitt måleri i Galleri O. Vernissage lördag 22 oktober i konstnärens närvaro.

”Född i Uppsala och kom till Oxelösund som 6-åring men bor nu i Nyköping. Kommer från en stor släkt, där ALLA har skapandet i sig, här fanns och finns många konstnärer inom olika genres så som musik, författare, konst, guld & silversmide, snidare, teater, cirkus, florister, konditorer m fl.

I mitt fall är det väl mest färg & form i olika tekniker, som målning, broderi och handarbeten, som är mitt uttryckssätt. Älskar att utmana mig själv och hitta på nya sätt att utvecklas hela tiden. Där en idé enkelt fyller på med nästa idé osv. Då jag finner ALLT skapande så roligt, så har jag svårt att välja ut något som favorit. ALLT är så spännande & kul.

Är mestadels självlärd men även gått några konstutbildningar i olika tekniker. Sommaren 2018 startade jag VÅGA MÅLA i Nyköping. Med målarkurser i olja och akryl och nu även akvarell i min ateljé på Bagaregatan. Där finns även fler verk att komma och se på vid intresse.

 

Två ullkonstverk

24 september - 18 oktober "Ull skapa dig - ur två filtmakares händer"

Karin Nilsson och Anna Gran ställer ut sina ullkonstverk i Galleri K. Du kan läsa mer om dem på deras webbplatser.

Karin Nilsson – hundraprocentull.wordpress.com Länk till annan webbplats.

Anna Gran - annagran.se Länk till annan webbplats.

Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus Oxelösund och med stöd av Sveriges Konstföreningar

Keramik konstverk

24 september - 18 oktober "Liselottes keramik"

Oxelösundskeramikern Liselotte Igelström ställer ut sina alster i Galleri O i sin utställning ”Liselottes keramik”. Tekniken är drejad keramik och skulpterade katter.

Om Liselotte:
”När jag var barn såg jag någon dreja, och efter det drömde jag om att få lära mig hantverket. Min pappa byggde en drejskiva åt mig när jag var 13 år men den blev inte bra då den bara hade en hastighet. Tanken var god. Åren gick och på 80 talet började jag en keramikkurs på ABF, mina föräldrar blev också intresserade så vi gick på kurs alla tre. De köpte en begagnad keramikverkstad som jag senare ärvde. Jag har haft egen verkstad sedan dess och är mestadels självlärd. Främst gillar jag att dreja stora skålar och fat och att skulptera. Favoritmotiv är tomtar och katter.

Du kan följa Liselotte på FB @liselotteskeramik Instagram @liselottei

Målning av Alexis Oyola

20 augusti - 20 september "Shadow paintings" av Alexis Oyola

I Galleri K ställer Alexis Oyola ut sitt måleri i utställningen "Shadows paintings".
”En bra målning ger inga svar
den ställer frågor.”
Alexis Oyola
I serien ”shadow paintings” söker jag koderna till de symboler, tecken och mönster vi har i vårt kollektiva undermedvetna. Förlorade ritualer, myter, legender och sagor som vi har nedärvt i vårt gemensamma DNA. Människans arketyper. I ” shadow paintings” kan man se två olika målningar i samma målning.
På framsidan ett motiv men på baksidan döljer sig ett annat, beroende av hur man belyser verket.
Skuggan blir en del av målningen. Skuggan som destruktiv men även positiv. Endast när du erkänner din mörka sida kan du fullt ut förstå vem du egentligen är.

Utställningen ”shadow paintings” på Koordinaten i Oxelösund är första gången dessa målningar visas för en publik.
Läs mer om Alexis och hans tidigare utställningar på hans webbplats: Länk till annan webbplats.
Du kan följa Alexis på Instagram: @alexis_a_oyola Länk till annan webbplats.

Porträttmålning av Per Forsberg

20 augusti - 20 september "Humanoria" av Per Forsberg

Per Forsberg har tecknat och målat sedan han var liten. Under 90-talet tecknade han serier och publicerades i serietidningen ”Svenska Serier” 1992 med ”Jocke och hans värld: Farsa åt djävlar”. Därefter tecknade han 91:an Karlsson på prospect med den dåvarande redaktören Siv Jensing.
Per har också illustrerat en novell i tidningen Frida och under ett par år porträtterade han A-lagsspelare i ishockey åt Sportpaint i Södertälje. På meritlistan finns även logotyper, motiv till tatuerare, serieteckningskurser med mera.
Idag bor Per i Oxelösund och förutom sitt eget skapande erbjuder han att måla porträtt på beställning.
Du kan läsa mer om Per på hans webbplats. Länk till annan webbplats.

En gammal tryckpress med texten KKV Sörmland över

11 juni - 9 augusti "Verklighet eller fiktion" av KKV Sörmland

Drygt 20 medlemmar från KKV Sörmland ställer ut tillsammans på Koordinaten i Oxelösund och tolkar temat Verklighet eller fiktion med olika tekniker. Självklart tar grafiken en stor plats men medlemmarna arbetar även i andra två- och tredimensionella tekniker.

Konstnärernas kollektivverkstäder, KKV, organiserar 25 konstnärliga verkstäder i hela landet, med totalt 3700 verksamma konstnärer.


KKV Sörmland är en av dessa verkstäder som erbjuder möjlighet att arbeta i en utrustad verkstad med koppargrafik, screen, collografi och fotopolymer.
Att vara medlem betyder inte bara tillgång till en verkstad utan även en gemenskap. Medlem deltar i en eller fler arbetsgrupper och kan välja att ta del av olika evenemang som organiseras av föreningen.

Föreningen startade 1987 med invigning av Grafikhuset som så småningom blev KKV Sörmland och finns på Bryggeriet, Behmbrogatan 5 i Nyköping.

Du kan läsa mer om KKV Sörmland på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Textilkonst av Marianne Olsson

30 april - 24 maj "Vävda bilder" av Marianne Olsson

Textilkonstnär Marianne Olsson kommer ursprungligen från Stockholm men bor sedan många år på Gotland där hon har sin ateljé.

Om Marianne:

”Som 18-årig elev på den Grundläggande skolan för konstnärlig utbildning fick jag pröva olika konstformer och material såsom till exempel oljemålning, akvarell och skulptur. När turen kom till det textila materialet fick vi väva. Det var då jag kände att textil var ”mitt” material, mitt uttryckssätt.

Därefter har jag utbildat mig på bland annat Konstfackskolans textila linje och mina vävar finns spridda över landet och världen i till exempel London och Mexiko. Mina motiv hämtar jag gärna från naturen. Inspirationskällor har varit Stockholms skärgård samt det norrländska och gotländska landskapet.”

Du kan läsa mer om Marianne och hennes konstnärskap på hennes webbplats –marianneolsson.se Länk till annan webbplats.

Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus med stöd av Sveriges Konstföreningar.

Konst av Anne Pajunen

30 april - 24 maj, "Sorgers boning" av Anne Pajunen

Anna Pajunens utställning ”Sorgers boning” representerar hur sorgen kan se ut beroende på vem som upplever den. ”Sorgen är så mycket. Det är längtan, tårar, ångest. Det är så mycket, det är mest i kroppen. Det är så mycket, tårar som räcker till ett helt hav.”

Utställningen är utformad som en interaktiv musikvideoinstallation. Publiken öppnar själv de hemliga dörrarna till de dolda sorgernas boningar.

”Sorgers boning” är en musikalisk och poetisk tolkning av de samtal om sorg som Anne Pajunen haft med invånare i Oxelösund. Samtalen rörde sig mellan sorger och minnen som är tunga och mörka till de med lättare stråk av melankoli.

Om Anne:

Anne Pajunen är tonsättare, sångerska och musiker, med lång erfarenhet av att arbeta med platsspecifik musikdramatik med särskilt fokus på att involvera allmänheten och publiken på olika sätt. Annes verk och iscensättningar har framförts på såväl på större scener i Sverige såsom Folkoperan, Norrlandsoperan och Konserthuset Stockholm, som på Fylkingen och Atalante och andra viktiga scener för experimentell och nutida scenkonst och musik. Internationellt har hon de senaste åren framträtt på festivaler, konsthallar samt opera- och konserthus bland annat i USA, Storbritannien och Frankrike.

”Sorgers boning” är det nionde och avslutande verket i serien SALT: variationer i Sörmland, ett utforskande konst- och musikprojekt om sorg och förlust. Inom ramen för Annes musikresidens hos Scenkonst Sörmland under 2020-21 skapade hon platsspecifika verk, runt om i regionen. De nya verken har tagit fokus på platsen/orten och, framför allt, människor på orten. Alla verk får sin utformning på respektive plats. Sorgers boning produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Oxelösunds Kommun.

Du kan läsa mer om Anne på hennes webbplats, annepajunenconcept.com Länk till annan webbplats.

 

 

Illustrationer av tre illustratörer Anna Blåder Annika Samuelsson Jack och Elliot Wallentin

2 - 26 april, "Vi illustrerar - barnboken i fokus", Jack & Elliot Wallentin, Anna Blåder och Annika Samuelsson.

Gemensam nämnare för illustratörerna är att de bland annat arbetar med att illustrera barnböcker.

Jack & Elliot Wallentin
om oss:

”Jack and Elliot Wallentin är en barnboksduo som skriver och illustrerar barnböcker. Vi gillar att blanda olika tekniker – och med slumpen som partner strävar vi efter att ta fram bilder som känns både bekanta och överraskande. Vi arbetar med saxar, pennor, penslar, papper och återvunnet material som gamla tidningar och överbliven kartong.”

Du kan läsa mer om Jack och Elliot på de här sidorna:

jackandelliotwallentin.com Länk till annan webbplats.

instagram.com/jackandelliotwallentin Länk till annan webbplats.

Anna Blåder
Om Anna:

”Tecknare och illustratör, främst i barnboksgenren men även i andra sammanhang där mitt sätt att teckna finner sig tillrätta.

Jag gillar att teckna i tusch med stålpenna eftersom jag tycker om variationen och livfullheten som blir i linjen. Tecknar också gärna i blyerts av samma anledning, linjen blir levande i svärtans skiftningar. Mina illustrationer innehåller ofta en underfundig lekfullhet. ”

Du kan läsa mer om Anna och hennes arbete på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

Annika Samuelsson
Annika har bland annat illustrerat barnböckerna om katten Snurran, skrivna av Eva Bergström. 2003 mottog Annika Elsa Beskow-plaketten för bästa illustrationer i ”Snurran och den osande abborren”. Hon arbetar även med design av kläder och textila produkter och ser sig själv som både tecknare och textilare. Du kan läsa mer om Annika på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

Målning av konstnären Lena Bergman

2 - 24 april, ”Det intuitiva skapandets kraft”, Lena Bergman

Om Lena:

”Kommer från Sollefteå - ”Ådalens pärla” - i Ångermanland, bosatt i Nyköping sedan 1993. Jag har ritat och målat sedan barnsben, men skapandet har intensifierats de senaste 10 åren.

Genom att delta i en mängd kurser i olika tekniker och experimentera i min ateljé så har jag hittat mitt konstnärliga uttryck där jag främst använder akrylfärg som huvudsakligt medium.

Min konst uppkommer oftast utifrån intuitivt måleri, färgerna jag väljer att använda bestämmer grunden, jag hittar former att gå vidare med i måleriet, ett motiv skapas och letar sig fram till en färdig tavla.

Ibland tar jag med andra material i mitt skapande i mixed media, assemblage, collage med mera och om jag har möjlighet jobbar jag gärna med grafik i olika former.

Jag är mycket glad att du besöker min utställning, kanske kommer du också på besök i min ateljé på Bryggeriet Nyköping den 14 - 15 maj 2022 under Konstrundan/Öppet hus.

Välkommen!

Lena Bergman ”

Du kan läsa mer om Lena och hennes konst på hennes webbsida: lena-b.art/home/ Länk till annan webbplats.

Konstnären Johan Gustavsson ställer ut i Galleri K

5 - 29 mars "Utan gräns" - Johan Gustavsson

Johan Gustavsson kommer ursprungligen ifrån Norrköping och utövade under uppväxten musik men började senare att måla och skriva lyrik. Dessa konstformer kombinerar han gärna under sina presentationer. I sitt konstnärskap undersöker han de esoteriska dimensionerna där mystiken ständigt är närvarande.

Utställningen dedikeras till konstnären och poeten Pellas G Hansson. Han var Johans mentor på Hjo konstskola. Pellas föddes 1941 på Pellasgården utanför Rättvik men gick hastigt ur tiden 2021. Under hela sitt konstnärskap hade Pellas en stark närhet till musiken, skogen och naturen.

Marja Fiander ställer ut i Galleri O

5 - 29 mars "Att vårda hantverket" - Marja Fiander

Sedan 1996 har Marja Fiander jobbat med antik möbelrestaurering, illusionsmåleri, förgyllning, formgivning och färgkoordinering till inredningar från sin ateljé på Bryggeriet Kulturcentrum i Nyköping. Marja är utbildad vid Anselm Fraser School of Antique Furniture Restoration i East Linton,Skottland och Roger Newton School of Decorative Paint Finishes i London. Marjas passion är färg och form med kraftfulla kulörer.

Katarina Divander och Ubavka Marinkovic ställer ut i Galleri K

5 februari - 1 mars

Galleri K - "I live my life in widering circles"
Katarina Divander & Ubavka Marinkovic

Konstnärerna berättar:
"Temat på vår utställning är början på Rainer Maria Rilkes kända dikt: “Jag lever i vidgande cirklar”. Dikten har under åren varit vår inspiration på varsitt håll, innan vi lärde känna varandra som medlemmar i konstnärsförening Haninge konstnärer.

När vi började arbeta med utställningen hittade vi vår gemensamma nämnare; existensfrågor som vi närmar oss och bearbetar på vårt personliga sätt. Rilke är den som satte ord på våra tankar. Betraktaren får söka sina egna vyer i våra tavlor."

Om Katarina Divander:
Inspireras av frågor kring existensen, dess villkor, relationer och symbolik. Individen och dess val. Väljer ofta teckning och grafik men även andra konstnärliga tekniker.

Om Ubavka Marinkovic:
Jobbar med flera konstformer. Utforskar mest existentiella frågor där uttrycket ofta handlar om kommunikation och platsidentitet. Processen går ut på att förenkla, skala av och ta fram den rena känslan. Små betydelsebärare återkommer i den stora helheten.

Konstnären Niklas Johansson ställer ut i Galleri O

5 februari - 1 mars

Galleri O - ”Ett sår av människans verk. Ett verk av människans sår.”
Niklas Johansson

Det handlar om saknad, svek, sorg och längtan.

Ett avtryck som människan gjort i din själ.

Ett sår som kan läkas i naturens kraft.

Likt trädets rötter och krona.

Om Niklas:
”Konsten är för mig ett sätt att uttrycka mig i olika känslor i livet. Skapandet är för mig terapeutiskt och ger mig lugn. Då jag blir ett med verket. Min konstnärliga bana började när jag jobbade på grafikhuset Nyköping. Min första utställning var på stadshuset i Nyköping, unga grafiker 1994. Sen Nyköpings konstförening där jag blev den första att få stipendium 1996.

Tekniken är etsat rost på tyg genom att spraya på en blandning av ättika, vinäger, salt och vatten. Så att rostprocessen går fortare. Färgat tygerna med gurkmeja, kaffe, te, rödbeta, lök och växter. Använt bivax och strukit in tidningsurklipp på tyg.”

Niklas Johansson född 1969. Uppväxt utanför Nyköping. Bor numera i Sköldinge på landet. Började jobba med konsten i början 1990-talet. Började med svartvit fotografering och framkallade själv. Forsatte sedan med grafik, skulptur och måleri. Har börjat jobba med tyger och en ny teknik att färga dem med naturnära material och olika föremål som kan rosta. Allt är återbrukat material.

Skaparlust ställer ut i Galleri K

8 januari - 1 februari

Galleri K - "Färg och form"
Konstföreningen Färgklicken.

En varierande utställning med fokus på det måleriska.

Konstnären Lehna Fahlström ställer ut i Galleri O

8 januari - 1 februari

Galleri O - "Kärlek, tankar och känslor"
Lehna Fahlström

Om Lehna:
"Jag brukar säga att jag målar inte med penseln, jag målar med mina känslor och hoppas att de även berör betraktaren. Motivet kommer ofta intuitivt, växer fram under målandets gång. Det går inte att stoppa in mig i ett fack, jag är alldeles för nyfiken. Just nu blir det mycket struktur och mixmedia, där jag gärna blandar både teknik och motiv. Det ser ni exempel på i denna utställning. Denna utställning är lite speciell eftersom jag delvis visar en ny stil som jag inte visat tidigare. Jag är en smålänning som flyttade upp till Nyköping för några år sedan. Haft drygt tjugotalet utställningar runt om i Sverige."

Kontakt

Kultur Oxelösund
Magnus Lagerström
Kultursamordnare
Telefon: 0155-383 57
E-post: magnus.lagerstrom@oxelosund.se

Irem Babovic
Kulturassistent
Telefon: 0155-383 73
E-post: irem.babovic@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer