Oxelösunds logga

Konstgallerier på Koordinaten

På Koordinaten hittar du två konstgallerier, Galleri K och Galleri O.

Galleri K är det större av de två gallerierna och används främst till utställningar av etablerade konstnärer och större, turnérande utställningar samt lekutställningar för barn.

Galleri O är vårt mindre galleri för utställningar med lokal anknytning.

Utställningstorget mitt i biblioteket är öppet för mindre utställningar av föreningar, organisationer, skolor med flera.

Pågående utställningar

Galleri K

Textilkonst av Marianne Olsson

30 april - 24 maj "Vävda bilder" av Marianne Olsson

Textilkonstnär Marianne Olsson kommer ursprungligen från Stockholm men bor sedan många år på Gotland där hon har sin ateljé.

Om Marianne:

”Som 18-årig elev på den Grundläggande skolan för konstnärlig utbildning fick jag pröva olika konstformer och material såsom till exempel oljemålning, akvarell och skulptur. När turen kom till det textila materialet fick vi väva. Det var då jag kände att textil var ”mitt” material, mitt uttryckssätt.

Därefter har jag utbildat mig på bland annat Konstfackskolans textila linje och mina vävar finns spridda över landet och världen i till exempel London och Mexiko. Mina motiv hämtar jag gärna från naturen. Inspirationskällor har varit Stockholms skärgård samt det norrländska och gotländska landskapet.”

Du kan läsa mer om Marianne och hennes konstnärskap på hennes webbplats –marianneolsson.se Länk till annan webbplats.

Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus med stöd av Sveriges Konstföreningar.

Galleri O

Konst av Anne Pajunen

30 april - 24 maj, "Sorgers boning" av Anne Pajunen

Anna Pajunens utställning ”Sorgers boning” representerar hur sorgen kan se ut beroende på vem som upplever den. ”Sorgen är så mycket. Det är längtan, tårar, ångest. Det är så mycket, det är mest i kroppen. Det är så mycket, tårar som räcker till ett helt hav.”

Utställningen är utformad som en interaktiv musikvideoinstallation. Publiken öppnar själv de hemliga dörrarna till de dolda sorgernas boningar.

”Sorgers boning” är en musikalisk och poetisk tolkning av de samtal om sorg som Anne Pajunen haft med invånare i Oxelösund. Samtalen rörde sig mellan sorger och minnen som är tunga och mörka till de med lättare stråk av melankoli.

Om Anne:

Anne Pajunen är tonsättare, sångerska och musiker, med lång erfarenhet av att arbeta med platsspecifik musikdramatik med särskilt fokus på att involvera allmänheten och publiken på olika sätt. Annes verk och iscensättningar har framförts på såväl på större scener i Sverige såsom Folkoperan, Norrlandsoperan och Konserthuset Stockholm, som på Fylkingen och Atalante och andra viktiga scener för experimentell och nutida scenkonst och musik. Internationellt har hon de senaste åren framträtt på festivaler, konsthallar samt opera- och konserthus bland annat i USA, Storbritannien och Frankrike.

”Sorgers boning” är det nionde och avslutande verket i serien SALT: variationer i Sörmland, ett utforskande konst- och musikprojekt om sorg och förlust. Inom ramen för Annes musikresidens hos Scenkonst Sörmland under 2020-21 skapade hon platsspecifika verk, runt om i regionen. De nya verken har tagit fokus på platsen/orten och, framför allt, människor på orten. Alla verk får sin utformning på respektive plats. Sorgers boning produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Oxelösunds Kommun.

Du kan läsa mer om Anne på hennes webbplats, annepajunenconcept.com Länk till annan webbplats.

 

 

Tidigare utställningar 2022

Illustrationer av tre illustratörer Anna Blåder Annika Samuelsson Jack och Elliot Wallentin

2 - 26 april, "Vi illustrerar - barnboken i fokus", Jack & Elliot Wallentin, Anna Blåder och Annika Samuelsson.

Gemensam nämnare för illustratörerna är att de bland annat arbetar med att illustrera barnböcker.

Jack & Elliot Wallentin
om oss:

”Jack and Elliot Wallentin är en barnboksduo som skriver och illustrerar barnböcker. Vi gillar att blanda olika tekniker – och med slumpen som partner strävar vi efter att ta fram bilder som känns både bekanta och överraskande. Vi arbetar med saxar, pennor, penslar, papper och återvunnet material som gamla tidningar och överbliven kartong.”

Du kan läsa mer om Jack och Elliot på de här sidorna:

jackandelliotwallentin.com Länk till annan webbplats.

instagram.com/jackandelliotwallentin Länk till annan webbplats.

Anna Blåder
Om Anna:

”Tecknare och illustratör, främst i barnboksgenren men även i andra sammanhang där mitt sätt att teckna finner sig tillrätta.

Jag gillar att teckna i tusch med stålpenna eftersom jag tycker om variationen och livfullheten som blir i linjen. Tecknar också gärna i blyerts av samma anledning, linjen blir levande i svärtans skiftningar. Mina illustrationer innehåller ofta en underfundig lekfullhet. ”

Du kan läsa mer om Anna och hennes arbete på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

Annika Samuelsson
Annika har bland annat illustrerat barnböckerna om katten Snurran, skrivna av Eva Bergström. 2003 mottog Annika Elsa Beskow-plaketten för bästa illustrationer i ”Snurran och den osande abborren”. Hon arbetar även med design av kläder och textila produkter och ser sig själv som både tecknare och textilare. Du kan läsa mer om Annika på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

Målning av konstnären Lena Bergman

2 - 24 april, ”Det intuitiva skapandets kraft”, Lena Bergman

Om Lena:

”Kommer från Sollefteå - ”Ådalens pärla” - i Ångermanland, bosatt i Nyköping sedan 1993. Jag har ritat och målat sedan barnsben, men skapandet har intensifierats de senaste 10 åren.

Genom att delta i en mängd kurser i olika tekniker och experimentera i min ateljé så har jag hittat mitt konstnärliga uttryck där jag främst använder akrylfärg som huvudsakligt medium.

Min konst uppkommer oftast utifrån intuitivt måleri, färgerna jag väljer att använda bestämmer grunden, jag hittar former att gå vidare med i måleriet, ett motiv skapas och letar sig fram till en färdig tavla.

Ibland tar jag med andra material i mitt skapande i mixed media, assemblage, collage med mera och om jag har möjlighet jobbar jag gärna med grafik i olika former.

Jag är mycket glad att du besöker min utställning, kanske kommer du också på besök i min ateljé på Bryggeriet Nyköping den 14 - 15 maj 2022 under Konstrundan/Öppet hus.

Välkommen!

Lena Bergman ”

Du kan läsa mer om Lena och hennes konst på hennes webbsida: lena-b.art/home/ Länk till annan webbplats.

Konstnären Johan Gustavsson ställer ut i Galleri K

5 - 29 mars "Utan gräns" - Johan Gustavsson

Johan Gustavsson kommer ursprungligen ifrån Norrköping och utövade under uppväxten musik men började senare att måla och skriva lyrik. Dessa konstformer kombinerar han gärna under sina presentationer. I sitt konstnärskap undersöker han de esoteriska dimensionerna där mystiken ständigt är närvarande.

Utställningen dedikeras till konstnären och poeten Pellas G Hansson. Han var Johans mentor på Hjo konstskola. Pellas föddes 1941 på Pellasgården utanför Rättvik men gick hastigt ur tiden 2021. Under hela sitt konstnärskap hade Pellas en stark närhet till musiken, skogen och naturen.

Marja Fiander ställer ut i Galleri O

5 - 29 mars "Att vårda hantverket" - Marja Fiander

Sedan 1996 har Marja Fiander jobbat med antik möbelrestaurering, illusionsmåleri, förgyllning, formgivning och färgkoordinering till inredningar från sin ateljé på Bryggeriet Kulturcentrum i Nyköping. Marja är utbildad vid Anselm Fraser School of Antique Furniture Restoration i East Linton,Skottland och Roger Newton School of Decorative Paint Finishes i London. Marjas passion är färg och form med kraftfulla kulörer.

Katarina Divander och Ubavka Marinkovic ställer ut i Galleri K

5 februari - 1 mars

Galleri K - "I live my life in widering circles"
Katarina Divander & Ubavka Marinkovic

Konstnärerna berättar:
"Temat på vår utställning är början på Rainer Maria Rilkes kända dikt: “Jag lever i vidgande cirklar”. Dikten har under åren varit vår inspiration på varsitt håll, innan vi lärde känna varandra som medlemmar i konstnärsförening Haninge konstnärer.

När vi började arbeta med utställningen hittade vi vår gemensamma nämnare; existensfrågor som vi närmar oss och bearbetar på vårt personliga sätt. Rilke är den som satte ord på våra tankar. Betraktaren får söka sina egna vyer i våra tavlor."

Om Katarina Divander:
Inspireras av frågor kring existensen, dess villkor, relationer och symbolik. Individen och dess val. Väljer ofta teckning och grafik men även andra konstnärliga tekniker.

Om Ubavka Marinkovic:
Jobbar med flera konstformer. Utforskar mest existentiella frågor där uttrycket ofta handlar om kommunikation och platsidentitet. Processen går ut på att förenkla, skala av och ta fram den rena känslan. Små betydelsebärare återkommer i den stora helheten.

Konstnären Niklas Johansson ställer ut i Galleri O

5 februari - 1 mars

Galleri O - ”Ett sår av människans verk. Ett verk av människans sår.”
Niklas Johansson

Det handlar om saknad, svek, sorg och längtan.

Ett avtryck som människan gjort i din själ.

Ett sår som kan läkas i naturens kraft.

Likt trädets rötter och krona.

Om Niklas:
”Konsten är för mig ett sätt att uttrycka mig i olika känslor i livet. Skapandet är för mig terapeutiskt och ger mig lugn. Då jag blir ett med verket. Min konstnärliga bana började när jag jobbade på grafikhuset Nyköping. Min första utställning var på stadshuset i Nyköping, unga grafiker 1994. Sen Nyköpings konstförening där jag blev den första att få stipendium 1996.

Tekniken är etsat rost på tyg genom att spraya på en blandning av ättika, vinäger, salt och vatten. Så att rostprocessen går fortare. Färgat tygerna med gurkmeja, kaffe, te, rödbeta, lök och växter. Använt bivax och strukit in tidningsurklipp på tyg.”

Niklas Johansson född 1969. Uppväxt utanför Nyköping. Bor numera i Sköldinge på landet. Började jobba med konsten i början 1990-talet. Började med svartvit fotografering och framkallade själv. Forsatte sedan med grafik, skulptur och måleri. Har börjat jobba med tyger och en ny teknik att färga dem med naturnära material och olika föremål som kan rosta. Allt är återbrukat material.

Skaparlust ställer ut i Galleri K

8 januari - 1 februari

Galleri K - "Färg och form"
Konstföreningen Färgklicken.

En varierande utställning med fokus på det måleriska.

Konstnären Lehna Fahlström ställer ut i Galleri O

8 januari - 1 februari

Galleri O - "Kärlek, tankar och känslor"
Lehna Fahlström

Om Lehna:
"Jag brukar säga att jag målar inte med penseln, jag målar med mina känslor och hoppas att de även berör betraktaren. Motivet kommer ofta intuitivt, växer fram under målandets gång. Det går inte att stoppa in mig i ett fack, jag är alldeles för nyfiken. Just nu blir det mycket struktur och mixmedia, där jag gärna blandar både teknik och motiv. Det ser ni exempel på i denna utställning. Denna utställning är lite speciell eftersom jag delvis visar en ny stil som jag inte visat tidigare. Jag är en smålänning som flyttade upp till Nyköping för några år sedan. Haft drygt tjugotalet utställningar runt om i Sverige."

2 - 26 april
Galleri K - Illustrationsutställning

Galleri O - Lena Bergman

30 april - 24 maj
Galleri K - Konstföreningen Fokus

Galleri O - Anne Pajunen

11 juni - 9 augusti
Galleri K & O - Konstnärernas kollektivverkstad Sörmland

13 augusti - 18 september
Galleri O - Leif Öbrink

24 september - 18 oktober
Galleri K - Konstföreningen Fokus

Galleri O - Liselotte Igelström

22 oktober - 22 november
Galleri K - Jenny Sivén med flera

Galleri O - Louise Eklund Pettersson

26 november - 10 januari 2023
Galleri K & O - Oxelösundssalongen

Kontakt

Kultur Oxelösund
Magnus Lagerström
Kultursamordnare
Telefon: 0155-383 57
E-post: magnus.lagerstrom@oxelosund.se

Irem Babovic
Kulturassistent
Telefon: 0155-383 73
E-post: irem.babovic@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer