Konstgallerier på Koordinaten

På Koordinaten hittar du två konstgallerier, Galleri K och Galleri O.

Galleri K är det större av de två gallerierna och används främst till utställningar av etablerade konstnärer och större, turnérande utställningar samt lekutställningar för barn.

Galleri O är vårt mindre galleri för utställningar med lokal anknytning.

Utställningstorget mitt i biblioteket är öppet för mindre utställningar av föreningar, organisationer, skolor med flera.

Pågående utställningar

Galleri K

Cecilia B Gröning

31 augusti - 1 oktober "Fån då till nu" Cecilia Gröning

Med sin utställning ”Från då till nu” ger Cecilia B. Gröning betraktaren en retroperspektiv utställning som speglar kärleken till livet och konsten under de senaste 25 åren.

Cecilia om sitt konstnärskap och utställningen:

”Min litografiproduktion startade 1999 och har hittills genererat c: a 300 upplagor. De första tre upplagorna med Lena Linderholm som handledare. Jag arbetar i flera olika tekniker, akvarell, torrpastell, akryl, brons samt gjort glas i Murano i samarbete med Silvano Signoretto. Detta ger kontrastrika variationer. Ett stort tack till glaskonstnär Berit Johansson för presentationen.

Sedan 2005 har vi haft flera ateljéer i Norra Italien. Här samlar jag intryck, upplevelser, ögonblick som sedan hamnar på duken. Det är det enkla i omgivningen som blir naturliga ingredienser.

Bilderna berättar en historia där jag blandar klara färger, kontraster, detaljrikedom och en gnutta både allvar och humor. Ofta ser jag kulinariska frestelser, folkliga objekt, mönster, musik och livsföreteelser som ger ett levande och fantasifullt innehåll.

Katten är mitt signum som symboliserar självständigheten i livet. Den finns i mina bronsskulpturer och ofta i bilderna där man även kan se både fåglar och fiskar som går sin egen väg och inte kan styras.

Galleri O

Sörmlands museums vandringsutställning

31 augusti - 1 oktober "Vad händer om ingen längre kan?" av Sörmlands museum

Vad händer om kunskapen att använda våra händer faller i glömska? Om ingen längre kan? Vilken typ av samhälle får vi då? Och går det att genom modern teknik bevara och föra vidare kunskap om slöjd och hantverk in i framtiden? Det är några av de frågor som utställningen vill undersöka. Utställningen innehåller verk av sju sörmländska slöjdare och hantverkare, samt filmer och intervjumaterial där personerna i utställningen delar med sig av sin kunskap.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som överförts mellan generationer. Exempel är olika former av hantverk, musik och berättandetekniker. År 2003 antog världsarvsorganisationen Unesco en konvention för tryggandet av det immateriella kulturarvet och som godkändes av Sverige år 2011. Syftet med konventionen är att de undertecknade länderna åtagit sig uppdraget att skapa bättre möjligheter till att sprida ny kunskap kring olika traditioner, vars tekniker och historia riskerar att glömmas bort. Traditionella hantverkstekniker är ett särskilt prioriterat område, som idag blivit särskilt aktuellt på grund av det ökade intresset kring hållbarhet, ekologi och klimat.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum och är en vandringsutställning.

31 augusti - 1 oktober
Galleri K - Cecilia Gröning
Galleri O - Sörmlands museum vandringsutställning

5 - 29 oktober
Galleri K - Carl-John De Geer
Galleri O - Folkets hus och parker

1 - 26 november
Galleri K - Jan Zettergren
Galleri O - Hedvig Wisselgren

30 november - 7 januari 2025
Galleri K & O - Oxelösundssalongen

 

Tidigare utställningar 2024

Verk från sommarutställningen

15 juni - 20 augusti "Balans"

Under sommaren ställer åtta konstnärer ut sina verk i Galleri K och Galleri O på Koordinaten. Ulf Rehnholm, AnnMargret Johansson Pettersson, Christina Lindblom, BrittMarie Järnström Lindell, Margareta Gelles, Gunilla Larsson, Niklas Mulari och Sackarias Luhanko.

Om ”Balans”

”Vi känner att vi, mänskligheten, inte kan vän­ta längre med att ändra vårt beteende för att finna balans. Det handlar övergripande om vår globala mil­jöförstöring, nedbruten i mindre biståndsdelar som djurhållning, skövling av våra regnskogar, nedsmuts­ningen av våra hav och sjöar, tillsatser och gifter i mat, vapen och hur ekonomin styr.

Varje konstnär arbetar med ett eget kreativt arbets­sätt för att belysa problem men även lösningar. En av konstnärerna kommer att genomföra en live per­formance på vernissagedagen. Hon har själv skrivit musik och text och hon gör även egna ljusshower. Vi tycker att det är viktigt att fokusera på hela livscirkeln och att lyfta det positiva i det negativa klimat som rå­der i samhället.

Inget händer om vi inte engagerar oss och föränd­rar vårt beteende gemensamt. Vi vill nå ut till och interagera med så många människor som möjligt. ”

Målning av Zhitza 

4 - 28 maj, Zhitza, "Sju systrar"

Dyk in i den dynamiska och mångsidiga världen av Zhitzas konst.

Zhitzas mest berömda "Sju systrar" - serie av konstverk genast väcker intresse hos de som värderar kreativitet och finess inom konsten.
"Sju systrar"- serie, "Justitia", "Leda och svan", motivet från grekisk mytologi står som ett strålande exempel på Zhitzas förmåga att engagera och väcka inspiration. Zhitzas verk är mer än en visuell njutning, det är en emotionell resa som appellerar till dem som ser konsten som ett medel för beröring och transformation. Zhitza, som betraktar sig själv som en ensamvarg, strävar efter att väcka egna minnen och associationer hos betraktaren, särskilt fokuserat på de ljusa stunderna i livet.

Zhitza, en etablerad och uppskattad gestalt inom den svenska konstvärlden, är utbildad i både webb design och juridik och är representerad i många företags- och privata samlingar i Sverige, Storbritannien, Norge, USA, Australien, Tyskland, Bosnien, Kroatien, Österrike och Danmark.

Konstföreningen Färgklickens logotype

4 - 28 maj, Konstföreningen Färgklicken

Medlemsutställning när Konstföreningen Färgklicken firar 40 år!

Glasverk av konstnären Miguel Habana Castro

6 - 30 april, Miguel Habana Castro, "Heart of glass"

I skuggan av Mexikos soliga stränder föddes Miguel Habana Castro, där färger dansade i vinden och glädjen sjöng i varje gathörn. Sedan 2004 har han vandrat på svensk mark, där hans penseldrag har fortsatt att måla livets mångfald. Hans resa har varit en symfoni av kultur och skönhet, där hans steg har dansat över kontinenters gränser. I Österrike fann han en oas för sin konstnärliga själ, där han bodde och målade i nio år. Som konstnärlig ledare på "Österreiches Latinamerika-Institut" formade han drömmar och vävde samman kulturer till en mångfärgad tavla av skapande.

Med varje penseldrag är han en bärare av en evig historia, en sång av skönhet som sträcker sig över tid och rum.

Robert Christensen

6 - 30 april, Robert Christensen, "Dröm bortom utanförskap"

Gymnasielärare, författare, föreläsare och konstnär. Robert Christensen från Mariefred har många strängar på sin lyra. Robert om sitt måleri:

”Mitt målande handlar om att hitta mig själv, hitta färger och att min själ har hittat nya uttrycksformer, som jag vill bejaka. Motivmässigt har jag ofta hamnat kring landskap; hav; större byggnader. På sistone har det även blivit en del fåglar.”

I egenskap av gymnasielärare och utifrån egna erfarenheter från hans egen skoltid, föreläser Robert ofta om mobbning. Hans bok med samma namn som utställningen, ”Dröm bortom utanförskap” gavs ut 2023 och handlar om utanförskapets långsiktiga konsekvenser.

Kenneth Petersson keramiker och konstnär

10 februari - 5 mars, Kenneth Petersson, "Feberdrömmar och andra livsnödigheter"

Kenneth om sin utställning:

”Den här utställningen är egentligen en utveckling av ett arbete jag påbörjade under min tid på Eskilstuna folkhögskola och är i sin tur en utveckling av mitt konstnärskap som graffitimålare. Ett arbete jag hela tiden återkommer till och där jag försöker skapa en känsla av enkelhet, stil, rytm och lekfullhet, samma känsla jag vill förmedla med graffitin. Jag ägnar en stor del av mitt skapande åt att försöka överföra min bildkonst på keramiken och få den att samarbeta med formen.

Gunilla Gottås Wallin bildkonstnär bildmakare

10 februari - 5 mars, Gunilla Gottås Wallin, "This is who I am"

Gunilla älskar akvarellens egenskaper med dess lekfullhet och att aldrig riktigt veta innan, hur slutresultatet blir. Hon experimenterar ständigt med olika tekniker och blandar också akvarell med medier som akryl och collage etcetera.

Favoritfärgerna har blivit de jordnära och rostiga tonerna. Inspirationen hittar hon i allt som finns nära. Färger, former, musik, en trasig etikett eller en rostig plåt. Ord och bokstäver finns ofta med i hennes bilder, gärna med humor.

Textilkonst av Malin Westin

9 mars - 2 april, Malin Westin Laving

Malin om sin utställning:

” Yvigt måleri som breder ut sig och suddar ut gränsen mellan ute och inne, över och under samt nära och långt ifrån.

Tuftade motiv som berättar om det som händer i parken, i staden, under vattnet, på Sörmlandsleden och i andra miljöer. Med ett naivistiskt uttryck skildras fabeldjurens färgstarka och snåriga värld. Djuren tänker, talar och överlistar. ”

 

Love Antell

7 mars - 2 april, Love Antell, "Dom nya tornen"

Love Antell är en svensk-finsk musikartist och bildkonstnär som ständigt hittar nya sätt att bjuda in oss till sitt konstnärliga universum. I den senaste utställningen ”Damokles svärd” på Avesta Art och i kommande ”Past, Present, Future” på Fredriksdals museum utforskar han AR-teknologi i form av digitala audiovisuella verk. Utställningen "Dom nya tornen"består av originalverk, animerade ljusprojektioner och immersiva medier, och är en unik möjlighet att uppleva hans mångfacetterade konstnärskap på nära håll.

Brandels

13 januari J'Ove och Clara Brandels "Retrospektivt"

Keramikern J’ Ove och textilkonstnären Clara Brandels har skapat konsthantverk tillsammans i drygt 50 år och det vill de visa i sin utställning ”Retrospektivt”.

Erika Eriksson

13 januari - 6 februari Erika Eriksson "Let´s face it"

”Född och uppvuxen i Oxelösund och har blivit kvar här. Älskar närheten till havet! Jag ritade och målade mycket som barn, men tappade intresset för det nånstans i sena tonåren. Hittade tillbaka till min kreativa sida för två - tre år sedan. Började teckna med kol, och övergick till att måla med akryl. Tycker väldigt mycket om hur måleriet får mig att släppa allt annat och bara vara i stunden. Meditativt!

Jag lyssnar mycket på musik, och mycket av min inspiration kommer därifrån. Kan alldeles för många låttexter.”

Utställningar 2023

Richard Vakil

2 december - 9 januari Richard Vakil "Från Fiskebäckskil till Nobel"

Richard Vakils akvarellmålningar pryder flera av nobelprisen i kemi, fysik och ekonomi.

Att Richard Vakil är född och verkar på västkusten är tydligt i hans målningar. Motiven är som oftast starkt relaterade till havet. Richard målar oftast i akvarell. Han ställer regelbundet ut på gallerier och konsthallar runtom i Sverige. Målningarna gestaltar också människans ensamhet och utsatthet. Bilderna blir till ett slags spår av det som en gång varit.

2016 - 2018 fick han uppdraget av Kungliga Vetenskapsakademien att illustrera diplomen till nobelpriset i kemi, fysik och ekonomi.

Inka Lindgren

2 december - 9 januari Inka Lindgren "Kontraster"

Om Inka:

”Jag är konstnär och kreatör och har hela tiden ett stort behov att ombilda mina tankar till något sorts alster. En blandning av realism och surrealism och gärna med en knorr. Ibland som en dokumentär och ibland lekfullt.

Att skapa betyder ALLT för mig.”

Målning av Karl Johan Lilliesköld

7 - 31 oktober Karl Johan Lilliesköld "Bataljen om den blå hingsten och andra berättelser".

Karl Johan Lilliesköld kommer ursprungligen från Stockholm och har bott i Sörmland i 15 år. Han har under många år varit bosatt och verksam både i England och Italien.

"Jag ser mitt förhållningssätt i måleriet som vägar i visuell poesi. Ibland också delvis som en slags dialog med mina större föregångare. Den klassiska mytologin och filosofin kan ofta vara närvarande och refereras till i min bildvärld. I dessa källor finns ju oändligt mycket att hämta, om det mänskliga tillståndet..."

Akvarellmålning av Eva Kempe

7 - 31 oktober Eva Kempe "Med akvarell och en inre känsla"

Eva Kempe skapar konst främst i akvarell men använder sig även av akryl och blandteknik. I målandet använder Eva penslar, kontokort och målarknivar, och inspirationen kommer från omgivningen, fotografier och en inre känsla.

ekman flenberg

9 september - 3 oktober Lena Ekman och Ulf Flenberg "Rörelse och Stillhet"

Norrbottniska Lena Ekman är yrkesverksam konstnär sedan drygt 20 år och har haft utställningar i hela Sverige och även utomlands. Ofta gestaltar Lena Ekman rörelse, företrädesvis i akvarell. Ateljé Ekman finns nere på Bryggeriområdet i Nyköping.

Dalmasen Ulf Flenberg är amatörentomolog (insektsforskare) med intresse för fjärilar och skalbaggar. Han skulpterar verklighetstrogna och uppförstorade skalbaggar i glas.

Lena Ekman och Ulf Flenberg är bosatta i Nyköping sedan 2020.

Garderobskonst

9 september - 3 oktober "Garderobskonst"

I Galleri O arrangerar Konstföreningen Fokus utställningen ”Garderobskonst” där flera konstnärer säljer sina verk.

Målning av konstnären Rosamy Cotino

12 augusti - 5 september Rosamy Cotino - "Mellanrum"

På temat MELLANRUM utforskar Rosamy Cotino mellanrummet vi upplever både visuellt, fysiskt och emotionellt. Utställningen är dels en resa i minnen, längtan och förväntan, men det centrala är den kraft och spänning som ligger utanför ramarna, i ovissheten och i processen. Måleri och visualiseringar i akryl och blandteknik.

Rosamy Cotino är född 1968 i Karlskoga. Hon har förutom sitt konstnärskap en bakgrund som illustratör och grafisk formgivare och har arbetat som kreatör på heltid sedan 2009.

Sedan 2011 bosatt och verksam i Nyköping med flera utställningar i och utanför Sverige. Många känner igen hennes konst under namnet ”Mammarosa”. I motiven figurerar människor, djur och växtlighet i en färgstark organisk expressionism, ofta med grafiska undertoner i linjer och formspråk.

Collage med bilder från verk av konstnären Lena Åberg Emmerstrand

12 augusti - 5 september Lena Åberg Emmerstrand - "Från svart på vitt till färger i ett vattenglas.

Konstnären och skribenten Lena Åberg Emmerstrand har sina rötter i Oxelösund och lever och verkar sedan många år i Nyköping.

”Jag har målat med ord hela mitt liv, och nu har jag även hittat penseln. Jobbar med kultur, men utövar det inte i mitt jobb. Har desto mer kulturella intressen, så som skriva, måla, inreda, skapa miljöer och spelar även lite cello. Jag hoppas du känner igen mina vyer av båda syskonstäderna och liksom jag älskar båda platserna innerligt.”

Målning av konstnären Ida Gudmundsson

10 juni - 8 augusti Sommarutställning av Ida Gudmundsson - "Gränsland"

Ida Gudmundsson är verksam som konstnär i Eskilsby utanför Göteborg där hon har sin ateljé. Ida föreläser även i konsthistoria och skriver artiklar om konst. Efter studier vid Göteborgs universitet, där hon skrev sin masteruppsats om posthumanism och Land Art, började hon arbeta på Göteborgs konstmuseum som pedagog och kursledare.
Det nära mötet med konsten satte stort avtryck och en stark vetskap om att det var som praktiker snarare än teoretiker hon främst ville verka, växte fram.

Hennes bildkonst har tematiskt kommit att bäras av ett teoretiskt och existentiellt sökande och visuellt kännetecknas av ett naturalistiskt uttryck. Hon har de senaste åren haft flera välbesökta utställningar där hon tematiskt rört sig kring frågor om människan och naturens relation.

I utställningen ”Gränsland” skildras människan i utkanten av civilisationen. Här sker riter som upplöser gränserna mellan jaget, viet och omgivningen. I storskaliga oljemålningar skildras ett utforskande av jagets gränsområden och en längtan efter ett nytt slags tillstånd.

Manderkiosken en utställning om Martin Mander Ander

10 juni - 8 augusti sommarutställning, Manderkiosken - en utställning om grafisk form

Martin "Mander" Ander är illustratör, grafisk designer och konstnär, baserad i Gnesta, Sörmland med världen som arbetsfält. Han rör sig mellan konst, illustration och design och skapar med dessa ingredienser ett personligt uttryck.

I Manderkiosken visas ett urval av Manders illustrationer i form av affischer, skateboard- och t-shirtgrafik och produktdesign. Utställningen presenteras i formen av en färgglad, portabel ”utställnings-kiosk”.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum.

Skulptur av Carl Wellander

6 - 30 maj Carl Wellander ”Memento Humanitatem” - Minns din mänsklighet

Carl om sin utställning:

”Ju äldre jag blir desto tydligare framstår människans svaghet och vår oförmåga att se det andra perspektivet. Alltid sätta de egna behoven främst och kanske att vi dessutom är både hungriga och lata på samma gång.”

Akvarellmålningar av Solveig Lundgren Wahlström

6 - 30 maj Solveig Lundgren Wahlström ”Retrospektiv över fem decennier”

Solveig om utställningen:

”När jag nu sammanställt min retrospektiva utställning ser jag tre återkommande teman: naturmotiv med vatten och skärgård, naturmotiv med vägar samt blommor. Att jag målat mest utomhus och att jag valt naturmotiv beror bland annat på att hemma är det så mycket annat som pockar på min tid och uppmärksamhet. Det har varit bättre att ”gå till jobbet” någon annanstans. Jag tycker om och mår bra av att vara utomhus. Längtan till vatten och skärgård finns nog i generna. Och det är något särskilt med vägar! ”Jesus är VÄGEN, sanningen och livet...”. Joh 14:6.

Jag har inte slutat att måla men mitt måleri ligger sedan lång tid i ”träda”. ”

Konstnären Anneli Särnblad Pederson

5 april - 2 maj Anneli Särnblad Pederson "Att se mot framtiden och ljuset"

Genom sin konst vill Anneli Särnblad Pederson ge oss kraft, ljus och glädje. På denna utställning är det ”Att se mot framtiden och ljuset”. 2020 släppte hon sin bok ”Räven -I Rusets Skugga” Där hon beskriver vägen tillbaka från att ha förlorat sig själv. Att det går att hitta sig själv oavsett hur mörkt allt ser ut. I hennes konst säger många att de ser hennes ljus och att hon vill förmedla harmoni. Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus Oxelösund.

Kostnären Christa Silfverling

5 april - 2 maj Christa Silfverling "Några nyanser av mig"

Christa om sitt måleri:

Det är 30 år sedan det intuitiva måleriet kom in i mitt liv. Jag var i början av min inre personliga resa när måleriet dök upp. Precis som det är med saker som är meningen. Så som vi ofta gör när vi är öppna och mottagliga för utveckling. Jag är evigt tacksam för måleriet och för allt det har fört med sig i mitt liv. Det har gett mig mod, utveckling, skratt, tårar, lycka, glädje, insikter i massor och mycket mer därtill.

Därför känner jag att måleriet är viktigt och det är också därför som jag vill inspirera andra till att måla, måla och måla! Helt utan krav på prestation och hamna i det flödet då tankar bara försvinner. I måleriet behöver man inte sätta ord på det man bearbetar, vilket kan vara väldigt skönt ibland. Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus Oxelösund.

En resa över Östersjön

6 februari till 4 april "En resa över Östersjön"

Utställningen ”EN RESA ÖVER ÖSTERSJÖN- finländskbarnbokskonst idag” är ett urval av den finländska barnlitteraturen där tio olika böcker presenteras, alla på originalspråk, i koffertar likt skattkistor, som alla innehåller två uppslag ur varje bok. De konstnärliga uttrycken är olika, spännande och uttrycksfulla, men vad som förenar böckerna är natur, fantasi och frihetslängtan samt poetiska inslag och en rättframhet att närma sig svåra frågor. Producerad av Finlandsinstitutet

Konstverk av systrarna Leinestrand

4 - 28 mars "Leinestrand gånger två"

Tove och Linda om sin utställning

"Syskonen Leinestrand känner igen sig mycket i varandra när det kommer till uppfattning och upplevelser av sin omvärld - men de har helt olika sätt att uttrycka det på. Svarta linjer eller stora färgklickar fångar deras berättelser. Berättelser som tillhör dåtiden men även de som startar här och nu. Huvudämnet handlar om vikten av att få vara sig själv och att skapa utrymme för andra att också få vara det.

De svarta linjerna skapar djur, människor och människor som är djur till hälften. De är söta, läskiga eller både och samtidigt. Varenda en är "en någon". En någon som är värd att få synas, få finnas till. Precis så som de är. Och detsamma gäller för dig. För alla oss.

De stora färgklickarna vill frigöra och släppa på tyglarna. En påminnelse om att man kan göra det man vill exakt hur man vill. Man behöver inte ha en tydlig riktning i livet utan kan istället skapa olika trygga och roliga rum att gå ut och in i. Man får ändra sig och man får växla mellan olika rum. Människan är föränderlig."

Jordlikt utställning av Linda Engström

4 - 28 februari "Jordlikt" av Linda Engström

Nyköpingskonstnären Linda Engström ställer ut sin keramik i Galleri O.

"Hårdaste sten och lenaste lera och lava. Jag visar här en spillra av min fascination över den del av universum som vi kallar vår, som vi periodiserat och kategoriserat. Mineraler brända i 1000 grader. När leran formas i mina händer tänker jag att det enkla är så tjusigt, att strukturen är så välgörande och att tiden går utan att jag märker något i min skapande bubbla. Jag tror att kroppen tolkar beröringen mellan lera och fingrar som hud och närhet och belönar mig med hormonet oxytocin. Samtidigt sprakar det även något annat i huvudet. I hjärnan vaknar en glödande vetgirighet efter materialets egentliga sammansättning. Min moderna människans längtan efter logisk kategorisering och kontroll."

Collage av Jan Stenmark

7 - 31 januari Jan Stenmark

Jan Stenmark har gjort sig känd med collage från tidningar och magasin utgivna på 1940–1960-talet. Hans surrealistiska bildkompositioner med slagfärdiga texter framkallar både skratt och eftertanke. Nu ställer han ut sina tryck på Koordinaten i Galleri K.

Kajsa Engstrand konstverk av glas

7 - 31 januari "Snowy was here" av Kajsa Engstrand

Kajsa om sin utställning:

”Ofta är glas mitt första material. Till det brukar jag vilja sätta kontraster genom att föra in andra material och allmänna vardagsbetraktelser. Har jag tur blir det en spänning där, värd att utforska. Jag samlar former och uttryck från gamla grejer, serier, företeelser i världen och livet i stort.”

Utställningar 2022

Här kan du läsa om de tidigare utställningarna i våra gallerier. Klicka på +-tecknet så får du fram informationen.

26 november - 3 januari Oxelösundssalongen

25 konstnärer med lokal anknytning till Oxelösund ställer ut sina verk i båda våra gallerier. Här blandas olika tekniker och skaparglädje.

22 oktober - 22 november "7786 veckor"

Jenny Sivén:
” Ibland vet jag inte om jag målar minnen eller drömmar. Höghus. Industri. Skog. Monster. En blomma. När jag är vaken och promenerar i staden där jag bor saknar jag ibland ställen som bara finns i drömmen. I drömmen saknar jag aldrig verkligheten. Måleriet suddar ut gränsen mellan världarna.”

Andreas Poppelier:
”Född i Eskilstuna, bor och arbetar i Värmland. Sedan Konsthögskolan i Malmö har det varit ett varierat konstnärskap; måleri, teckning, skulptur och installation i olika tekniker, ett intresse för att utforska konstens möjligheter. Det är helheten som skapar sammanhang. Efter nio år i den värmländska naturen samt en trötthet inför det föreställande, en ny riktning under inflytande av Joan Mitchells ord: “I paint from remembered landscapes that I carry with me - and remembered feelings of them, which of course become transformed. I could certainly never mirror nature. I would more like to paint what it leaves with me.” Tidigare har jag ställt ut på gallerier, museum och konsthallar i Sverige och utomlands. Mina verk finns representerade hos museer, kommuner, landsting och Statens Konstråd. 2018 fick jag äran att göra omslag för nobelpristagaren Louise Glücks bok ‘Meadowlands’.”

Magnus Fliesberg:
”Konst är en parallellvärld där andra regler råder, där kvalité är omätbar. Jag letar efter större sammanhang än vad varje bild för sig utgör, jag vill att mina bilder inte ska likna något exakt. Jag vill att mina bilder ska betraktas för vad de är, något annat än verklighe­tens vardag.

Resultatet är naturligtvis helt subjektivt. Jag vill likna livet vid en luftficka. Eller som poeten Maria Pettersson beskrev luftfickan i dikten med samma namn:

“Att komma därifran är tvunget
men den ger oss alternativ;
vi blir kvar vi stannar och väntar,
vi lämnar.“”

22 oktober - 22 november "Blandat måleri"

Louise Eklund Pettersson ställer ut sitt måleri i Galleri O. Vernissage lördag 22 oktober i konstnärens närvaro.

”Född i Uppsala och kom till Oxelösund som 6-åring men bor nu i Nyköping. Kommer från en stor släkt, där ALLA har skapandet i sig, här fanns och finns många konstnärer inom olika genres så som musik, författare, konst, guld & silversmide, snidare, teater, cirkus, florister, konditorer m fl.

I mitt fall är det väl mest färg & form i olika tekniker, som målning, broderi och handarbeten, som är mitt uttryckssätt. Älskar att utmana mig själv och hitta på nya sätt att utvecklas hela tiden. Där en idé enkelt fyller på med nästa idé osv. Då jag finner ALLT skapande så roligt, så har jag svårt att välja ut något som favorit. ALLT är så spännande & kul.

Är mestadels självlärd men även gått några konstutbildningar i olika tekniker. Sommaren 2018 startade jag VÅGA MÅLA i Nyköping. Med målarkurser i olja och akryl och nu även akvarell i min ateljé på Bagaregatan. Där finns även fler verk att komma och se på vid intresse.

 

24 september - 18 oktober "Ull skapa dig - ur två filtmakares händer"

Karin Nilsson och Anna Gran ställer ut sina ullkonstverk i Galleri K. Du kan läsa mer om dem på deras webbplatser.

Karin Nilsson – hundraprocentull.wordpress.com Länk till annan webbplats.

Anna Gran - annagran.se Länk till annan webbplats.

Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus Oxelösund och med stöd av Sveriges Konstföreningar

24 september - 18 oktober "Liselottes keramik"

Oxelösundskeramikern Liselotte Igelström ställer ut sina alster i Galleri O i sin utställning ”Liselottes keramik”. Tekniken är drejad keramik och skulpterade katter.

Om Liselotte:
”När jag var barn såg jag någon dreja, och efter det drömde jag om att få lära mig hantverket. Min pappa byggde en drejskiva åt mig när jag var 13 år men den blev inte bra då den bara hade en hastighet. Tanken var god. Åren gick och på 80 talet började jag en keramikkurs på ABF, mina föräldrar blev också intresserade så vi gick på kurs alla tre. De köpte en begagnad keramikverkstad som jag senare ärvde. Jag har haft egen verkstad sedan dess och är mestadels självlärd. Främst gillar jag att dreja stora skålar och fat och att skulptera. Favoritmotiv är tomtar och katter.

Du kan följa Liselotte på FB @liselotteskeramik Instagram @liselottei

20 augusti - 20 september "Shadow paintings" av Alexis Oyola

I Galleri K ställer Alexis Oyola ut sitt måleri i utställningen "Shadows paintings".
”En bra målning ger inga svar
den ställer frågor.”
Alexis Oyola
I serien ”shadow paintings” söker jag koderna till de symboler, tecken och mönster vi har i vårt kollektiva undermedvetna. Förlorade ritualer, myter, legender och sagor som vi har nedärvt i vårt gemensamma DNA. Människans arketyper. I ” shadow paintings” kan man se två olika målningar i samma målning.
På framsidan ett motiv men på baksidan döljer sig ett annat, beroende av hur man belyser verket.
Skuggan blir en del av målningen. Skuggan som destruktiv men även positiv. Endast när du erkänner din mörka sida kan du fullt ut förstå vem du egentligen är.

Utställningen ”shadow paintings” på Koordinaten i Oxelösund är första gången dessa målningar visas för en publik.
Läs mer om Alexis och hans tidigare utställningar på hans webbplats: Länk till annan webbplats.
Du kan följa Alexis på Instagram: @alexis_a_oyola Länk till annan webbplats.

20 augusti - 20 september "Humanoria" av Per Forsberg

Per Forsberg har tecknat och målat sedan han var liten. Under 90-talet tecknade han serier och publicerades i serietidningen ”Svenska Serier” 1992 med ”Jocke och hans värld: Farsa åt djävlar”. Därefter tecknade han 91:an Karlsson på prospect med den dåvarande redaktören Siv Jensing.
Per har också illustrerat en novell i tidningen Frida och under ett par år porträtterade han A-lagsspelare i ishockey åt Sportpaint i Södertälje. På meritlistan finns även logotyper, motiv till tatuerare, serieteckningskurser med mera.
Idag bor Per i Oxelösund och förutom sitt eget skapande erbjuder han att måla porträtt på beställning.
Du kan läsa mer om Per på hans webbplats. Länk till annan webbplats.

11 juni - 9 augusti "Verklighet eller fiktion" av KKV Sörmland

Drygt 20 medlemmar från KKV Sörmland ställer ut tillsammans på Koordinaten i Oxelösund och tolkar temat Verklighet eller fiktion med olika tekniker. Självklart tar grafiken en stor plats men medlemmarna arbetar även i andra två- och tredimensionella tekniker.

Konstnärernas kollektivverkstäder, KKV, organiserar 25 konstnärliga verkstäder i hela landet, med totalt 3700 verksamma konstnärer.


KKV Sörmland är en av dessa verkstäder som erbjuder möjlighet att arbeta i en utrustad verkstad med koppargrafik, screen, collografi och fotopolymer.
Att vara medlem betyder inte bara tillgång till en verkstad utan även en gemenskap. Medlem deltar i en eller fler arbetsgrupper och kan välja att ta del av olika evenemang som organiseras av föreningen.

Föreningen startade 1987 med invigning av Grafikhuset som så småningom blev KKV Sörmland och finns på Bryggeriet, Behmbrogatan 5 i Nyköping.

Du kan läsa mer om KKV Sörmland på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

30 april - 24 maj "Vävda bilder" av Marianne Olsson

Textilkonstnär Marianne Olsson kommer ursprungligen från Stockholm men bor sedan många år på Gotland där hon har sin ateljé.

Om Marianne:

”Som 18-årig elev på den Grundläggande skolan för konstnärlig utbildning fick jag pröva olika konstformer och material såsom till exempel oljemålning, akvarell och skulptur. När turen kom till det textila materialet fick vi väva. Det var då jag kände att textil var ”mitt” material, mitt uttryckssätt.

Därefter har jag utbildat mig på bland annat Konstfackskolans textila linje och mina vävar finns spridda över landet och världen i till exempel London och Mexiko. Mina motiv hämtar jag gärna från naturen. Inspirationskällor har varit Stockholms skärgård samt det norrländska och gotländska landskapet.”

Du kan läsa mer om Marianne och hennes konstnärskap på hennes webbplats –marianneolsson.se Länk till annan webbplats.

Utställningen arrangeras av Konstföreningen Fokus med stöd av Sveriges Konstföreningar.

30 april - 24 maj, "Sorgers boning" av Anne Pajunen

Anna Pajunens utställning ”Sorgers boning” representerar hur sorgen kan se ut beroende på vem som upplever den. ”Sorgen är så mycket. Det är längtan, tårar, ångest. Det är så mycket, det är mest i kroppen. Det är så mycket, tårar som räcker till ett helt hav.”

Utställningen är utformad som en interaktiv musikvideoinstallation. Publiken öppnar själv de hemliga dörrarna till de dolda sorgernas boningar.

”Sorgers boning” är en musikalisk och poetisk tolkning av de samtal om sorg som Anne Pajunen haft med invånare i Oxelösund. Samtalen rörde sig mellan sorger och minnen som är tunga och mörka till de med lättare stråk av melankoli.

Om Anne:

Anne Pajunen är tonsättare, sångerska och musiker, med lång erfarenhet av att arbeta med platsspecifik musikdramatik med särskilt fokus på att involvera allmänheten och publiken på olika sätt. Annes verk och iscensättningar har framförts på såväl på större scener i Sverige såsom Folkoperan, Norrlandsoperan och Konserthuset Stockholm, som på Fylkingen och Atalante och andra viktiga scener för experimentell och nutida scenkonst och musik. Internationellt har hon de senaste åren framträtt på festivaler, konsthallar samt opera- och konserthus bland annat i USA, Storbritannien och Frankrike.

”Sorgers boning” är det nionde och avslutande verket i serien SALT: variationer i Sörmland, ett utforskande konst- och musikprojekt om sorg och förlust. Inom ramen för Annes musikresidens hos Scenkonst Sörmland under 2020-21 skapade hon platsspecifika verk, runt om i regionen. De nya verken har tagit fokus på platsen/orten och, framför allt, människor på orten. Alla verk får sin utformning på respektive plats. Sorgers boning produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Oxelösunds Kommun.

Du kan läsa mer om Anne på hennes webbplats, annepajunenconcept.com Länk till annan webbplats.

 

 

2 - 26 april, "Vi illustrerar - barnboken i fokus", Jack & Elliot Wallentin, Anna Blåder och Annika Samuelsson.

Gemensam nämnare för illustratörerna är att de bland annat arbetar med att illustrera barnböcker.

Jack & Elliot Wallentin
om oss:

”Jack and Elliot Wallentin är en barnboksduo som skriver och illustrerar barnböcker. Vi gillar att blanda olika tekniker – och med slumpen som partner strävar vi efter att ta fram bilder som känns både bekanta och överraskande. Vi arbetar med saxar, pennor, penslar, papper och återvunnet material som gamla tidningar och överbliven kartong.”

Du kan läsa mer om Jack och Elliot på de här sidorna:

jackandelliotwallentin.com Länk till annan webbplats.

instagram.com/jackandelliotwallentin Länk till annan webbplats.

Anna Blåder
Om Anna:

”Tecknare och illustratör, främst i barnboksgenren men även i andra sammanhang där mitt sätt att teckna finner sig tillrätta.

Jag gillar att teckna i tusch med stålpenna eftersom jag tycker om variationen och livfullheten som blir i linjen. Tecknar också gärna i blyerts av samma anledning, linjen blir levande i svärtans skiftningar. Mina illustrationer innehåller ofta en underfundig lekfullhet. ”

Du kan läsa mer om Anna och hennes arbete på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

Annika Samuelsson
Annika har bland annat illustrerat barnböckerna om katten Snurran, skrivna av Eva Bergström. 2003 mottog Annika Elsa Beskow-plaketten för bästa illustrationer i ”Snurran och den osande abborren”. Hon arbetar även med design av kläder och textila produkter och ser sig själv som både tecknare och textilare. Du kan läsa mer om Annika på hennes webbplats. Länk till annan webbplats.

2 - 24 april, ”Det intuitiva skapandets kraft”, Lena Bergman

Om Lena:

”Kommer från Sollefteå - ”Ådalens pärla” - i Ångermanland, bosatt i Nyköping sedan 1993. Jag har ritat och målat sedan barnsben, men skapandet har intensifierats de senaste 10 åren.

Genom att delta i en mängd kurser i olika tekniker och experimentera i min ateljé så har jag hittat mitt konstnärliga uttryck där jag främst använder akrylfärg som huvudsakligt medium.

Min konst uppkommer oftast utifrån intuitivt måleri, färgerna jag väljer att använda bestämmer grunden, jag hittar former att gå vidare med i måleriet, ett motiv skapas och letar sig fram till en färdig tavla.

Ibland tar jag med andra material i mitt skapande i mixed media, assemblage, collage med mera och om jag har möjlighet jobbar jag gärna med grafik i olika former.

Jag är mycket glad att du besöker min utställning, kanske kommer du också på besök i min ateljé på Bryggeriet Nyköping den 14 - 15 maj 2022 under Konstrundan/Öppet hus.

Välkommen!

Lena Bergman ”

Du kan läsa mer om Lena och hennes konst på hennes webbsida: lena-b.art/home/ Länk till annan webbplats.

5 - 29 mars "Utan gräns" - Johan Gustavsson

Johan Gustavsson kommer ursprungligen ifrån Norrköping och utövade under uppväxten musik men började senare att måla och skriva lyrik. Dessa konstformer kombinerar han gärna under sina presentationer. I sitt konstnärskap undersöker han de esoteriska dimensionerna där mystiken ständigt är närvarande.

Utställningen dedikeras till konstnären och poeten Pellas G Hansson. Han var Johans mentor på Hjo konstskola. Pellas föddes 1941 på Pellasgården utanför Rättvik men gick hastigt ur tiden 2021. Under hela sitt konstnärskap hade Pellas en stark närhet till musiken, skogen och naturen.

5 - 29 mars "Att vårda hantverket" - Marja Fiander

Sedan 1996 har Marja Fiander jobbat med antik möbelrestaurering, illusionsmåleri, förgyllning, formgivning och färgkoordinering till inredningar från sin ateljé på Bryggeriet Kulturcentrum i Nyköping. Marja är utbildad vid Anselm Fraser School of Antique Furniture Restoration i East Linton,Skottland och Roger Newton School of Decorative Paint Finishes i London. Marjas passion är färg och form med kraftfulla kulörer.

5 februari - 1 mars

Galleri K - "I live my life in widering circles"
Katarina Divander & Ubavka Marinkovic

Konstnärerna berättar:
"Temat på vår utställning är början på Rainer Maria Rilkes kända dikt: “Jag lever i vidgande cirklar”. Dikten har under åren varit vår inspiration på varsitt håll, innan vi lärde känna varandra som medlemmar i konstnärsförening Haninge konstnärer.

När vi började arbeta med utställningen hittade vi vår gemensamma nämnare; existensfrågor som vi närmar oss och bearbetar på vårt personliga sätt. Rilke är den som satte ord på våra tankar. Betraktaren får söka sina egna vyer i våra tavlor."

Om Katarina Divander:
Inspireras av frågor kring existensen, dess villkor, relationer och symbolik. Individen och dess val. Väljer ofta teckning och grafik men även andra konstnärliga tekniker.

Om Ubavka Marinkovic:
Jobbar med flera konstformer. Utforskar mest existentiella frågor där uttrycket ofta handlar om kommunikation och platsidentitet. Processen går ut på att förenkla, skala av och ta fram den rena känslan. Små betydelsebärare återkommer i den stora helheten.

5 februari - 1 mars

Galleri O - ”Ett sår av människans verk. Ett verk av människans sår.”
Niklas Johansson

Det handlar om saknad, svek, sorg och längtan.

Ett avtryck som människan gjort i din själ.

Ett sår som kan läkas i naturens kraft.

Likt trädets rötter och krona.

Om Niklas:
”Konsten är för mig ett sätt att uttrycka mig i olika känslor i livet. Skapandet är för mig terapeutiskt och ger mig lugn. Då jag blir ett med verket. Min konstnärliga bana började när jag jobbade på grafikhuset Nyköping. Min första utställning var på stadshuset i Nyköping, unga grafiker 1994. Sen Nyköpings konstförening där jag blev den första att få stipendium 1996.

Tekniken är etsat rost på tyg genom att spraya på en blandning av ättika, vinäger, salt och vatten. Så att rostprocessen går fortare. Färgat tygerna med gurkmeja, kaffe, te, rödbeta, lök och växter. Använt bivax och strukit in tidningsurklipp på tyg.”

Niklas Johansson född 1969. Uppväxt utanför Nyköping. Bor numera i Sköldinge på landet. Började jobba med konsten i början 1990-talet. Började med svartvit fotografering och framkallade själv. Forsatte sedan med grafik, skulptur och måleri. Har börjat jobba med tyger och en ny teknik att färga dem med naturnära material och olika föremål som kan rosta. Allt är återbrukat material.

8 januari - 1 februari

Galleri K - "Färg och form"
Konstföreningen Färgklicken.

En varierande utställning med fokus på det måleriska.

8 januari - 1 februari

Galleri O - "Kärlek, tankar och känslor"
Lehna Fahlström

Om Lehna:
"Jag brukar säga att jag målar inte med penseln, jag målar med mina känslor och hoppas att de även berör betraktaren. Motivet kommer ofta intuitivt, växer fram under målandets gång. Det går inte att stoppa in mig i ett fack, jag är alldeles för nyfiken. Just nu blir det mycket struktur och mixmedia, där jag gärna blandar både teknik och motiv. Det ser ni exempel på i denna utställning. Denna utställning är lite speciell eftersom jag delvis visar en ny stil som jag inte visat tidigare. Jag är en smålänning som flyttade upp till Nyköping för några år sedan. Haft drygt tjugotalet utställningar runt om i Sverige."

Kontakt

Kultur Oxelösund
Magnus Lagerström
Kultursamordnare
Telefon: 0155-383 57
E-post: magnus.lagerstrom@oxelosund.se

Irem Babovic
Kulturassistent
Telefon: 0155-383 73
E-post: irem.babovic@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer