Stöd till barn och ungdom

Har du det jobbigt eller är orolig och mår dåligt kan du få stöd och hjälp av kommunen. Kanske har du det jobbigt hemma, har en kompis som du är orolig för eller har det tufft i skolan.

För dig som bor i Oxelösund finns flera olika verksamheter och personer som kan hjälpa dig om du känner att du inte mår bra. Du kan prata med oss utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Även om vi frågar efter ditt namn behöver du inte säga det om du inte vill. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är så att vi kan hjälpa dig.

Ungdomsstödjare

Vi ungdomsstödjare finns för att kunna stötta och vara ett stöd för dig som ung. Vi rör oss i de miljöer du är i, till exempel i skolan, Koordinaten, på stan och vid speciella arrangemang. Till oss kan du vända dig om du behöver någon att prata med.

Telefon:
072-221 98 40

Vi har vår lokal på Thorsgatan 7. Länk till annan webbplats.

Ungdomsmottagningen

Vi finns för dig mellan 13–23 år. På Oxelösunds ungdomsmottagning Länk till annan webbplats. kan du få hjälp med preventivmedel, graviditetstest eller test för könssjukdomar. Du kan också komma hit om du har frågor runt din kropp, sexualitet och könsidentitet, eller om du av någon annan anledning behöver prata med någon.

Vi som möter dig
Vi som arbetar här är barnmorska, kurator och läkare, och vi har alla tystnadsplikt. Besöken kostar ingenting. Vi är HBTQ-certifierade. Det betyder att all vi är utbildade i frågor om bemötande, normer och likabehandling för att bli bättre på att möta dig, oavsett hur du definierar din sexualitet och identitet. Besöket hos oss är alltid gratis och vi har alltid tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen finns på Södra Malmgatan 16 Länk till annan webbplats., i samma lokaler som familjecentralen.

Region Sörmland har nu även en digital ungdomsmottagning. Du kan chatta med dem och snabbt få hjälp där under arbetstid. I chatten får du välja en kontaktorsak och sedan kan du chatta med en barnmorska, kurator eller psykolog. Du loggar in med BankId. Se länk nedan.

Elevhälsan inom skolan

Om du känner dig ledsen, orolig eller arg över något kan det kännas bättre att få prata om det med en vuxen i skolan. Det kan vara att du inte trivs, blir retad, har jobbiga tankar eller inte mår bra på något sätt. Inom elevhälsan i skolan jobbar skolsköterska, kurator och specialpedagoger. Prata med din lärare, kurator eller skolsköterska på den skola du går på. Vi finns där för dig.

Här finns mer information om skolornas barn- och elevhälsa

BRIS

Barnens rätt i samhället, BRIS, är en partipolitiskt och religiöst obunden svensk ideell förening som verkar för barns rättigheter i Sverige. Oxelösunds kommun har ett samarbete med dem. Om du som är under 18 år behöver stöd är du välkommen att höra av dig till Bris. Där kan du få prata med en kurator som är utbildad i och van vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Det finns flera sätt att få kontakt med en Briskurator. Välj det sätt som känns bäst för just dig. De har alltid öppet - även på natten. Man kan ringa, maila och chatta.

För mer information besök: Bris.se Länk till annan webbplats.


Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer