Måltider, matsedel och specialkost

Kostenheten lagar och serverar måltider till särskilt boende, förskolor, skolor och fritidshem i Oxelösunds kommun.

Verksamheten består av sex produktionskök på Björntorp, Oxelöskolan/förskola, Nyängens förskola, Frösängs förskola, Blåklockans förskola, Dalgångens förskola, och två mottagningskök på Ramdalsskolan/förskola och Peterslundsskolan.

Vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden. Samtliga matsedlar och måltider planeras enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och Skollagen.

Matsedlar

Här hittar du matsedlar för de verksamheter som kostenheten lagar mat till. En del förskolor har egen kock och då hittar du respektive matsedel under deras sida i menyn Barn och utbildning.

Förskola Länk till annan webbplats.

Skola Länk till annan webbplats.

Äldreomsorg Länk till annan webbplats.

Hemtjänst (matlådor) Länk till annan webbplats.

Måltidsordning och energifördelning över dagen

Energifördelningen av det totala dagliga intaget bör fördelas på tre huvudmål, frukost, lunch och middag, och ett till tre mellanmål. Frukosten bör ge 20-25 % av dagens energiintag. Lunch och kvällsmat 25-35 % vardera och resterande del från mellanmål. För att barnen ska få i sig tillräckligt med näring är det viktigt att mellanmålen är näringstäta.

Barn/ elever som äter frukost, lunch och ett mellanmål i förskola/skola får i sig cirka 70 % av dagens totala energibehov. Resterande 30% ska barnen äta hemma.

Specialkost inom förskola och skola

I Oxelösunds kommun kan du få specialkost av medicinska, religiösa eller etiska skäl. För att få specialkost av medicinska skäl behöver du ett medicinskt utlåtande eller annan dokumentation vid ansökan om specialkost inom förskola och skola.

Du ansöker om specialkost via självservice. Länk till annan webbplats.

Specialkost vid medicinska skäl

För att få rätt kost krävs

  • en diagnos för födoämnesöverkänslighet ställd av sjukvården
    eller
  • en bedömning gjord av sjukvården vid andra typer av matsvårigheter och/eller tillfälliga kostförändringar. Det kan gälla vid exempelvis påverkad tillväxt eller ätande med neuropsykologisk problematik. Du ansöker via självservice och bifogar medicinskt utlåtande

Rutinbeskrivning för specialkost Länk till annan webbplats.

Anpassad meny

Kommunen har en gemensam anpassad meny för elever med till exempel neuropsykiatrisk problematik. Menyn är framtagen i samråd med elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) samt elevhälsan och har fasta dagar. Menyn är som följer:

Måndag - Potatisbullar med lingonsylt

Tisdag - Hamburgare, hamburgerbröd, klyftpotatis, ketchup, gurka, tomat

Onsdag - Fiskpanetter, kokt potatis, dillmajonnäs

Torsdag - Köttbullar, makaroner, ketchup

Fredag - Pannkakor med sylt

Specialkost vid religiösa eller etiska skäl

För att få rätt kost krävs att du ansöker via självservice. Länk till annan webbplats. Kost vid religiösa eller etiska skäl (fläskfri kost eller vegetarisk kost) kräver inte medicinskt utlåtande.

Hur länge är ansökan och intyg giltigt?

Ansökan ska förnyas varje år inför höstterminstart. Ny ansökan skickas också in om den ätande byter förskola/skola. Läkarintyg för födoämnesöverkänslighet förnyas endast om allergi tillkommer. Ansökan om specialkost görs vid varje läsårsstart. Vid intyg som gäller vid särskilda behov (matsvårigheter av andra skäl än allergi) ska det framgå när uppföljning ska göras.

 

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer