Näringslivet i Oxelösund

Oxelösund är mitt uppe i en spännande och hållbar tillväxtresa.

SSABs klimatomställning, Oxelösunds hamns tillväxt inom klimatsmart sjöfartslogistik, utveckling av besöksnäringen och det övriga lokala företagandet samt Oxelösunds kommuns utbyggnad av samhällsservice, skolor och boende bidrar alla till en mer hållbar kommun och plats att bo, leva och verka på.

Övergripande mål för näringslivsarbetet är att Oxelösund genom ett positivt företagsklimat ska få fler nöjda företagare som vill växa hållbart. Fler nöjda företagare ska också leda till fler företagsetableringar och nystartade företag. I Svenskt Näringslivs ranking av Företagsklimatet 2023 klättrar Oxelösund ytterligare 53 placeringar till plats 69 av landets 290 kommuner.

I Oxelösund finns ungefär 600 registrerade företag varav cirka 300 är aktiebolag och där ungefär 200 har minst en anställd. Oxelösunds största arbetsgivare är SSAB som är världsledande på höghållfasta stål. Företaget har drygt 2000 anställda i Oxelösund och utöver SSABs egna anställda finns ett stort antal entreprenörer och underleverantörer.

Andra stora arbetsgivare i Oxelösund är Oxelösunds kommun med cirka 1000 anställda och Oxelösunds hamn med över 200 anställda. Växande sektorer är främst leverantörer kopplade till SSAB och Oxelösunds hamn, både underleverantörer och andra aktörer som etablerar sig i närheten av och verkar i symbios med de större aktörerna. Ett exempel är Swecem som etablerat sig inne på Hamnens område för att få tillgång till sjöfartslogistik. De tillverkar cement baserat på hyttsand som är en restprodukt från SSAB, klimatsmart på flera sätt.

En annan växande sektor är besöksnäringen som gynnas av det fantastiska läget med 85 % av kommungränsen som utgörs av vatten. Skärgårdsliv, havsbad, camping, gästhamn, god mat, utflyktsmål och möjligheter till aktiv semester lockar allt fler till Oxelösund.

Tillsammans med näringslivet arbetar vi hårt med att Oxelösund ska vara en riktigt bra kommun att vara företagare i. Vi har bland annat tagit fram ett näringslivsprogram som fokuserar på de områden som Svenskt Näringsliv och kommunens företag anser viktiga för företagsklimatet. Vi mäter även våra företagares nöjdhet kontinuerligt med hjälp av SKRs nöjdkundverktyg Insikt (NKI).

Oxelösund och Nyköping har en gemensam företags- och arbetsmarknad eftersom det är så nära och vi har ett tätt samarbete även i näringslivs- och etableringsfrågor genom Nyköpingsregionen Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer