Utbildning för föräldrar

I Oxelösunds kommun erbjuder vi två kostnadsfria föräldraprogram där du kan vara med på gruppträffar med utbildade gruppledare. Vi erbjuder Alla barn i centrum, ABC och Föräldraskap i Sverige, FÖS. Läs mer om dem här och skicka in en intresseanmälan för att vara med.

Bild på mamma och barn, mamman säger Du är det finaste jag vet

Alla barn i centrum, ABC

Programmet vänder sig till dig som förälder med barn 3–12 år, och leds av utbildade gruppledare. Här tar vi upp frågor som t.ex. balansen mellan att sätta våra barn i centrum samtidigt som vi skapar harmoni kring matbordet. Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn?

Ingen förälder är ensam om dessa funderingar och ABC är till för alla föräldrar – nyblivna som erfarna!

 

Föräldrastöd med gruppträffar

ABC föräldraprogram innehåller fyra gruppträffar. Träffarna kommer bland annat att handla om hur du som förälder kan stärka ditt barns självkänsla, hur du kan arbeta för med relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Det kostar ingenting att vara med!

Träff 1
Visa kärlek - Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Diskussioner och enkla övningar kring att ha fokus på det som fungerar.

Träff 2
Vara med - Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn? Diskussioner och enkla övningar kring hur föräldrar och barn kan vara tillsammans.

Träff 3
Visa vägen - Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan stress hanteras? Diskussioner och enkla övningar kring att vara en förebild för sitt barn.

Träff 4
Välja strider - Hur kan tjat i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Diskussioner och filmexempel kring konflikthantering. Planering framåt med fokus på hur ABC kan användas i vardagen.

ABC-träffar hösten 2022

Under hösten 2022 drar vi igång en ny ABC-utbildning för föräldrar med barn 3–12 år. Utbildningen startar v. 37, torsdag 15 september, och erbjuds sedan varannan torsdag fram till 27 oktober. Välkommen att anmäla ditt intresse i formuläret!

Vill du vara med?

Intresseanmälan ABC – alla barn i centrum
Fyll i intresseanmälan med namn, telefon eller mejl, samt om du har önskemål eller frågor. Tryck på Skicka. Vi kontaktar dig så snart vi kan.
Föräldraskap i Sverige, FÖS

Föräldraskap i Sverige (FÖS) riktar sig till dig som är utlandsfödd förälder med barn 0 till 18 år. Tanken med programmet är att du ska få mer information inom de områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.

Du deltar i samtal och diskussioner i grupp med andra utrikesfödda föräldrar. Programmet består av fem träffar, varje gruppträff är 2,5 h. Grupperna har 10-15 deltagare och leds av två utbildade gruppledare.

Föräldraskap i Sverige – vad pratar vi om på varje träff?

Träff 1
Familj i nytt land – Första träffen handlar om din upplevelse av att komma till ett nytt land. Vad tar familjen med sig? Vad är annorlunda i Sverige?

Träff 2
Skola, pojkar och flickor – Fokus för andra träffen är det svenska skolsystemet. Under träffen pratar vi också om jämställdhet mellan pojkar och flickor, där du som deltagare får möjlighet att reflektera kring din egen uppväxt.

Träff 3
Hälsa och sjukvård – under tredje träffen diskutera vi hälsa. Gruppledarna berättar mer om både den förebyggande hälsovården och det svenska sjukvårdssystemet.

Träff 4
Föräldrars rättigheter och skyldigheter – Vad har jag som föräldrer för ansvar? Är det bara föräldrar som har skyldigheter? Hur påverkas vi av stress? Var kan föräldrar få för stöd?

Träff 5
Att vara förälder till en tonåring – under en sista träffen pratar vi om allt ifrån alkohol, narkotika och droger till kärlek och gymnasieval. Fokus är främst sådant som rör tonåringar och ungdomar.

FÖS-träffar hösten 2022

I höst startar en ny omgång av Föräldraskap i Sverige.

6 oktober kl. 13–16 Träff 1 
13 oktober 13–16 Träff 2 
20 oktober 13–16 Träff 3
27 oktober 13–16 Träff 4 
10 november 13–16 Träff 5 
17 november Avslutning 

Välkommen att anmäla ditt intresse i formuläret!

Intresseanmälan Föräldraskap i Sverige (FÖS)
Fyll i intresseanmälan med namn, telefon eller mejl, hur gamla barnen är, samt om du har önskemål eller frågor. Tryck på Skicka. Vi kontaktar dig så snart vi kan.Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Social- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer