Misstanke om barn som far illa

Alla barn har rätt till en trygg och säker uppväxt. Barn och unga som inte har det bra hemma har rätt att få hjälp.

Om du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa på något sätt, kan och bör du direkt anmäla det till oss på social- och omsorgsförvaltningen.

Orosanmälan – om du är privatperson

I socialtjänstlagen står det att var och en som misstänker att ett barn/ungdom far illa eller är orolig för dess situation bör göra en anmälan. Som privatperson kan du vara anonym, men tänk då på att:

  • Inte säga ditt namn
  • Skydda ditt telefonnummer när du ringer
  • Inte skriva under med ditt namn eller andra personuppgifter

Om din orosanmälan leder till en utredning och du har sagt ditt namn eller gett oss andra personuppgifter så är vi skyldiga att registrera det och då kan du inte vara anonym.

Du skickar in din orosanmälan i vår e-tjänst Orosanmälan. Länk till annan webbplats.

Du kan även ringa oss eller skicka brev, men skicka inte in en orosanmälan på mejl.

Orosanmälan – om du arbetar med barn

I socialtjänstlagen står det att om du arbetar inom verksamheter med barn och ungdomar till exempel förskola, skola, fritidsgård eller vårdcentral är du skyldig att göra en anmälan vid oro. Du behöver inte veta helt säkert att oron är befogad, utan det räcker med att oron finns.

Du som gör en anmälan i ditt yrke har inte möjlighet att vara anonym.

 

Vad händer efter en orosanmälan?

När vi har tagit emot en orosanmälan görs en akut bedömning inom 24 timmar – en skyddsbedömning. Därefter gör vi en förhandsbedömning där vi bedömer om vi ska inleda utredning eller inte. I förhandsbedömningen får vi bara prata med anmälaren, vårdnadshavare och barnet/ungdomen för att få mer information. Om det finns misstankar för att barnet eller ungdomen är utsatt för våld eller övergrepp inleder vi utredning direkt. Då kontaktar vi även Barnahus i Nyköping Länk till annan webbplats.. Barnahus erbjuder en trygg och barnvänlig miljö för barn upp till 18 år som misstänks vara utsatta för vålds- eller sexualbrott.

Skola och andra myndigheter som har gjort en orosanmälan kan få återkoppling om att en utredning är inledd, pågår eller är avslutad.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer