Cykel, bil och buss

I Oxelösund är det nära till allt och du kan ta dig runt i kommunen på olika sätt. Här hittar du information om våra gång- och cykelbanor, kollektivtrafik, parkeringsplatser, lokala trafikföreskriftrer, laddstolpar för elbil och var du kan övernatta med husbil.

För oss är trafiksäkerheten viktig. Vi jobbar för att skapa ett tryggt och tillgängligt Oxelösund, och sprida kunskap i skola om trafiksäkerhet och de risker det innebär att vistas i olika trafikmiljöer.

Gång- och cykelvägnät

Oxelösund har ett väl utbyggt gång- och cykelvägnät med en total sträcka på cirka 54 kilometer.

Större karta Länk till annan webbplats.
Kartan visar gång- och cykelvägar i kommunen. Orange färg visar gång- och cykelväger och grön färg visar cykelstråk som binder samman cykelvägar och vägar.

Lokala trafikföreskrifter

Kommunen har möjlighet att besluta om lokala trafikföreskrifter enligt trafikförordningen (TrF 1998:1276). Länsstyrelsen kan också besluta om lokala trafikföreskrifter. Vem är beslutsfattare beror på vem som är myndighet för gatan/vägen enligt TrF 10 kap. 3 §.

De lokala trafikföreskrifterna för Oxelösunds kommun finns registrerade i den Rikstäckande databasen för trafikföreskrifter (RDT).

Rikstäckande databas för trafikföreskrifter (RDT) hos Transport styrelsen Länk till annan webbplats.

Parkering

Parkering är tillåtet enligt den skyltning som finns där du ställer din bil. Där inget annan information anges gäller parkering 24 timmar (24-timmarsregeln). 24-timmarsregeln gäller måndag till fredag. På lördagar, söndagar, helgdagar och dag före helgdagar får du parkera under obegränsad tid.

I Oxelösunds kommun är parkering avgiftsfri.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Parkeringsplatser för rörelsehindrade är till för dem som har ett särskilt tillstånd, Parkering för rörelsehindrade (PRH). Tillståndet är personligt och får ej överlåtas.

Här kan du läsa mer om och ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Parkeringsövervakning

Syftet med parkeringsövervakning är att öka trafiksäkerheten, framkomligheten och förbättra trivseln i staden. I Oxelösunds kommun är det Securitas som har uppdrag från kommunen att utföra parkeringsövervakning på kommunala gator/parkeringar och utfärda parkeringsanmärkningar.

Orsaken till att du har fått en parkeringsanmärkning finns alltid beskriven på den gula remsan.

Felparkering

Grova felparkeringar:

  • mot färdriktningen
  • på gång- eller cykelbana.
  • på övergångsställe
  • i korsning, i vägport
  • så att vägmärken skyms
  • på hållplats
  • framför utfart
  • så att tillträde till andra fordon hindras
  • på handikapplats på parkeringsplats för rörelsehindrade (utan giltigt tillstånd)
  • på lastplats eller taxiplats (utan giltigt tillstånd)
  • inom tio meter före och efter korsning
  • inom tio meter före övergångsställe
  • inom tio meter före korsande gång- eller cykelbana
  • på plats där stannande är förbjudet
  • i terräng, plantering, gräsmatta etc.
  • på plats avsedd för annat fordonsslag, t.ex. plats reserverad för buss eller motorcykel.
  • På ändamålsplats (ex. laddplats om inte elbil, lastplats, vändplats).

Mindre grova felparkeringar:

  • på plats där parkeringsförbud gäller, t.ex. parkeringsförbud i zon.
  • på huvudled
  • på annan plats än särskilt ordnad parkeringsplats på gågata/gårdsgata/cykelgata.
  • på avgiftsbelagd parkeringsplats utan att erlägga avgift
  • längre tid än tillåtet
  • med något hjul utanför markerad parkeringsruta

Överklaga parkeringsanmärkning

Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning kan du bestrida den till Polisen. Polisen gör sedan en bedömning om det finns skäl att ändra anmärkningen. Kontaktuppgifter finns på din anmärkning (gul lapp) eller i Polisens e-tjänst Parkeringsanmärkning. Länk till annan webbplats.

Felparkerade fordon och flytt av fordon

Felparkerade fordon anmäls till Oxelösunds kommun i kategorin Parkering i vår e-tjänst på sidan Felanmälan Länk till annan webbplats.. Välj kategori Gator och Gång/cykelvägar och sedan Parkering.

Fordon som står trafikfarligt eller hindrar trafik kan komma att flyttas. Även långtidsparkerade fordon kan flyttas. Kommunen kan i vissa fall besluta att fordonet ska skrotas.

Synpunkter på parkeringar

Om man har synpunkter på parkeringar tex skyltning så kan dessa lämnas i kategorin Parkering i vår e-tjänst på sidan Felanmälan Länk till annan webbplats.. Välj kategori Gator och Gång/cykelvägar och sedan Parkering. OBS! Detta gäller inte parkeringsanmärkning (gul lapp), se ovan under ”Överklaga parkeringsanmärkning”

Parkering på tomtmark

Parkeringar på tomtmark kan ha både privata, kommunala eller andra ägare. På tomtmark beivras felaktiga uppställningar med kontrollavgift.

Ett sätt att se skillnad på gatumark och tomtmark vid parkeringsbestämmelser är att det på tomtmark alltid finns en tilläggstavla som anger vem som är ansvarig.

Karta över våra kommunala parkeringsplatser

Större karta Länk till annan webbplats.

Kartan visar kommunala parkeringsplatser.

Kollektivtrafik

Sörmlandstrafiken trafikerar Oxelösunds kommun med buss. Vill du läsa om vilka busslinjer som finns, hur du köper biljett med mera, hittar du information hos Sörmlandstrafiken Länk till annan webbplats.

Större karta Länk till annan webbplats.

Kartan visar kollektivtrafiken som finns i kommunen. Gröna symboler är busshållplatser.

Vill du övernatta med din husbil?

Det finns parkering för husbilar på flera platser i Oxelösund, alltid nära till havet och sevärdheter. Du är välkommen med din husbil året om. Utöver de platser som är listade nedanför, se den generella informationen för parkeringsplatser i kommunen. För mer information om priser, serviceutbud och faciliteter, kontakta uthyraren. På vår turistinformationssida Länk till annan webbplats. kan du läsa vad som finns att göra i Oxelösund.

Jogersö

Här hittar du en stor camping i grönområde nära motionsspår, restaurang, höghöjdsbana, kanotuthyrning och Sörmlands största havsbad med sandstrand. Öppet året om.

Adress:
Jogersövägen 15
613 51 Oxelösund

Kontakt:
Jogersö Eco Camp
0155 304 66
info@jogerso.se

Femöre

Husbilsparkering med havsutsikt i fiskehamn intill sjökrog och rökeri, badstege med trädäck. Gångavstånd till Femöre naturreservat. Öppet året om.

Adress:
Fiskehamnen
613 35 Oxelösund

Kontakt:
Femöre Marina
0155-317 92
info@femoremarina.se

Behöver du ladda din elbil?

I Oxelösund finns det laddstolpar för elbil på flera ställen. Från 1 juni 2021 använder du betalfunktionen Virta för att kunna ladda din elbil.

Hur gör jag för att ladda min elbil?

På varje laddstolpe sitter en informationsdekal om hur du laddar din elbil. På Virtas webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om hur du registrerar dig som kund och vanliga frågor hur laddar din elbil. Virta finns som app, du hittar appen i App Store eller i Google Play.

Vad kostar det att ladda bilen?

Det kostar 3.50 kr/kWh (pris 2021-06-01)

Vem kontaktar jag om jag får problem med att ladda elbilen vid era laddstolpar?

Virtas webbplats Länk till annan webbplats. hittar du kontaktuppgifter och vanliga frågor och svar.

Om själva laddstolpen är trasig kontaktar du Oxelö Energis kundcenter på telefon 0155-388 40. Du kan även göra en felanmälan på Oxelö Energis Felanmälan gatubelysning/laddstolpe elbil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var kan jag ladda bilen i Oxelösund?

På kartan nedanför hittar du var det finns laddstolpar för elbil i Oxelösund. Markerade platser är laddplatser för elbilar. Tack för att du flyttar din bil när den är färdigladdad så att det går att använda laddplatsen. 

Större karta Länk till annan webbplats.

Kartan visar kommunala laddstolpar.

Gatubelysning

Oxelö Energi sköter gatljusunderhållet på uppdrag av Oxelösunds kommun. Här felanmäler du problem som rör kommunens gatubelysning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer