Träffa våra medarbetare

Oxelösunds kommun är en liten kommun men med ett stort antal olika yrken och specialister inom en många spännande områden. Här får du träffa några av oss som jobbar här.

Stina Jansson, trygghetssamordnare

Stina Jansson, trygghetssamordnare

Hallå där Stina! Vad gör en trygghetssamordnare?

- Jag har ett tydligt uppdrag att samordna arbetet, jag jobbar inte operativt. Vår kommunpolis är min kontakt inom polisen och vi har ett mycket tätt samarbete. Jag samordnar även arbetet mellan socialtjänst, skolor och kultur- och fritid. Jag har andra uppgifter också, att samordna ANDTS-arbetet (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och en del annat. Det blir ett brett uppdrag i en liten kommun och det är därför det heter trygghetssamordnare. I vissa kommuner är benämningen brottsförebyggande samordnare, där har man ett mer avgränsat uppdrag.

- Det känns som om mitt jobb på kommunen är jätteviktigt. Kommunerna måste göra detta enligt lag, men det är ju också så att samhället i stort uppenbarligen har misslyckats ganska ordentligt med det brottsförebyggande arbetet. Då kanske detta är lösningen. Alla kommuner ser ju olika ut och har olika förutsättningar.

Hur blir man trygghetssamordnare?

- Till den här tjänsten sökte kommunen en kriminolog, och det är ju jag. Dessutom trädde ett lagkrav i kraft den första juli 2023 vilket innebär att kommunerna själva ska ta ansvar för det brottsförebyggande arbetet, utifrån sina förutsättningar och sina specifika problembilder.

Hur trygg är Oxelösunds kommun?

- Enligt den trygghetsundersökning som Polisen gör varje år är Oxelösund en otroligt trygg kommun. Vi ligger även bra till i jämförelse med andra kommuner. Fördelen är ju att det är en liten kommun, det som händer här kommer till vår kännedom väldigt fort. Oxelösunds kommun har alla förutsättningar att fortsätta vara en trygg kommun men det krävs att vi arbetar ganska hårt inom vissa områden.

Vad ser du för utmaningar?

- Det är tryggt i Oxelösund, men det finns mycket att jobba med. Det blir en utmaning för att det innefattar alla som arbetar i kommunen och alla som bor i kommunen. Det är något vi måste göra tillsammans. Vi som arbetar brottsförebyggande behöver få in information om attityder, socioekonomisk utsatthet, arbetslöshet och missbruk. Vi har fantastiska människor i den här kommunen som arbetar operativt och vi har ett bra samarbete - skola, ungdomsstödjare, fritidsledare, socialtjänst, och polis. Det är guld värt!

Vilka är de vanligaste brotten som anmäls i Oxelösund?

- Det är mycket båtrelaterat, som stölder av motorer och utrustning. Det är ju inte så konstigt eftersom vi är en kommun med vatten överallt. Folk har ju båtar, så ser det ut i liknande kommuner också. Dessa brott är sådana som nästan alltid anmäls, bland annat eftersom det krävs en polisanmälan för att få ut ersättning från försäkringsbolaget.

Viktigt att anmäla brott

- Det är överhuvudtaget väldigt viktigt att man anmäler brott som begås. Om man inte anmäler brotten har de ju inte hänt, för kommer det inte till polisens eller min kännedom så blir det inga åtgärder.

Hur ser det ut med droger i Oxelösund?

- Undersökningarna som görs, vi tar vattenprover i avloppsvattnet regelbundet, visar på att de vanligaste drogerna finns här. Men det sker inte öppen droghandel här i Oxelösund. Man kan konstatera att vissa personer knarkar och det gör man överallt. Det är inget som avviker från övriga landet.

Hur är det att jobba i Oxelösund?

- Väldigt kul! Det är roligt som inbiten Nyköpingsbo. Jag kan ärligt säga att det fanns mycket fördomar om Oxelösund i Nyköping när jag växte upp, men det är en av de vackraste kommuner jag varit i, med havet och klipporna. Man kan ju bada överallt!

Hur har du blivit mottagen i kommunen?

- Det är ju alltid lite läskigt att börja på ett nytt ställe och försöka komma in i arbetskulturen, men det har gått jättebra. Jag tycker att det är kul och jag tycker mycket om mina kollegor. Vi har roligt ihop, så jag är väldigt nöjd.

Skulle du rekommendera andra att jobba i Oxelösunds kommun?

- Absolut, det skulle jag verkligen. Det är kul att det står i platsannonsen att det är korta beslutsvägar och det stämmer ju verkligen! Jag behöver bara gå runt hörnet till kommunstyrelsens ordförande och prata med honom, samma med kommunchefen. Det är väldigt skönt, tycker jag. Det är såklart svårare i en stor kommun.

Kontaktinformation


HR-chef
Henny Larsson
613 81 Oxelösund

Telefon 0155-381 34
E-post henny.larsson@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer