Kultur

Oxelösund har ett rikt och levande kulturliv för alla åldrar. Här finns museer, konsert- och teaterscener, konstgallerier och ett engagerat föreningsliv. På visitoxelosund.se Länk till annan webbplats. hittar du aktuella evenemang och information om de sevärdheter som finns.

Teatermasker på en scen

Mitt i Oxelösund ligger Allaktivitetshuset Koordinaten som kulturlivets nav med bibliotek, scener, utställningslokaler och kommunens Kultur- och fritidsförvaltning under samma tak. På Koordinaten kan föreningar och företag hålla föreläsningar, möten eller andra publika evenemang.

På den här sidan kan du läsa om scenprogrammet för 2024.

Vill du veta vilka utställningar som pågår just nu i våra Gallerier K och O, så hittar du information på den här sidan.

På Koordinaten får barnen ta plats!
Förutom bibliotekets barnboksavdelning ordnar vi vajre år flera barnteaterföreställningar och i våra konstgallerier visas emellanåt lekfulla utställningar för barn. Under skollov ordnar vi olika aktiviteter som pyssel, sagoläsning och dansupplevelser.

Koordinaten Ung
Fritidsgårdens verksamhet riktar sig till alla barn och ungdomar från årkurs 3 och upp till 17 år. Personalen ordnar många möjligheter till en kreativ fritid.

Kulturskola
Oxelösunds kulturskola erbjuder kvalificerad musikundervisning inom instrument, ensemblespel, kör och sång för barn och unga mellan 5 och 20 år. Utöver den vanliga undervisningen genomförs ofta olika projekt som musikläger, konserter och konsertresor.


Vår vision för Eventsalen är att scenen ska erbjuda ett varierat program med olika genrer som kan möta en bred publik. Utbudet ska vara av hög kvalitet, med spelglädje i en intim miljö, där det personliga mötet mellan publik och aktör står i fokus. Vi arrangerar även föreställningar i andra lokaler som S:t Botvids kyrka eller Stjärnholms kyrka.

Scenprogrammet är möjligt tack vare samarbete med bland annat Scenkonst Sörmland samt stöd från flera av Oxelösunds ledande företag.

Aktuellt scenprogram hittar du på den här sidan.

Koordinatens gallerier
Här bjuds du på konstupplevelser och utställningar för alla åldrar och intressen. Vi har två gallerier; G och O, och ett utställningstorg i biblioteket. Du hittar information om gallerierna på denna sida.

Oxelösundsarkivet är ett välbesökt digitalt museum som samlar bilder och dokumentation om Oxelösunds historia och utveckling i ett bildarkiv. Här kan du botanisera bland bilder från förr, ladda ner eller skicka digitala vykort till vänner och bekanta. Oxelösundsarkivet kan du titta i här. Länk till annan webbplats.

Offentlig konst
Utöver utställningarna i våra gallerier kan du hitta konstupplevelser mitt i vardagen i Oxelösund. I Fiskehamnen tronar Jessica Fleetwoods jättelika stålskulptur Ståltheten. Leo Janis Brieditis fontän Vågen ger liv åt Järntorget tillsammans med Axel Nordells lekskulpturer. Lena Lerviks lekskulptur Siffror vid Jogersö havsbad har bestigits av generationer med barn. I rondellen där Sundavägen möter Björntorpsvägen hittar du Carl G Torstensons fem meter höga skulptur Mot Havet.

Stjärnholms Skulpturpark
I den vackra parken vid Stjärnholms slott Länk till annan webbplats. finns 30 skulpturer på temat tro, hopp och kärlek utplacerade i grönskan. Parken är alltid öppen och är gratis att besöka.

Konstföreningar
Konstföreningen Fokus arrangerar utställningar i Koordinatens Galleri K i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen med ambitionen att visa god samtidskonst inom olika konstarter. Konstföreningen arrangerar även föreläsningar om konst och erbjuder medlemmarna resor till konstutställningar.

Konstföreningen Färgklickens mål är att uppmuntra till eget bildskapande vilket bland annat sker genom att ordna kurser i olika målningstekniker. Grupper inom föreningen träffas också regelbundet och målar tillsammans. Föreningen ordnar även utställningar och utställningsresor.

Museer

Femörefortet
Nersprängt i Femörehuvuds urberg finns en tidigare topphemlig försvarsanläggning från det kalla kriget. Här har du möjlighet att få se och uppleva en i princip intakt kärnvapensäker kustartillerianläggning. Följ med en guide cirka 20 meter ner under markytan och upplev hur kanonerna och dess 70 personer stora bemanning skulle stoppa en invasion av Sverige från fienden i öst. Du kan läsa mer om Femörefortet på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Historien i Sörmland
Runt om i kuststaden finns Sörmlands museums permanenta utomhusutställning "Historien i Sörmland". Länk till annan webbplats. Följ de röda skyltar som i text och bild berättar om livet i Oxelösund förr i tiden. Läs om sjöfart och kustliv, om alla de människor som som seglat, lotsat, fiskat, vaktat fyrar, sjörövat och på andra sätt levt och verkat i Oxelösund.

Lotsarkivet
Lotsarkivet är ett litet museum där du kan lära dig mer om lotsarna som levde och verkade i Oxelösunds skärgård. Lotsarkivet består av Anders Frömans skrifter och insamlade information om lotsning och lotsarnas liv vid Hävringe och Oxelösund. Fröman är ättling till lotsar som levt och verkat i Oxelösund. Hembygdsföreningens inventeringar, bilder, filmer och skrifter med anknytning till lotsarnas liv finns i Lotsarkivet. Studierum och utställning finns i Mästerlotsens skärgårdsrum. Öppet vid bokning och årliga aktiviteter som Arkivens dag. Du kan läsa mer på Oxelösunds Hembygdsförenings webbplats. Länk till annan webbplats.

Järnvägsmuseum och veteranjärnväg
Här i Oxelösund kan du besöka Oxelösunds Järnvägsmuseum med veterantågstrafik, lokstall, utställningshallar, utomhusutställningar, järnvägskafé och en stor fordonshall. I Järnvägsmuseet kan du lära dig mer med om Oxelösunds järnvägshistoria och vad järnvägen betytt för stadens utveckling. Du kan läsa mer om Järnvägsmuseum på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Sjöfartsmuseet
Lokalföreningen Klubb Maritim har skapat ett Sjöfartsmuseum Länk till annan webbplats. i Oxelösund, där man berättar om sjöfarten i museets närområde. Här beskrivs Oxelösunds hamn förr och nu i text och bild.

Skärgårdsmuseet
I Grantorpet i Gamla Oxelösund finns Skärgårdsmuseet Länk till annan webbplats. inrett som ett gammalt skärgårdshem. Här bor den fiktiva familjen Eriksson och för varje år görs en ny utställning som skildrar en tid i familjens liv från 1910 och framåt.

I Oxelösund finns det flera musik- och teaterarrangörer.

A.K.N.E. och Oxelösundsrevyn
Amatörteatergruppen A.K.N.E. Länk till annan webbplats. består av ett rutinerat gäng amatörskådespelare som bland annat årligen sätter upp en nyårsrevy. Den populära Oxelösundsrevyn består närmast uteslutande av egenproducerat material som friskt driver med lokalpolitiker, trender och samhällsfenomen.

Konserter i S:t Botvids kyrka
En stor musikarrangör i Oxelösund är Svenska kyrkan. I S:t Botvids kyrka Länk till annan webbplats. arrangeras en eller flera konserter i månaden med både lokala och nationella artister inom allt från klassiskt till pop, jazz, folkmusik och visa. Under sommaren arrangeras konsert varje lördag i Frösängskapellet under namnet "Musik i sommarkväll".

Visor vid vattnet
Varje år i juli arrangeras en populär visfest vid Femöre kanal där kända svenska artister bjuder på sin musik i det mer avskalade och personliga formatet. Arrangör är MediaMix.

Kontakt

Kultur Oxelösund
Magnus Lagerström
Kultursamordnare
Telefon: 0155-383 57
E-post: magnus.lagerstrom@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer