Oxelösunds logga

Skilsmässa, separation

Alla människor kan någon gång få problem i sina nära relationer. Ibland kan det behövas utomstående, professionell hjälp för att hitta vägar ur svårigheterna – både om man funderar på att skiljas eller om man redan har bestämt sig.

Familjerådgivning

Familjerådgivning kan hjälpa er som har problem och svårigheter i ert äktenskap eller förhållande. Här erbjuds ni samtal och rådgivning om ni vill få det bättre i er relation, övervinna tveksamheter eller kanske få hjälp med att avsluta ert förhållande på ett bra sätt.

Skilsmässa – att gå skilda vägar

Om ni bestämt er för att gå skilda vägar, oavsett om ni är gifta eller sammanboende, följer ofta en kaotisk tid där många praktiska beslut ska tas, särskilt om det finns barn i familjen. Skilsmässa eller separation där barn är inblandade kan ibland leda till konflikter om vårdnad, boende och umgänge. Om ni som föräldrar inte kan komma överens finns det stöd och hjälp att få från kommunens familjerättssekreterare för att komma vidare.

Samarbetssamtal – för att komma överens om barnen

När ni som föräldrar inte kommer överens om vårdnad, boende och umgänge vid en separation, kan tingsrätten besluta att ni ska försöka enas genom så kallade samarbetssamtal. Samarbetssamtal är till för att hjälpa er att kunna samarbeta, och för att ni ska kunna komma överens om det som rör barnen. Ni kan också på eget initiativ välja att boka tid för samarbetssamtal. Familjerättssekreterare är samtalsledare och har ingen utredande eller beslutande uppgift, utan har som uppgift att stötta och hjälpa er att kunna komma överens. För att komma i kontakt med familjerättssekreterare, kontakta socialtjänsten genom Kommuncenter.

Ansöka om skilsmässa/äktenskapsskillnad

Om du och din partner är gifta och vill skilja er måste ni ansöka om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. Det gör ni hos Sveriges domstolar. Länk till annan webbplats.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Social- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer