Oxelösunds logga

Vatten och avlopp

Här kan du läsa om vad som gäller för dig som har eller vill ha kommunalt vatten och avlopp eller vad du ska tänka på om du har enskilt avlopp.

Det kommunala dricksvattnet i Oxelösund kommer från vattentäkten Högåsen som ligger i Nyköpings kommun.

Det är Oxelö Energi AB som sköter dricksvattenanläggningen i Oxelösunds kommun. Mer detaljerad information om vattenkvalitet och aktuella provtagningsprotokoll finns på Oxelö Energis webbplats.länk till annan webbplats

Dricksvatten räknas som ett livsmedel. Det är Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund som är kontrollmyndighet.

Enskilda avlopp kan vara bra lösningar om de anläggs på rätt sätt och sköts väl. Det kan annars orsaka förorening av till exempel dricksvattenbrunnar eller sjöar. Enskilda avlopp är ofta komplexa och alla situationer är olika. Önskar du mer information om just ditt fall kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen för att höra vad som är lämpligt och möjligt för din fastighet.

För att få anlägga eller ändra ett enskilt avlopp behöver du tillstånd av Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Detta gäller både för bad-, disk- och tvättvatten samt toalettavlopp.

Blankett till ansökan om tillstånd att inrätta avloppsanläggning finner du här.PDF

Innan du planerar att anlägga ett enskilt avlopp kan det vara en idé att undersöka om det finns möjlighet att ansluta till kommunalt avlopp eller gå ihop med grannfastigheter för att anlägga gemensamt avlopp.

För prövning av ansökan och anmälan tas en avgift ut enligt kommunens taxa enligt miljöbalkenPDF.

Att installera en avloppsanläggning utan tillstånd innebär att man kan få betala en miljösanktionsavgift.

En del grundläggande tips om avloppsanläggningar finns på avloppsguidenlänk till annan webbplats och hos Havs- och vattenmyndigheten.länk till annan webbplats

Läs mer om kommunal anslutning på Oxelö Energis webbplatslänk till annan webbplats.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer