Boenden inom äldreomsorgen

Du kan ansöka om att flytta till så kallat särskilt boende när hem­tjänst inte längre räcker för att du ska vara trygg och säker hemma. Särskilt boende innebär att du bor i en lägenhet med eget hyres­kontrakt.

I Oxelösunds kommun har vi två särskilda boenden inom äldreomsorgen, Björntorp och Sjötången. På båda äldreboendena finns avdelningar för personer med demenssjukdom. På Björntorp finns avdelningar för korttidsboende. Vi har även ett trygghetsboende, Vitsippan. Här kan du läsa mer om de olika boendena, och längst ner på sidan hittar du kontaktuppgifter till boendena.

Vill du ansöka om plats på särskilt boende, läs mer under Ansökan och avgifter

Björntorps boende för personer med demenssjukdom

Björntorps äldreboende

Björntorps äldre- och demensboende ligger på Sundavägen/Klockartorpsvägen 3 och 1 F i området Sunda, tre km från centrum. Stora gräsmattor och gångbanor att promenera på finns runt byggnaden. Klockartorpsvägen 1 F är "nybygget" med avdelningarna Skäret och Ekan.

Här finns också boende för personer med demenssjukdom, och kortvårdsplatser. På varje avdelning finns det gemensamma utrymmen som används som matsal och allrum. Avdelningarna har tillgång till en stor inhägnad trädgård.

Personal

På Björntorp finns omvårdnadspersonal och sjuksköterska tillgängliga dygnet runt. Tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast på dagtid måndag till fredag. Läkare från vårdcentralen finns att kontakta vid behov.

Omsorgsmåltider

På Björntorp jobbar vi aktivt med att uppmuntra en måltidsmiljö som främjar ätandet. Vi har valt att kalla dessa måltider för omsorgsmåltider. Syftet med måltiderna är att ge en personlig god omsorg samt social stimulans. Måndag till fredag så kan du välja mellan två rätter till lunch.

Här hittar du vår matsedel

Värdegrund

Vårt fokus är att möta dig och dina behov här och nu. Vi vill att vårt arbete ska knyta an till dina tidigare vanor och behov. Därför vill vi lägga lite extra tid på att välkomna dig och se vilka aktiviteter och resurser hos oss som passar dig.

På Björntorp fokuserar vi på att du ska få ett bra bemötande, känna trygghet och uppleva att du är delaktig i alla frågor som rör dig.

Aktiviteter

På Björntorp anordnar vi aktiviteter varje vecka, exempelvis:

 • musikunderhållning
 • utevistelse
 • gymnastik
 • bio
 • bingo

Vi har också ett nära samarbete med flera frivilligorganisationer. Läs mer om detta under Aktiviteter och mötesplatser.

Sjötångens äldreboende

Sjötångens äldreboende

Sjötångens äldre- och demensboende ligger på Höjdgatan i centrala Oxelösund. Mot söder har man utsikt över S:t Botvids kyrka och mot norr finns gräsmattor med fruktträd och gångbanor att promenera på.

På varje avdelning finns det gemensamma utrymmen som används som matsal och allrum. Alla som bor på Sjötången har egen balkong.

Lägenheterna varierar i storlek, men alla har egen dusch och toalett. Du som flyttar in tar med egna möbler och gardiner för att få en personlig utformning av boendet. Varje lägenhet är utrustad med trygghetslarm som gör att du kan kontakta personal dygnet runt.

Personal

På Sjötången finns omvårdnadspersonal och sjuksköterska tillgängliga dygnet runt. Tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast på dagtid måndag till fredag. Läkare från vårdcentralen finns att kontakta vid behov.

Omsorgsmåltider

På Sjötången jobbar vi aktivt med att uppmuntra en måltidsmiljö som främjar ätandet. Vi har valt att kalla dessa måltider för omsorgsmåltider. Syftet med måltiderna är att ge en personlig god omsorg samt social stimulans. Måndag till fredag så kan du välja mellan två rätter till lunch.

Här hittar du vår matsedel

Värdegrund

Vårt fokus är att möta dig och dina behov här och nu. Vi vill att vårt arbete ska knyta an till dina tidigare vanor och behov. Därför vill vi lägga lite extra tid på att välkomna dig och se vilka aktiviteter och resurser hos oss som passar dig.

På Sjötången fokuserar vi på att du ska få ett bra bemötande, känna trygghet och uppleva att du är delaktig i alla frågor som rör dig.

Aktiviteter

På Sjötången anordnar vi aktiviteter varje vecka, exempelvis:

 • musikunderhållning
 • utevistelse
 • gymnastik
 • bio
 • bingo

Vi har också ett nära samarbete med flera frivilligorganisationer. Läs mer om detta under Aktiviteter och mötesplatser.

Björntorps äldreboende, Klockartorpsvägen 3

Korttidsboende

På Björntorps äldreboende finns avdelningar med så kallat korttidsboende. Korttidsboende är en form av äldreboende där man bor under en begränsad tid. Korttidsboende har personal dygnet runt.

Rummen för korttidsboende har egen toalett och dusch. Här finns också gemensamma utrymmen där du kan, om du önskar, umgås med eller äta tillsammans med andra. På ett korttidsboende har man inga egna möbler eller personliga föremål utan man tar med sig kläder, hygienartiklar och mindre tillhörigheter för den period man bor där. Att få en korttidsplats kräver biståndsbeslut så du behöver ansöka, läs mer under Ansökan och avgifter.

Korttidsboende kan vara ett alternativ:

 • Efter sjukhusvistelse: Om du har svårt att klara dig hemma och/eller är i behov av rehabilitering en tid efter sjukhusvistelse så kan du ansöka om en korttidsplats.
 • Som stöd för att kunna bo kvar hemma: När du klarar att bo hemma med stöd men i perioder är i behov av rehabilitering och vila för att det ska fungera i längden.
 • Avlastning för närstående: När du som vårdar en närstående i hemmet i perioder behöver avlastning för att kunna åka bort eller för att få lite vila. Då finns möjlighet att din anhörige bor på ett korttidsboende en begränsad tid.
 • I väntan på plats på äldreboende: Korttidsboende kan vara en lösning om du behöver flytta till ett äldreboende men det inte finns någon plats ledig för tillfället.

Växelvård vid demenssjukdom

En plats på korttidsboende där man omväxlande bor på ett boende och hemma kallas för växelvård. Ett vanligt upplägg är att man bor två veckor på boende och två veckor hemma. Detta kan vara en stor hjälp för anhöriga som får en tids avlastning.

Vitsippans trygghetsboende

Trygghetsboende

Vitsippans trygghetsboende ligger centralt i Oxelösund med gångavstånd till Järntorget, kyrkan och vårdcentralen.

Trygghetsboende är för dig som är för frisk för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad du kan få i ditt nuvarande hem. Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård i ett trygghetsboende. Däremot är det ett krav att bostäderna ska ha personal på plats dagligen som stöd för dig som hyresgäst i sociala och praktiska frågor. Det finns även flera gemensamma utrymmen, som gästbostad, matsal, hobbyrum och en bastu- och badenhet.

Kustbostäder

På Vitsippan finns det totalt 37 st lägenheter, alla lägenheter är anslutna till Oxelösunds stadsnät Länk till annan webbplats.. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende, dock ska du ha fyllt 70 år för att kunna hyra lägenhet på Vitsippan. I Oxelösunds kommun är det Kustbostäder Länk till annan webbplats. som ansvarar för lägenheterna på Vitsippan.

 

Direktnummer till avdelningarna på Björntorps äldreboende

Adress: Klockartorpsvägen 3

Holmen 0155-387 18

Kobben 0155-384 47

Adress: Nya Björntorp, Klockartorpsvägen 1 F

Skäret 0155-384 52

Ekan 0155-385 68

Direktnummer till avdelningarna på Björntorps demensboende

Fyren 1 0155-384 01

Fyren 2 0155-384 29

Grundet 0155-387 20

Piren 0155-387 13

Viken 0155-387 21

Direktnummer till avdelningarna på Björntorps korttidsboende

Hällen 0155-387 19

Besökstid alla dagar mellan kl.14-18.

Direktnummer till avdelningarna på Sjötångens äldreboende

Skeppet 0155-384 77

Snäckan 0155-384 79

Stranden 0155-384 79

Direktnummer till avdelningen på Sjötångens demensboende

Havet 0155-384 74

Direktnummer till avdelningarna för korttidsboende

Hällen 0155-387 19

Besökstid alla dagar mellan kl.14-18.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer