Du som är mellan 16-19 år och saknar gymnasieexamen

Går du inte på gymnasiet? Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar är en frivillig verksamhet som vänder sig till dig som är mellan 16-19 år, folkbokförd i Oxelösund som hoppat av gymnasiet, aldrig börjat på gymnasiet eller saknar betyg för en gymnasieexamen.

Du kan få hjälp med att hitta vägar till studier och/eller praktik och du erbjuds individuellt stöd och hjälp med aktiviteter utifrån dina behov och intressen. Syftet med KAA är i första hand att motivera dig till att påbörja eller återuppta dina studier.

Hör av dig till oss!

Du som ungdom eller vårdnadshavare kan mejla till kaa@oxelosund.se och lämna ditt telefonnummer. Efter det kontaktar vi dig och bokar in en tid för ett första möte. Meddela hur du helst vill bli kontaktad, via mejl, sms eller telefon.

Har du fått brev från oss?

KAA har enligt Skollagen (Skollagen 29 kap 9§) ansvar att ta reda på vad du har för sysselsättning och erbjuda dig stöd. Att få stöd av oss är frivilligt men vi kommer fortsätta att försöka nå dig tills vi får kontakt eller att du hunnit bli 20 år.

Vad är Oxelösunds kommuns ansvar?

Din hemkommun, Oxelösunds kommun, har enligt Skollagen ett aktivitetsansvar att försöka få kontakt med alla ungdomar 16-20 år som väljer att inte gå i gymnasieskolan och erbjuda dem lämpliga åtgärder. Det kommunala aktivitetsansvaret ska förhindra att ungdomar hamnar utanför både arbete och studier.

Kontakten kan ske på olika sätt, via brev, sms, telefonsamtal och som ett sista alternativ hembesök, om hemkommunen misslyckas att nå ungdomen på annat sätt. Ungdomar som tackat nej till stöd kommer återkommande att få ett nytt erbjudande tills de fyller 20 år. Hemkommunen ska även dokumentera insatser och föra register över ungdomarna som omfattas av KAA.

På Skolverket kan du läsa mer om kommunernas aktivitetsansvar Länk till annan webbplats.

Vägledningssamtal

Vill du börja plugga igen men är osäker på vilken utbildning du ska välja? Då kan du få hjälp av våra studie- och yrkesvägledare på Campus Oxelösund med att söka kurser/utbildningar.

Praktik

Vill du få stöd i att söka sysselsättning? Vi kan hjälpa dig att hitta en praktik eller arbetsträning inom olika branscher samt vara med och stötta dig under tiden.

Hur gör gymnasieskolor vid studieavbrott?

Gymnasieskolor anmäler studieavbrott via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Spira – för dig mellan 16-25 år som varken arbetar eller studerar

Projektet Spira står för Studier, Praktik, Inkludering, Reflektion och Arbete och vänder sig till dig mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar. Projektet fokuserar på att stärka din möjlighet att klara studier och arbetsinriktade insatser. Via projektet får du komma i kontakt med en ungdomscoach, pedagoger samt studie- och yrkesvägledare.

Projekt Spira pågår fram till 31 augusti 2026 och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Projektet ägs av Samordningsförbundet RAR i Sörmland och bedrivs i kommunerna i Flen, Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Trosa.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer