Oxelösunds logga

Förslag och synpunkter

Vi välkomnar nya idéer. Ge oss beröm, säg din åsikt, lämna en synpunkt eller ett medborgarförslag.

Ett medborgarförslag är ett förslag om att förändra eller förbättra något inom Oxelösunds kommun som inte finns i dag. Förslaget ska vara konkret och måste röra kommunens verksamhet eller ansvarsområde.

E-förslag

Alla medborgare får möjligheten att lämna ett förslag, som sedan går att gilla och om ett enskilt förslag får fler än 50 gillanden efter 3 månader kommer det behandlas i ansvarig nämnd. Här finns alltså ett gyllene tillfälle att lägga fram ett förslag och starta en kampanj!

Se Inlämnade e-förslag för att gilla och kommentera.länk till annan webbplats

  • I listan kommer du att se alla publicerade e-förslag
  • Klicka på ett förslag för att läsa mer om det, rösta eller kommentera.
  • Välj "Pågående och avslutade" i rullgardinen för att se äldre förslag.

Hur gör man när man vill lämna in ett e-förslag?

Lämna ditt e-förslag - webbformulärlänk till annan webbplats

Varje förslag granskas innan publicering av en tjänsteman för att säkerställa att det inte bryter mot någon lag samt berör kommunens verksamhet.

E-förslag publiceras inte när det:

  • är oläsligt
  • inte berör kommunen verksamhet
  • bryter mot svensk lag, är diskriminerande eller på annat sätt olämpligt
  • gäller myndighetsutövning mot enskild som till exempel bygglov och ekonomiskt bistånd
  • är snarlikt ett tidigare inlämnat e-förslag som lämnats in under de senaste 12 månaderna
  • har fattats ett beslut i frågan de senaste 12 månaderna av nämnderna/styrelsen

Efter granskningen får du ett meddelande via e-post om att ditt förslag finns för gillande på hemsidan.

Medborgarförslag

Den som är folkbokförd i kommunen får väcka ärende i fullmäktige (medborgarförslag). Det gäller även för personer under 18 år och utländska medborgare som inte har rösträtt. En organisation eller förening har inte möjlighet till att väcka medborgarförslag..

Underteckna förslaget med namn och uppge adress. Märk det med "medborgarförslag" och lämna in det till kommunstyrelseförvaltningen i kommunhuset eller skicka det till Oxelösunds kommun, Kommunfullmäktige, 613 81 Oxelösund.

Förslaget anmäls på Kommunfullmäktiges sammanträde och besvaras sedan av berörd nämnd. Om förslaget berör flera nämnders områden, är av principiell betydelse eller annars av större vikt ska det besvaras av Kommunfullmäktige. Målsättningen är att svara på förslaget så snabbt som möjligt men det kan dröja några månader innan förslaget kommer tillbaka till Kommunfullmäktige. Det ska behandlas allra senast inom ett år från det förslaget lämnades in.

Det är viktigt att du berättar vad du tycker, då kan vi bli bättre. Vi tar gärna emot dina synpunkter på vår verksamhet. Du kan lämna din synpunkt direkt via formuläret "Säg vad du tycker"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller använda vår särskilda blankett "Säg vad du tycker" som du kan ladda ner här. PDF

Det går naturligtvis också bra att skriva via e-post till registrator@oxelosund.se eller i ett vanligt brev, som du skickar till Oxelösunds kommun, 613 81 Oxelösund.

Vill du hellre lämna dina synpunkter muntligen går det bra att kontakta oss. Du når oss genom Kommuncenter på telefon 0155-380 00.

Dina synpunkter registreras i vårt diariesystem och blir därmed en offentlig handling. Du kan välja att vara anonym, men då har vi inte möjlighet att nå dig med besked.

Vi följer upp alla synpunkter som lämnas på vår verksamhet. Du kommer att få besked om vad som händer i ditt ärende inom tre veckor.

Sidan uppdaterad: 22 september 2020

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer