Studieekonomi - CSN
När du studerar inom vuxenutbildningen har du rätt att söka studiemedel från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Du som läser utbildning i svenska för invandrare (SFI) har inte rätt till studiemedel.
De flesta som läser inom vuxenutbildningen bekostar sina studier med studiemedel från CSN, vilket är skattefritt och pensionsgrundande. All vuxenutbildning är kostnadsfri, men du får själv betala för böcker, kopior, material och resor till och från skolan när du studerar.
Du söker själv studiemedel på CSN:s webbplats Länk till annan webbplats.. Det är möjligt att ansöka både om bidrag och lån eller endast bidrag. Lånet måste du sedan betala tillbaka. Hur mycket studiemedel du får beror bland annat på om du studerar på heltid eller deltid och antalet veckor du studerar.
För en studieperiod på 20 veckor gäller följande:
- Heltidsstudier 100% = 400 poäng
- Deltidsstudier 75% = 300 poäng
- Deltidsstudier 50% = 200 poäng
Har du frågor om din studieperiod och poäng mejla till syvcampus@oxelosund.se.
Vad gäller när du söker studiemedel?
- Utbildningen måste ge rätt till studiemedel.
- Du måste vara registrerad på dina kurser.
- Du måste studera minst 50 procent i minst tre veckor.
- Om du har studerat tidigare måste du ha klarat studierna.
- Om du läser på gymnasie- eller grundskolenivå kan du tidigast få studiemedel från höstterminen det år du fyller 20 år.
- Du måste vara under 60 år.
- Du kan bara få studiemedel under en begränsad tid.
- Du får inte ha vissa andra ersättningar.
- Om du har obetalda årsbelopp på ett tidigare studielån eller obetalda återkrav, så kan det påverka din rätt till nya studiemedel.
Kontakta CSN om dina studier ändras
När du gör ändringar i dina studier måste du kontakta CSN och det behöver du göra själv. Det kan exempelvis handla om att du vill förlänga eller avbryta studierna, vilket kommer att påverka ditt studiemedel. Blir din studietakt lägre får du mindre studiemedel och blir den mindre än 50 % har du inte rätt till studiemedel längre. Vid avbrott i studierna kan du bli återbetalningsskyldig till CSN.
Det nya omställningsstudiestödet är ett helt nytt studiestöd som är till för dig som är mitt i arbetslivet! Med omställningsstödet kan du bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår. Mer information om omställningsstödet finns på CSN:s webbsida. Länk till annan webbplats.
Studiestartsstödet är till för dig som är arbetslös, har kort utbildning och som behöver utbilda dig för att lättare kunna få ett arbete.
Vem kan få studiestartsstöd?
- Du är 25–60 år.
- Utbildningen måste ge rätt till studiestartsstöd.
- Du ska vara arbetslös.
- Du måste studera minst 50 procent i minst tre veckor.
- Du har kort tidigare utbildning.
- Du får inte ha haft studiemedel från CSN under de senaste tre åren.
- Du får inte ha vissa andra ersättningar.
- Du måste studera minst 3 veckor och som lägst på 50 % studietakt.
- Du måste vara registrerad på dina kurser.
Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information. Därefter kontaktar du studievägledaren på Campus Oxelösund som hjälper dig med en studieplanering och ansökan till CSN. Du kan maximalt får studiestartsstöd i 50 veckor vid heltidsstudier.
CSN fattar sedan beslut om du har rätt till studiestartsstöd.
Studiestartsstödet gäller inte studier på SFI.
Mer information hittar du på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.
Sidan uppdaterad: