Modersmålsundervisning
Om ditt barn talar ett annat språk än svenska hemma kan det få modersmålsundervisning från årskurs 1 till 9.
Här får du veta varför modersmålsundervisning är viktig och hur du ansöker om plats. Eftersom Oxelösund är en del av det finska förvaltningsområdet, finns särskilda rättigheter för modersmålsundervisning i finska.
Vad är modersmålsundervisning?
Modersmålsundervisning erbjuds för barn som talar ett annat språk än svenska hemma. Undervisningen sker i årskurs 1–9.
Varför är det viktigt för barn att läsa modersmål?
Modersmålsundervisning hjälper barnet att utveckla sina språkkunskaper, vilket stärker deras identitet och självkänsla. Att behärska sitt modersmål gör också det lättare att lära sig andra språk och ämnen. Målet är att barnet ska bli tvåspråkigt och utveckla sin kulturella identitet.
Oxelösund och det finska förvaltningsområdet
Oxelösund är en del av det finska förvaltningsområdet. Det innebär att barn med finska som modersmål har rätt till särskild service och stöd för att bevara och utveckla sin kultur och sitt språk.
Läs mer om finskt förvaltningsomårde och hur vi arbetar för att skydda och främja minoritetsspråk
Modersmålsundervisning som eget ämne
Modersmål är ett frivilligt ämne, men om du ansöker om undervisning är det obligatoriskt att delta. Undervisningen sker vanligtvis i grupper för årskurs 1–3, 4–6 och 7–9, på någon av Oxelösunds skolor. Ansökan görs i under vårterminen och eleverna skrivs in i undervisningsgrupperna vid skolstarten i augusti.
Ansöka om eller avsluta modersmålsundervisning
Du ansöker en gång och det gäller för hela barnets grundskola. Ansökan ska vara inlämnad senast 15 maj för att undervisningen ska börja i september. Mer information kommer på SchoolSoft.
Nyinflyttad?
Om du har flyttat till kommunen måste du ansöka om modersmålsundervisning, även om ditt barn redan haft det på en tidigare skola.
Vem kan få modersmålsundervisning?
- En förälder har modersmålet som sitt språk.
- Barnet talar språket hemma och har grundläggande kunskaper i det.
- Barn som tillhör nationella minoritetsspråk (finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch) kan få undervisning även om de inte talar språket hemma.
Krav för att få modersmålsundervisning
- Minst fem barn måste vilja delta i undervisningen.
- För minoritetsspråk (finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch) kan undervisning ges även om bara ett barn vill delta.
- Det måste finnas en lämplig lärare.
Studiehandledning – Stöd på modersmålet
Om ditt barn har svårt att följa undervisningen på svenska kan det få stöd genom studiehandledning på sitt modersmål. Detta hjälper barnet att utveckla sina ämneskunskaper samtidigt som det lär sig svenska. Rektorn beslutar om studiehandledning, och du behöver inte ansöka om det.
Mer om modersmålsundervisning finns på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Kontaktinformation
Marie Chamelian (chef och samordnare modersmål och studiehandledning)
marie.chamelian@oxelosund.se
Sidan uppdaterad: