Använda kommunens mark, allmän plats
En allmän plats är en väg, gata, trottoar, torg, park eller liknande plats som är avsedd att användas av allmänheten. Platsen ägs ofta av kommunen, men även privat mark kan räknas som allmän plats.
Tillstånd för att använda allmän plats krävs bland annat vid uteservering, cirkus, marknader, demonstationer, försäljning, uppställning av byggnadsställning eller container, penninginsamling, valkampanjer, utdelning av produkter med mera.
Du kan även behöva tillstånd från Polisen Länk till annan webbplats.
Vi har även lokala ordningsföreskrifter både för allmän plats och för torghandel i Oxelösunds kommun.
Riktlinjer för markupplåtelse i Oxelösunds kommun
Syftet med riktlinjerna för markupplåtelse är att underlätta för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen när det är dags för kommunen att yttra sig. Riktlinjerna kan även rikta sig till privatpersoner och företag gällande inhämtning av kunskap och förståelse om markupplåtelse.
1.1 Lagar och bestämmelser
Polismyndigheten upplåter allmän plats med stöd av ordningslagen (1993:1617). Enligt ordningslagen ska samtliga ansökningar om att disponera allmän plats inges till Polismyndigheten. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens yttrande ska inhämtas innan tillstånd lämnas. Om nämnden avstyrker får tillstånd inte lämnas.
Lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av allmän plats, m.m., ger möjlighet att bestämma en upplåtelseavgift. Detta med hänsyn till ändamålet med upplåtelsen samt nyttjarens fördel av denna, kommunens kostnader och övriga omständigheter Kommunfullmäktige beslutar om beräkningsgrunderna för avgifterna.
Torghandel regleras i lokala ordningsföreskrifter för torghandeln i Oxelösunds kommun. Enligt Lag (1990:1183) om tillfällig försäljning har näringsidkarna informationsskyldighet gentemot konsumenterna. Genom en väl synlig skylt, eller på annat sätt, ska upplysningar lämnas om näringsidkarens namn, adress och telefonnummer. Denna informationsskyldighet gäller vid all tillfällig försäljning vilket
därmed gäller även vid torghandel och marknader.
När man uppför en byggnad eller en reklamanordning på allmän platsmark krävs förutom ett polistillstånd även ett bygglov enligt Plan- och bygglag (2010:900) 8 kap. 1 och 3 §. Detta kan exempelvis gälla en visningsskylt för en butik som ska uppföras längs en väg eller bodar och containers som ställs intill en arbetsplats.
I tillståndet som erhålls från polisen specificeras särskilda villkor som inkluderar miljö- och samhällsbyggnadsnämndens yttrande. Dessa villkor måste följas och avvikelser får inte förekomma. Rättelse av dessa måste ske omedelbart efter kommunens eller polisens påpekande. Sker ej rättelse kan tillståndet återkallas. För årligen återkommande markupplåtelser som till exempel uteserveringar kan sådana avvikelser medföra att man inte medger markupplåtelse inför kommande säsong.
Skulle kommunen under viss tid behöva ta upplåtet markområde i anspråk för gatu- eller ledningsarbeten eller för annat prioriterat ändamål upphör tillståndshavarens rätt till markområdet under denna tid. Gällande allmänna vägar krävs inget polistillstånd för åtgärder som regleras i väglagen. Tillstånd för sådana åtgärder lämnas enligt Väglag (1971:948) av väghållningsmyndigheten eller Länsstyrelsen.
1.2 Vad är allmän plats?
En allmän plats är, enligt ordningslagen (1993:1617) 1 kap. 2 §, en väg, gata, trottoar, park eller liknande plats som är avsedd att användas av allmänheten. Platsen ägs ofta av kommunen, men även privat mark kan räknas som allmän plats.
1.3 När behövs tillstånd?
Tillstånd för att använda allmän plats krävs bland annat vid uteservering, cirkus, marknader, demonstationer med mera.
2 Handläggning
Ansökan om tillstånd handläggs av polisen. Polisen tar ut en avgift för handläggning av ansökan.
2.1 Plats
Plats för arrangemanget ska specificeras i ansökan. Om upplåtelsen gäller arrangemang på Järntorget blir sökande anvisad en särskild plats. Det är viktigt att sökande håller sig till den anvisade platsen. Anvisad plats utses av kommunens utsedd tillsyningsman. Gäller upplåtelsen övriga allmänna platser i kommunen är kravet på att hålla sig till exakt samma plats inte lika stor.
Om flera arrangemang pågår på samma plats kan anvisad plats ändras. Större arrangemang prioriteras före mindre arrangemang. Vid större samordnade arrangemang till exempel marknader ska sökande kontakta arrangören för avstämning om anvisad plats. Om tillståndet gäller under en längre tid kan anvisad plats ändras under periodens gång. Anläggningsarbeten prioriteras före planerade arrangemang. Vid sådana tillfällen är det inte säkert att ersättningsplats kan erbjudas.
2.2 Tid
Det går att ansöka om upplåtelse för maximalt ett kalenderår i taget. Undantag gäller för penninginsamling eftersom denna kan ske på olika platser. I ansökan ska det framgå under vilken tid sökande önskar upplåtelsen. Upplåtelse av allmän plats för penninginsamling kan ske för 12 månader åt gången men tillståndet kan sträcka sig över årsskiftet.
2.3 Taxor
Oxelösunds kommun tar ut en avgift, enligt fullmäktige fastställd taxa, för att begagna allmän plats. Undantaget är upplåtelse till förmån för välgörande ändamål, exempelvis försäljning där pengarna oavkortat går till välgörande ändamål. Detta gäller även skolklasser, dock inte i vinstdrivande syfte.
3 Riktlinjer
- Upplåtelse av allmän plats ska ske så att framkomlighet och tillgänglighet fortfarande upprätthålls i största möjliga utsträckning
- Upplåtelsen ska inte innebära en försämrad trafiksäkerhet. Vid större arrangemang, exempelvis löpartävlingar eller marknader, hålls en dialog med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen om lämpliga trafiklösningar
- Disponerade ytor ska hållas och lämnas i vårdat skick
- Städning och återställning av anvisad plats med kringliggande område ska ske efter arrangemanget
- Eventuella skador som uppstår till följd av upplåtelsen ersätts av de sökande
Lokala ordningsföreskrifter i Oxelösunds kommun – sammanfattning
Allmänna regler
Dessa föreskrifter gäller offentlig plats och markerade områden i kommunen, som stränder, idrottsplatser och kyrkogårdar. De ska upprätthålla ordning, säkerhet och trivsel.
Reglerna i korthet:
- Lastning och hantering: Vid lastning och hantering av varor ska buller, damm och spill minimeras. Brandposter och utrymningsvägar får inte blockeras.
- Schaktning och grävning: Dessa arbeten ska utföras med så liten störning för allmänheten som möjligt.
- Störande buller: Arbete som orsakar buller, som stenkrossning och pålning, kräver tillstånd från polisen.
- Containrar: Ska märkas tydligt med ägarens namn och kontaktuppgifter. Tillstånd kan krävas.
- Markiser och skyltar: Måste placeras så att gång- och körbanor inte blockeras; minsta höjd är 2,50 meter över gångbana och 4,50 meter över körbana.
- Affischering: Endast tillåten på avsedda platser eller med tillstånd.
- Högtalare och insamlingar: Kräver tillstånd, utom vid gatumusik.
- Alkoholförtäring: Förbjuden på vissa platser utan serveringstillstånd, till exempel skolområden och Ramdalens idrottsplats.
- Ambulerande försäljning: Inte tillåten på vissa platser som Järntorget och större parkeringar.
- Camping: Får endast ske på iordningställda campingplatser som Jogersö och Vivesta.
- Hundar och katter: Hundar ska hållas kopplade på vissa platser, som badplatser och lekplatser. Föroreningar ska plockas upp och djur ska ha halsband med ägarens kontaktuppgifter om de är lösa.
- Adressnummerskyltar: Fastigheter ska ha synliga adressnummerskyltar.
- Fyrverkerier: Kräver tillstånd inom detaljplanelagt område, utom på nyår, påsk och Valborg.
- Skidspår: Löpning och promenader är förbjudna i markerade skidspår.
- Avgifter: Kommunen kan ta ut avgifter för användning av offentlig plats.
- Överträdelse: Brott mot reglerna kan leda till böter.
Reglerna finns till för att skapa en trygg och trivsam miljö för alla som bor eller vistas i Oxelösunds kommun. På sidan Lokala ordningsföreskrifter kan du läsa föreskrifterna i sin helhet
Lokala ordningsföreskrifter för torghandel - sammanfattning
Vill du boka tid för torghandel hittar du all information på sidan Servering, livsmedel och försäljning
Innehåll och tillämpning
- Reglerna gäller för torghandel på Järntorget, en allmän försäljningsplats markerad på en karta. Syftet är att upprätthålla ordning och säkerhet.
Platser för försäljning
- Saluplatser kan vara fasta (minst 4 månader, högst 1 år) eller tillfälliga (för en dag).
- Platserna fördelas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Tillfälliga platser tilldelas i ankomstordning.
- Innehavaren får inte överlåta platsen till någon annan.
Tider för torghandel
Försäljning får ske:
Helgfria vardagar: 07.00–18.00
Lördagar: 08.00–15.00
På påskafton, pingstafton, midsommarafton och nyårsafton slutar handeln klockan 15.00.
Varor får läggas upp tidigast 1 timme före försäljningstiden och ska tas bort senast 1 timme efteråt.
Skyltning och förbud
- Innehavaren ska ha en tydlig skylt med namn, adress och telefonnummer.
- Det är förbjudet att sälja knivar, skjutvapen, pyroteknik och vissa andra varor.
Försäljning av livsmedel
- Livsmedelsförsäljning ska följa livsmedelslagen och andra tillämpliga föreskrifter.
Ordning och renhållning
- Varor och redskap får inte blockera gångar eller körytor.
- Försäljningsfordon får inte köra eller stå parkerade på torgytan under försäljningstiden.
- Efter försäljning ska avfall samlas ihop och platsen lämnas ren och snygg.
Avgifter
- Kommunen tar ut avgift för att använda torgplatsen enligt fastställda grunder.
Överträdelser
- Den som bryter mot reglerna kan få böter enligt ordningslagen.
Reglerna är till för att skapa en trygg och ordnad miljö för torghandel på Järntorget.
På sidan Lokala ordningsföreskrifter kan du läsa föreskrifterna för torghandel i sin helhet
Sidan uppdaterad: