Skolnärvaro och skolplikt

Skolan följer upp att elever kommer till skolan varje dag. Om ditt barn är sjukt är det viktigt att du meddelar till skolan. Om ditt barn behöver vara ledigt måste du ansöka om ledighet.

Alla barn i Sverige har rätt att gå i skolan. Skolplikten börjar höstterminen det år barnet fyller sex och pågår oftast till och med årskurs 9. Den gäller både kommunala och fristående skolor.

Den obligatoriska skolan omfattar förskoleklass, grundskola (årskurs 1–9) och anpassad grundskola. Skolplikt innebär både en rätt att få utbildning och en skyldighet att delta i den. Utbildningen är kostnadsfri. Som vårdnadshavare ansvarar du för att ditt barn går till skolan, medan skolan ansvarar för att barnet deltar i undervisningen.

Frånvaro kan göra det svårare för barnet att nå sina mål. Oavsett om det beror på sjukdom eller ledighet påverkas lärandet. Därför finns rutiner för att upptäcka, förebygga och åtgärda frånvaro samt för att främja barnens närvaro i skolan.

Frånvaro och ledighet

Om ditt barn är sjukt ska du anmäla frånvaron innan skoldagen börjar, senast 07:45. Du kan också anmäla andra typer av frånvaro, som tandläkar- eller läkarbesök. Varje dag som barnet är borta ska anmälas.

Anmäl frånvaro i Schoolsoft Länk till annan webbplats.

Om ditt barn behöver ledigt längre än loven måste du ansöka om ledighet. Ledighet kan beviljas för resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Ansök i god tid om du planerar längre ledighet, som en utlandsresa. Skolans rektor beslutar om ledigheten baserat på barnets situation.

Sök ledighet i Schoolsoft Länk till annan webbplats.

Läs mer om ledighet under terminen (skolverket.se) Länk till annan webbplats.

Elevsamordnare på skolorna ska främja skolnärvaro

Våra elevsamordnare jobbar mest med att arbeta förebyggande för att elever ska komma till skolan och följa upp insatser.

Oxelöskolan
Regina Minhas Dahlqvist, 070-567 16 43 eller regina.minhasdahlqvist@oxelosund.se

Peterslundsskolan
Irina Lundbom irina.lundbom@oxelosund.se

Ramdalsskolan
Julia Ögren Gripenstedt julia.ogren.gripenstedt@oxelosund.se
Ramona Berggren ramona.berggren@oxelosund.se
Karin Hammarström karin.hammarstrom@oxelosund.se

Utomlandsvistelse under en längre tid

Huvudregeln är att barn med skolplikt ska gå i skolan i Sverige. Den kommun där eleven är folkbokförd är ansvarig för elevens skolgång. Du som vårdnadshavare är skyldig att se till att ditt barn fullföljer sin skolgång och om du planerar att ditt barn ska bo utomlands en längre period måste meddela oss på Utbildningsförvaltningen.

Anmäl längre vistelse utomlands via e-tjänsten Länk till annan webbplats.

Du behöver skicka anmälan i god tid innan ni lämnar landet och är ni två vårdnadshavare måste båda skriva under. Du kan också välja att ansöka om att ditt barn får fullgöra skolplikten på annat sätt.

Skolplikten upphör för barn i de fall familjen flyttar utomlands och inte längre är folkbokförd i landet. Skolplikten upphör även i det fall barnet är fortsatt folkbokfört i Sverige men varaktigt vistas utomlands. Det är hemkommunen som bedömer om ett barn ska anses varaktigt vistas utomlands och att skolplikten därmed ska upphöra.

Uppskjuten skolplikt

Om det finns särskilda skäl kan skolplikten skjutas upp ett år. Det betyder att barnet kan vara kvar i förskolan ett år till. Efter det kan du välja förskoleklass eller årskurs 1 i anpassad grundskola om ditt barn tillhör målgruppen. Du som vårdnadshavare ansöker om uppskjuten skolplikt och ansökan prövas av kommunen. Om ni är två vårdnadshavare måste båda godkänna ansökan.

Särskilda skäl kan vara om barnet har en intellektuell funktionsnedsättning, annan funktionsnedsättning eller sjukdom. Du måste styrka skälen med exempelvis intyg.

Ansökan om uppskjuten skolplikt Länk till annan webbplats.

Besked om uppskjuten skolplikt skickas hem till dig med post. Där får du också information om hur du kan överklaga beslutet.

Börja grundskolan ett år tidigare

Rektor på skolan avgör om ett barn kan börja förskoleklass höstterminen det år barnet fyller fem år. En utredning görs för att bedömma att barnet har goda förutsättningar att följa undervisningen. Barnet har då närvaroplikt men inte skolplikt. Närvaroplikt betyder att eleven ska delta i utbildningen om hen inte har giltigt skäl att vara frånvarande.

Hoppa över förskoleklassen

Det är rektor alternativt barnets hemkommun som efter noggrann bedömning fattar beslut om ett barn kan hoppa över förskoleklassen och börja direkt i grundskola eller anpassad grundskola.
Den anpassade grundskolan har inga egna förskoleklasser. Det innebär att elever kan gå i anpassad grundskola mellan årskurs 1 och 9.

Förlängd skolplikt

Förlängd skolplikt innebär att skolplikten kan vara längre än normalt. Skolplikten slutar vanligtvis när eleven har gått klart den nionde årskursen, eller den tionde om eleven går i specialskolan (7 kap. 12 § skollagen). Om eleven inte har avslutat sin sista årskurs när skolplikten skulle ha slutat, fortsätter skolplikten ett år till. Skolplikten kan inte fortsätta efter att eleven har fyllt 18 år, men eleven har rätt att avsluta den högsta årskursen även om skolplikten är slut.

Avsluta skolan tidigare

En del elever uppnår kunskapskraven i förväg, alltså före de normalt går ut årskurs nio. Då upphör även deras skolplikt i förväg. Det är rektor på ditt barns skola som fattar beslutet om eleven kan avsluta skolan tidigare.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Utbildningsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Telefon
0155-380 00

E-post
utbildning@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer