
Blåklockans förskola
Blåklockans förskola är en av åtta kommunala förskolor i Oxelösund. Förskolan ligger i bostadsområdet Sunda som växte fram på 1960-talet när stålverket byggdes. Vår förskola ligger i en vacker skogsdunge på en liten kulle.

För oss är det viktigt att se det kompetenta barnet. Vi utgår från förhållningssättet att barn kan! Vi vill ge barnen en trygg, rolig och stimulerande miljö att vistas i, som uppmuntrar barnens lust att leka och lära.
Vi har en härlig gård som är inspirerande och utmanande för barnens kreativa lek. Runt knuten ligger den fina skogen, som vi utnyttjar varje dag.
Vi har en gemensam pedagogisk idé i vårt förskoleområde. För att kunna vara nyfikna, utvecklas och vilja lära oss nya saker behöver vi må bra och trivas. Därför arbetar vi gemensamt utifrån den här tanken: Vi vill ge barnen goda förutsättningar att bli fysiskt, mentalt & socialt välmående individer. Vi vill stärka hela barnet och ge barnen drivkraft att vara medskapande till en hållbar värld.
Vårt mål är att ha rörelseglada och lärande barn som också hittar sitt sätt att återhämta sig. Yoga och yogasagor är en del av vår undervisning. Det ger barnen en god balans mellan aktivitet och vila.
Vi har den lilla förskolans fördelar samtidigt som vi har många tillfällen att dela idéer och tankar med hela Peterslunds förskoleområdes pedagoger.
Rektor Frida Broberg

Om förskolan
Vi arbetar utifrån en helhetssyn på barnets behov av omsorg, utveckling och lärande. Undervisningen bygger på barnens intressen och är utformad efter barnens utvecklingsnivå. På vår förskola vill vi att alla barn ska känna sig viktiga och delaktiga.
Vi vill väcka och stimulera barnens egen fantasi med kreativt skapande och utforskande i en pedagogisk miljö. Vi utvecklar barnens känsla och respekt för varandra. Vi utgår från barnens behov och intressen men det finns också en plan för vad barnen kommer att mötas av varje dag på förskolan:
- Rörelseundervisning
- Pulshöjande aktiviteter
- Vila - Återhämtning
- Fri lek
- Språkundervisning
- Social färdighetsträning
- Inslag som stärker barnets självkänsla
Förskolan består av två avdelningar:
- Skogsdungen
- Gläntan
På båda avdelningarna går barn i åldrarna 1-5 år. Att vi har åldersblandade barngrupper medför att barnen får många tillfällen att träna på hänsynstagande och att visa empati. De yngre barnen lär sig av de stora och de stora barnen får viktiga roller som förebilder. På varje avdelning arbetar behöriga förskollärare och utbildade barnskötare. Dessutom har vi tillgång till utbildade barnskötare som husvikarier.
Här kan du ansöka om plats på Blåklockans förskola Länk till annan webbplats.
Är du osäker på vilken förskola du ska välja för ditt barn? Tveka inte att kontakta oss för ett besök.
Kvalitet och utveckling
I vårt systematiska kvalitetsarbete, arbetet med att förbättra förskolor och skolor, följer vi regelbundet upp verksamheten och utvärderar resultaten i förhållande till både nationella och lokala mål. Vi analyserar vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre, genomför åtgärder och ser om de ger önskad effekt.
Samarbete med hemmet
För att ditt barn ska ges bästa möjliga förutsättningar under sin tid på förskolan är en viktig del att förskola och hem har ett gott samarbete. Detta sker bland annat dagligen vid lämning och hämtning på förskolan samt vid utvecklingssamtal och föräldramöten. Som vårdnadshavare får du också information via vår digitala app Tyra. I Tyra kan du också ta del av innehållet i förskolans utbildning samt följa ditt barns lärande, registrera ditt barns lämnings- och hämtningstider (schema, ta del av information från förskolan och frånvaroanmäla.
När det är dags för ditt barn att börja förskoleklass samarbetar förskolan med aktuell grundskola. Detta ger ditt barn en trygg övergång.
Introduktion (inskolning)
När ditt barn har fått en plats och du har tackat ja, kommer personalen på förskolan att skicka hem ett brev med information om introduktionen. Vi bestämmer tider för introduktionen tillsammans.
Den första dagen går vi igenom förskolans rutiner och praktisk information tillsammans. Under introduktionen är det du som förälder som har huvudansvaret för ditt barn. Du kommer att vara med i förskolans verksamhet de första dagarna. På så sätt får du en bra förståelse för hur förskolan fungerar och vilken utbildning vi erbjuder. Vi anpassar längden på introduktionen efter ditt barns behov, men vanligtvis tar det cirka två veckor.
Här är några tips inför att ditt barn ska börja på förskola:
- Förbered barnet: Prata gärna med ditt barn om förskolan på ett positivt sätt. Visa att det är en rolig och trygg plats att vara på – tillsammans gör vi övergången så bra som möjligt!
- Namnmärk alla tillhörigheter: För att underlätta för både barnet och oss, märk gärna kläder, skor och andra saker med barnets namn.
- Ta med ombyte och ytterkläder: Eftersom vi leker både inomhus och utomhus, är det viktigt att barnet har kläder anpassade efter väder.
- Informera om speciella behov: Om ditt barn har några särskilda behov, allergier eller önskemål om specialkost, vänligen informera oss om detta. Tänk också på att läsa igenom instruktionerna för hur du anmäler specialkost.
- Ta med något tryggt: det kan vara bra att barnet får med sig något tryggt, som ett gosedjur eller en favoritföremål.
Vi ser fram emot att lära känna er och ge ert barn en fin start på sin nya vardag!
Stängningsdagar
För att se vilka dagar förskolan har stängt för planering och kompetensutveckling se på sidan Läsårstider
En gång i månaden stänger förskolan klockan 16.00 för arbetsplatsträff (APT). Exakta datum för dessa dagar meddelas via Tyra.
Om du har behov av förskola vid dessa tillfällen, vänligen meddela rektor minst två veckor i förväg. Då kan ersättningsplats eller vikarie ordnas. Vi tackar för förståelsen och ser fram emot ett gott samarbete!
Omsorg på kvällar, nätter och helger
Om du har arbetstid på obekväm tid, såsom kvällar, nätter och helger, finns möjlighet till omsorg på Stenviks förskola.
Läs mer och ansök om plats på sidan Omsorg kvällar, nätter och helger
Matsedel, måltider och specialkost
Här kan du läsa om matsedel, måltider och specialkost
Mer information om Oxelösunds förskolor
Här kan du läsa mer om avgifter och inkomstuppgifter för förskolorna och riktlinjer för förskola, omsorg på kvällar, nätter och helger samt fritidshem
Kontaktinformation
Blåklockans förskola
613 37 Oxelösund
Besöksadress
Sundstigen 33
Hitta till förskolan Länk till annan webbplats.
Telefon
Avdelning Gläntan 0155-384 57, 070-567 31 10
Avdelning Skogsdungen 0155-384 58, 070-567 32 10
E-post
Rektor Frida Broberg frida.broberg@oxelosund.se
Sidan uppdaterad: