Hälsoskyddsverksamhet
Hälsoskydd är det arbete som utförs för att undvika att människor får besvär eller blir sjuka i sin närmiljö. Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som ansvarar för tillsynen av hälsoskyddet hos olika verksamheter. Hälsoskydd kontrollerar så att verksamheterna bedrivs på ett sätt att det inte uppstår olägenheter för människor eller miljön.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är tillsynsmyndighet för kommunens hälsoskydd. I det arbetet ingår bland annat tillsyn av inomhusmiljön i offentliga lokaler så som skolor, förskolor och idrottsanläggningar, men även lokaler för hygienisk behandling som till exempel fotvård, tatuering eller piercing.
Hygienisk verksamhet
En hygienisk verksamhet är en verksamhet där man erbjuder hygienisk behandling som till exempel massage, fotvård, skönhetsbehandling, tatuering, hårvård med flera.
Anmäla hygienisk verksamhet
Om du vill starta en ny hygienisk verksamhet eller byta lokal för en befintlig verksamhet ska du göra en anmälan till oss. Tillståndet är knutet till både dig som företagare och till den lokal du använder, så om du vill flytta din verksamhet till en annan lokal där samma verksamhet funnits tidigare, måste du ändå göra en egen anmälan minst 6 veckor innan du börjar.
Anmälningsplikten gäller de hygieniska verksamheter som i sin behandling använder stickande eller skärande verktyg. Det beror på att dessa behandlingar innebär risk för blodsmitta.
De här verksamheterna måste du anmäla till oss innan verksamheten öppnar:
- Barberare, manikyr, pedikyr och frisörer som använder rakblad eller andra stickande/skärande redskap
- Fotvård
- Akupunktur
- Piercing
- Håltagning med håltagningspistol
- Tatuering
- Permanent makeup (microblading)
- Microneedling
Blankett - Anmälan om verksamhet med hygienisk behandling Pdf, 272.8 kB.
Bassängbad
Om du planerar att driva ett bassängbad som är öppet för allmänheten eller används av många personer, är det viktigt att känna till att sådan verksamhet är anmälningspliktig enligt miljöbalken. Detta omfattar bland annat bassänger, bubbelpooler, dammar, tankar, tunnor och kar.
Blankett - Anmälan om verksamhet med bassängbad Pdf, 280.7 kB.
Solarier
Om du planerar att öppna eller ta över ett solarium måste du anmäla detta till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden minst 6 veckor innan verksamheten startar.
Blankett - Anmälan för solarier Pdf, 272.8 kB.
Solarier omfattas av regler enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2012:5) och miljöbalkens krav på egenkontroll. För att uppfylla lagkraven ska följande finnas på plats:
- Åldersgräns 18 år: Du måste säkerställa att kunder är minst 18 år. Detta kan göras genom personal som kontrollerar ålder eller tekniska lösningar som begränsar tillgången. Det räcker inte att endast informera om åldersgränsen.
- UV-typ 3 solarier: Endast solarier av UV-typ 3 är tillåtna, och ett exponeringsschema ska finnas vid varje solariebädd.
- Hälsoråd: Vid varje solariebädd ska Strålsäkerhetsmyndighetens affisch "Råd för att skydda din hälsa" finnas i A3-format, samt texten: "Varning – Ultraviolett strålning kan skada ögon och hud. Läs bruksanvisning. Använd skyddsglasögon. Vissa mediciner och kosmetiska preparat kan orsaka överkänslighet."
- Skyddsglasögon: Tillgängliga skyddsglasögon ska erbjudas för varje användare.
- Tidur: Solarier ska ha ett tidur för att ställa in soltid. I obemannade verksamheter får längsta möjliga soltid vara högst 15 minuter.
Säkerställ att din verksamhet uppfyller alla krav för att skydda kundernas hälsa och för att följa lagstiftningen.
För att bedriva solarieverksamhet krävs en skriftlig egenkontroll enligt miljöbalkens krav. Egenkontrollen ska omfatta rutiner för städning och rengöring samt en förteckning över de kemiska produkter som används. Om verksamheten hanterar faroklassade kemikalier måste säkerhetsdatablad för dessa finnas tillgängliga.
Obligatorisk egenkontroll
Egenkontroll innebär att en verksamhetsutövare ska planera, kontrollera och följa upp sin verksamhet.
Som verksamhetsutövare är du ansvarig för att kontinuerligt planera och övervaka din verksamhet för att förebygga eller motverka olägenheter för människors hälsa. Det innebär att du behöver upprätta och följa en dokumenterad egenkontroll.
Egenkontrollen ska innehålla rutiner för drift och skötsel av anläggningen, inklusive regelbunden provtagning av bassängvattnet. Hur ofta prover behöver tas och vilka parametrar som ska analyseras beror på typen av badanläggning och hur badvattnet renas.
För att säkerställa att din verksamhet uppfyller gällande krav och för att undvika hälsorisker för besökare, är det viktigt att du följer de riktlinjer och rekommendationer som finns för bassängbad.
Tillsyn
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ansvarar för tillsynen över hälsoskyddsverksamheter i kommunen. Även om inte alla verksamheter är anmälningspliktiga, omfattas de ändå av kommunens tillsynsansvar. I det arbetet ingår bland annat tillsyn av inomhusmiljön i offentliga lokaler så som skolor, förskolor och idrottsanläggningar, hälsoskydd är det arbete som utförs för att undvika att människor får besvär eller blir sjuka i sin närmiljö.
Syftet med tillsynen är att säkerställa att verksamheterna bedrivs på ett sätt som inte medför olägenheter för människors hälsa. Det innebär att Oxelösunds kommun följer upp att lagstiftningen efterlevs och ger råd och vägledning för att förebygga hälsorisker.
För frågor eller mer information om tillsynsarbete i kommunen, kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kontakta oss
Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.
Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Onsdagar 13-15
Fredagar kl. 9-11
Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Besöksadress
Höjdgatan 26
Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se
Sidan uppdaterad: