Har du det jobbigt, är orolig eller mår dåligt kan du få stöd och hjälp av kommunen. Kanske har du det jobbigt hemma, har en kompis som du är orolig för eller du kanske har det tufft i skolan?
För dig som bor i Oxelösund finns flera olika verksamheter och personer, som kan hjälpa dig, om du känner att du inte mår bra. Alla kan behöva någon att prata med ibland, och få hjälp med det som känns svårt. Du kan prata med oss utan att berätta vad du heter eller var du bor. Det kallas att vara anonym. Även om vi frågar efter ditt namn behöver du inte säga det om du inte vill. Då kan du ställa frågor och ta reda på mer, innan du bestämmer dig för om du vill berätta vem du är.
Att vara ungdom kan vara både svårt, förvirrande och jobbigt. Vi ungdomsstödjare finns för att kunna stötta och vara ett stöd för dig som är ung. Vi riktar oss till dig som går på högstadiet eller gymnasiet, främst dig mellan 13 - 18 år. Vi hjälper även dig som är förälder som har frågor, eller önskar råd och stöd.
Vi rör oss i de miljöer du är i, till exempel i skolan, Fritidsgården, Koordinaten, på stan och vid speciella arrangemang. Till oss kan du vända dig, om du behöver någon att prata med. Vi kan även hjälpa dig med kontakten med andra myndigheter eller hänvisa dig vidare. Ungdomsstödjare jobbar för att du som ungdom ska må bra, och till oss kan du komma med både stora och små problem.
Det kan handla om:
Telefon:
Patrik, 070–380 06 76
Linnéa 073-518 63 45
Vi har vår lokal på Thorsgatan 7 Länk till annan webbplats. i Oxelösund.
Barnens rätt i samhället, BRIS, verkar för barns rättigheter i Sverige. Oxelösunds kommun har ett samarbete med dem. Om du som är under 18 år behöver stöd är du välkommen att höra av dig till Bris. Där kan du få prata med en kurator som är utbildad och van vid att prata om känslor och tankar. De har alltid öppet - även på natten. Man kan ringa, maila och chatta.
Brottsofferjouren är organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med dem, stödet är kostnadsfritt, de har avgett tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs för att få stöd. De erbjuder bland annat: medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår, information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor, stöd vid eventuell rättegång, hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag. De erbjuder även hjälp till vittnen inför och under en rättegång.
BUFFF finns där för dig som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. De finns tillgängliga på både telefon och chatt. De finns även lokalt; BUFFF Sörmland och har ett kontor i Nyköping dit även Oxelösunds invånare är välkomna. Kommunen har ett samarbete med dem. Det finns tex. en folder att ladda ner, om vad som händer när någon hamnar i fängelse.
Till BUP i Nyköping kan du ringa för att rådfråga om exempelvis depression, ångest, ätstörningar, kroppen, sexualitet, preventivmedel, identitet, relationer och känslor, samt självskadebeteende. På BUP arbetar psykologer, kuratorer, familjebehandlare, läkare och sjuksköterskor. Det är gratis att kontakta dem och de har tystnadsplikt.
Till din ungdomsjour kan du vända dig om du som är mellan 12-21 år. Hos oss är ingen fråga för stor eller för liten och du kan höra av dig oavsett anledning. Vi erbjuder kostnadsfria samtal via chatt, mejl, telefon eller besök i vår samtalsmottagning. Du kan vara anonym i kontakten med oss. Vi finns i Nyköping men vänder oss även till Oxelösunds invånare.
Droghjälpen är en plats för alla som använder eller som berörs av droger. Här finns information, råd och stöd till dig som funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon du bryr dig om. Du kan vara anonym när du kontaktar oss.
Här kan du ta del av kunskap, artiklar och frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Du kan även skicka in egna frågor. De tipsar också om var det finns hjälp och stöd.
Friends arbetar mot alla typer av mobbing. Du som är barn/ungdom kan vända dig till dem för frågor som handlar om utsatthet eller mobbning. Både om du själv är utsatt eller om du är orolig för någon annan. Exempel på saker du kan prata med dem om: Att känna sig ensam och utanför, att du har fått taskiga kommentarer på nätet, hur du kan berätta för en vuxen om din situation, du har berättat för vuxna i skolan men situationen blir inte bättre, att vara utsatt för rasism/sexuella trakasserier/funkofobi med mera.
Webbplatsen har information för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Här kan du läsa mera om barn- och tvångsäktenskap, könsstympning, HBTQ och heder samt hedersvåld.
På webbplatsen Killar.se kan du som är kille hitta någon att prata med. Här kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar.
Information om socialtjänsten, soc för barn och unga, hittar du på webbsidan Koll på soc. Webbplatsen har tagits fram av Socialstyrelsen och Barnombudsmannen tillsammans med barn och unga.
På webbplatsen Jag vill veta kan du som är under 18 år läsa om dina rättigheter vid brott. Exempelvis vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.
Här kan du få stöd på chatt, om du har en förälder som har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. Du kan också boka samtal; ett digitalt samtal eller med en kurator. Målgruppen för Maskrosbarn är 13–19 år.
Mina Rättigheter är en webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Rättigheterna står i barnkonventionen som gäller alla upp till 18 år. Mina Rättigheter hjälper dig att förstå vilka rättigheter du och alla andra barn har, varje dag runt om i hela världen.
Mind arbetar med suicidprevention. Har du självmordstankar kan du få hjälp av dem. Du kan ringa eller chatta med dem på självmordslinjen eller på livslinjen. Det är anonymt och kostnadsfritt att kontakta dem. De har även föräldralinjen - för föräldrar som har oro över sitt barns psykiska mående.
Attention är ett riksförbund som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), så som tex. ADHD och autism. De påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.
Passus är en avhopparverksamhet som hjälper personer som vill lämna ett kriminellt gäng och/eller en kriminell livsstil. De hjälper människor att bygga ett nytt socialt liv och att bli delaktiga i samhället. De utbildar även kommuner, myndigheter och olika organisationer som arbetar med målgruppen. De erbjuder även hjälp till anhöriga.
RFSL Ungdom är ett antirasistiskt förbund som arbetar för hbtq-personers rättigheter. Målet är att alla som är hbtq-ungdomar ska kunna leva och uttrycka sig som de själva vill.
Här stänger du av dig från spel som kräver registrering hos de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige.
Storasyster erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De arbetar stödjande och kunskapshöjande för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.
Är du orolig för ditt eller någon annans spelande om pengar? Ring eller chatta med dem. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.
Suicide Zero är en organisation som arbetar för att förebygga självmord. Det finns tips till dig som mår dåligt. Det finns även tips för dig som är orolig över någon som mår dåligt.
Tilia är en ideell organisation för ungas psykiska hälsa. Tilias vision är att alla unga ska veta vad psykisk ohälsa är och hur man får stöd. De har en chatt erbjuder mailstöd samt har en podd. De erbjuder även verksamheter föreläsningar om ämnet.
Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer och arbetar för att lyssna, stötta och peppa unga tjejer mellan 12-25 år. Detta sker genom enskilda stödsamtal via olika chattforum. Tjejzonen erbjuder också samtal med ”storasystrar” via Skype, chatt eller möten ”live”.
UMO är en webplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Här kan du få svar på frågor om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. De har även delar av hemsidan på andra språk än svenska. Språkvalsida - Youmo Länk till annan webbplats.
S:t Lukas Länk till annan webbplats., som står bakom Unga Lukas, är Sverige största idéburna organisation för samtal, psykoterapi och handledning med verksamhet i hela landet. Du mellan 13 - 25 år kan chatta med dem i deras anonyma chatt. Öppen kvällstid måndag-torsdag. Där kan du diskutera allt från existensiella frågor till att må bra.
Ungdomar.se är en del av Fryshuset och är en av Sveriges största digitala plattformar för unga. Där kan du läsa olika artiklar kring ämnen som rör ungdomar och även diskutera frågor i olika forum.
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Du kan kontakta dem via en chatt som är öppen varje kväll.
Här kan du få stöd om du har ätstörningar eller har jobbiga tankar om din kropp, det kan handla om mat eller träning. Du kan ringa eller chatta. Ätstörningslinjen vänder sig till alla oavsett ålder eller kön.
Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. De erbjuder sjukvårdsrådgivning och information. Här kan du tex. hitta information om olika sjukdomar, åkommor samt var du hittar olika avdelningar, mottagningar och sjukhus. Loggar du in med bankid kan du bland annat, se dina bokade tider på sjukvården, läsa din journal eller se dina läkemedelsrecept. Vissa vårdcentraler/mottagningar har även e-tjänster där man kan förnya sina recept eller ställa fråga till dem.
Socialtjänsten arbetar för att barn och ungdomar får den hjälp och det stöd som de behöver. Oxelösunds kommun erbjuder olika typer av insatser och stöd beroende på behov. Stödet ges utifrån varje individ och i nära samarbete med hemmet. Du kan till exempel få hjälp om du inte kan känna dig trygg hemma eller har problem med droger.
Om du känner dig ledsen, orolig eller arg över något kan det kännas bättre att få prata om det med en vuxen i skolan. Det kan vara att du inte trivs, blir retad, har jobbiga tankar eller inte mår bra på något sätt. Inom elevhälsan i skolan jobbar skolsköterska, kurator och specialpedagoger. Prata med din lärare, kurator eller skolsköterska på den skola du går på. Vi finns där för dig.
Här finns mer information om skolornas barn- och elevhälsa
Pedagogerna har erfarenhet både från arbete inom socialtjänsten och från skolans värld, för att utifrån ett helhetsperspektiv på bästa sätt kunna stötta elever för ökad skolnärvaro.
Omfattande skolfrånvaro kan få svåra konsekvenser för elever, både på kort och lång sikt. Ju längre tid elever är frånvarande, desto mer riskerar de att komma efter i skolarbetet, samt hamna utanför den sociala gemenskapen. På lång sikt löper elever med oavslutad gymnasieutbildning en högre risk att drabbas av psykisk ohälsa och arbetslöshet. Det vill kommunen förebygga. Läs mer här: Främja skolnärvaro
Vill du anmäla ett ärende till familj- och skolpedagogerna?
Ta kontakt med ditt barns/ungdoms skola eller kontakta familj- skolpedagogerna via Kommuncenter: 0155-380 000.
Oxelösunds fritidsgård finns på Koordinaten, som ligger mitt på torget i centrum. Hit kan du som ungdom gå för att delta på olika aktiviteter efter skoltid och på skollov. Följ dem på Instagram Länk till annan webbplats. för att få information om deras aktiviteter.
Vi finns för dig mellan 13–23 år. På Oxelösunds ungdomsmottagning Länk till annan webbplats. kan du få hjälp med preventivmedel, graviditetstest eller test för könssjukdomar. Du kan också komma hit om du har frågor runt din kropp, sexualitet och könsidentitet, eller om du av någon annan anledning behöver prata med någon.
Vi som möter dig
Vi som arbetar här är barnmorska, kurator och läkare, och vi har alla tystnadsplikt. Besöken kostar ingenting. Vi är HBTQ-certifierade. Det betyder att all vi är utbildade i frågor om bemötande, normer och likabehandling för att bli bättre på att möta dig, oavsett hur du definierar din sexualitet och identitet. Besöket hos oss är alltid gratis och vi har alltid tystnadsplikt.
Ungdomsmottagningen finns på Södra Malmgatan 16 Länk till annan webbplats., i samma lokaler som familjecentralen.
Region Sörmland har nu även en digital ungdomsmottagning. Du kan chatta med dem och snabbt få hjälp där under arbetstid. I chatten får du välja en kontaktorsak och sedan kan du chatta med en barnmorska, kurator eller psykolog. Du loggar in med BankId. Se länk nedan.
Telefon
Barnmorska: 0155-24 70 17
Kurator: 070-567 16 86 eller 0155-384 03
Chatt: Digitala ungdomsmottagningen i Sörmland Länk till annan webbplats.
Kontaktinformation
Oxelösunds kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se