Publiceringsdatum:

En lunchrätt i stället för två sparar pengar och miljö

För att minska matsvinn, spara pengar och fortfarande kunna erbjuda mat som håller hög kvalitet serveras från 1 mars en rätt i stället för två till skollunchen i Oxelösund.

Varje dag vägs den lunchmat som eleverna i kommunens skolor slänger. Syftet är att minska matsvinnet och nå målet att maten som serveras ska ätas upp.

I den senaste mätningen av matsvinn kan man se att en elev i Oxelösund i genomsnitt kastar 86 gram av sin lunchportion. Det motsvarar ungefär vad två potatisar väger, och räknar man ihop allt mat som slängs under en månad i lunchmatsalarna blir det cirka 2,7 ton. Det är lika mycket som en mindre elefant.

Värdet på den lunchmat som slängs varje månad är ungefär 103 000 kronor, vilket är mycket pengar när kommunen behöver dra ner på kostnader framöver. Ökade kostnader för råvaror är en utmaning och dessutom innebär slängd mat en onödig belastning för klimat och miljö.

För att minska matsvinn, spara pengar och fortfarande kunna erbjuda mat som håller hög kvalitet väljer vi därför att från 1 mars servera en rätt i stället för två till skollunchen. När detta testades under pandemin visade det sig att matsvinnet blev lägre. Salladsbord, bröd, smör och mjölk serveras som vanligt.

Redan nu serveras vissa dagar enbart en lunchrätt i kommunens skolor och från 1 mars blir det standard. De elever som vill äta vegetariskt behöver ansöka om det senast 16 februari.

En annan sak som kommunen gör för att minska matsvinn och spara pengar är att så ofta det är möjligt bjuda eleverna på mat lagad av rester från föregående dag. De resterna blir en extra rätt och serveras som ett komplement till den ordinarie rätten så länge det räcker.

Vad behöver jag som vårdnadshavare göra? Om du vill att ditt barn ska äta vegetariskt i skolan efter 1 mars behöver du anmäla det via vår e-tjänst på oxelosund.se/specialkost senast 16 februari. Det gäller också om barnet inte äter fläsk. De elever som redan har i dag har anmält specialkost berörs inte av förändringen.

 

Frågor och svar

Varför övergår skolan till att erbjuda endast en lunchrätt?

Syftet är att spara pengar och miljö samt fortfarande kunna erbjuda mat som håller hög kvalitet. Ett sätt att minska matsvinnet är att erbjuda en rätt i stället för två till skollunchen. När detta testades under pandemin visade det sig att matsvinnet blev lägre. Det är lättare att planera inköp och tillagning av måltiden med enbart en rätt.

Hur mycket kommer övergången till en rätt att minska matsvinnet?

Målet för 2024 är att halvera svinnet, men slutmålet är givetvis att all mat som läggs på tallriken ska ätas upp.

Hur påverkas mitt barn av denna förändring?

Om du vill att ditt skolbarn ska äta vegetariskt efter 1 mars behöver du anmäla det via vår e-tjänst på oxelosund.se/specialkost senast 16 februari. Det gäller också om barnet inte äter fläsk. Den elev som redan har specialkost berörs inte av förändringen.

Som vanligt är det viktigt att du som vårdnadshavare anmäler om ditt barn är hemma sjukt så att vi kan minska på matlagningen den dagen.

Hur hanteras mitt barns kostbehov och allergier?

Skolan fortsätter att hantera och anpassa sig till elevens individuella kostbehov och allergier precis som idag. Fortsätt att informera skolan om specifika behov. Du hittar mer information om hur du gör det på oxelosund.se/mat

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer