Frivillig resursgrupp - bli en del av kommunens krisberedskap

Vill du göra en insats för det lokala samhället? Du kan vara med och bygga upp det civila försvaret och bli en del av en frivillig resursgrupp. Välkommen med din intresseanmälan!

Frivilliga Resursgruppen, FRG

Vid olika former av samhällsstörningar prövas samhällets förmåga. Vid större extraordinära händelser kan vi räkna med att ordinarie kommunala resurser inte kommer att räcka till.

I syfte att skapa ett robust samhälle som bättre klarar av att hantera samhällsstörningar behöver vi stöd från dig som kommuninvånare.

Oxelösunds kommun har därför startat en Frivillig resursgrupp (FRG) som vi nu söker fler engagerade kommuninvånare till. Frivilliga Resursgruppen består av utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller andra extraordinära händelser.

Anmäl ditt intresse och gå en utbildning

Uppdragen för dig som väljer att vara en del av den frivilliga resursgruppen kan variera beroende på händelse, men har du några särskilda färdigheter försöker vi ta vara på dem. Det viktigaste är att du har ett engagemang för samhället och en vilja att hjälpa till.

Du kan anmäla dig utan att förbinda dig till något. När du väl tagit beslutet att engagera dig kommer du att få en grundutbildning som anordnas av Civilförsvarsförbundet. Utbildningen är på 36 timmar, och kan förläggas dagtid, kvällar eller helger. Här hittar du kursplan och kan läsa mer om utbildningens innehåll Pdf, 119.3 kB.

Efter utbildningen kan du teckna en överenskommelse om deltagande i den frivilliga resursgruppen. Även när du tecknat överenskommelsen är det frivilligt att delta vid varje tillfälle som du kallas in.

Anmäl ditt intresse i formuläret nedan. Din anmälan är inte bindande på något sätt.

Vad innehåller utbildningen?

Under utbildningen får du kunskap om

  • vårt sårbara samhälle
  • kommunens organisation samt kända risker/sårbarheter
  • resursgruppens organisation och verksamhet
  • information vid kriser (kriskommunikation)
  • att möta människor som befinner sig i kris
  • första hjälpen
  • hjärt-/lungräddning
  • allmän brandkunskap
  • hur man organiserar spontant tillströmmande i en krissituation

Vid en kris behöver fler hjälpas åt

När samhället drabbas av det oförutsägbara, vare sig det är en olycka, naturkatastrof eller påverkan av händelser i andra länder ska samhället fortsätta att fungera. Det innebär att vi som kommun ska värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och våra grundläggande värden.

Vid större händelser räcker inte ordinarie kommunala resurser till. För att kunna hantera samhällsstörningar behövs stöd av dig som invånare.

För att stärka kommunernas förmåga att hantera alla slags samhällsstörningar har Gnesta kommun, tillsammans med Nyköping, Trosa och Oxelösunds kommuner skrivit avtal med Civilförsvarsförbundet om Frivilliga resursgruppen (FRG).

Avtalet innebär att Civilförsvarsförbundet distrikt Södermanland samordnar frivilligresurserna i Gnesta, Oxelösund, Nyköpings och Trosas kommuner.

Läs mer om FRG på Civilförsvarsförbundets webbplats Länk till annan webbplats.

Formulär för intresseanmälan

Fyll i formuläret och skicka in, så hör vi av oss. Anmälan är inte bindande.

Intresseanmälan till FRG
Att gå med i en Frivillig resursgrupp innebär att man grundutbildas för att kunna skriva avtal och finnas tillgänglig för kommunala uppdrag vid samhällsstörningar. Efter intresseanmälan kommer du att kontaktas för information kring grundutbildning och medlemskap i FRG. När du skickar din intresseanmälan så medger du att vi registrerar dina personuppgifter. Uppgifterna används för kallelser.
Är du medlem i någon Frivillig försvarsorganisation?
Är du medlem i någon Frivillig försvarsorganisation?


Kontaktinformation


Säkerhetsstrateg
Niklas Telin
613 81 Oxelösund

Telefon 0155-381 38
E-post niklas.telin@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer