Publiceringsdatum:

Oxelösund 2023

Mycket har hänt i Oxelösund under 2023. Både stort och smått som har betydelse. I filmen kan du se ett axplock från året som gått.

 

Fler höjdpunkter från 2023

Möten och kontaktskapande på Näringslivsdagen

Oxelösunds kommun var med på Näringslivsdagen på Rosvalla 10 februari för att mötas och knyta värdefulla kontakter. En dag där det lokala näringslivet lyftes fram.

Workshop för barnfamiljer under sportlovet

På sportlovet ordnades aktiviteter för barn och ungdomar både i biblioteket och på fritidsgården. Bland annat höll konstnären Linda Engström två workshops för barnfamiljer, där barn fick prova på att skapa i lera.

Tovertafel för ökad livskvalitet

I mars fick Öppen träffpunkt på Bojen på Björntorps äldreboende en Tovertafel. Det är ett interaktivt spel som på ett roligt och lekfullt sätt utmanar till att röra på sig mer och umgås. Spelet används både på vård- och omsorgsboenden och inom funktionshinderverksamheten för att förbättra omsorgstagarnas livskvalitet. Kan även spelas med anhöriga.

Språkgnistor på förskolorna

I Oxelösund satsas från tidig ålder på att öka medvetandet om språkets betydelse och möjligheter. I förskolorna har sex förskollärare fått uppdraget att vara så kallade ”Språkgnistor”. De är språkliga förebilder som stöttar och inspirerar sina kollegor i det dagliga arbetet med språkutveckling. Språket inkluderas i vardagliga situationer tillsammans med barnen och böcker ska finnas nära för boksamtal.

Bomässa

I mars var det åter bomässa på Rosvalla, denna gång under namnet Nyköping-Oxelösund bomässa. Oxelösunds kommun fanns givetvis på plats och bjöd på en smak av Oxelösund.

Konserter på Koordinaten

Under året har det funnits flera tillfällen att gå på konsert på Koordinaten. Bland andra uppträdde Jamladies med sin hyllningsshow till Marie Fredriksson och Roxette, Marita Taavitsainen, som är en av Finlands mest kända schlagersångerskor och popartisten Dotter samt Joel Alme.

Matvagnar och sjömack vid Läget

I maj uppdaterades sjömacken vid Läget till en självserviceautomat och intill fanns matvagnar där man kunde köpa lunch och middag. Det gick också att äta på restaurangbåten Sandskär som under sommaren låg förtöjd vid piren mellan gästhamnen och sjömacken.

Sörmlandsleden 50 år

2023 firade Sörmlandsleden 50 år! I Oxelösund finns flera etapper och rundslingor i olika längd och terräng på Femöre, Femörehuvud, Furön, Brannäs våtmark och sträckan mellan Stjärnholm och Jogersö.

Upprustade badplatser

Inför 2023 års badsäsong gjordes förbättringar på och omkring Oxelösunds mest populära badplatser Jogersö och Stenvik med bland annat ny sand och bänkbord. På Jogersö förbättrades tillgänglighetsrampen för att göra det möjligt för alla besökare att kunna ta sig ner i vattnet.

Får och kor i hagarna på Femöre

I juni anlände får och kor för att beta i hagarna på Femöre och på ett naturligt sätt behålla det öppna landskapet i naturreservatet.

Ny utbildning på Campus

Under hösten startade en helt ny utbildning på Campus Oxelösund för den som redan har en har en vård- och omsorgsutbildning.

Fina bänkar från Finlirarna

Finlirarna tillverkade bänkar och ställde ut runt discgolfbanan vid Ramdalen. Totalt sju bänkar vid lika många utkast att vila benen på.

Filminspelning på Femöre

I juli spelade Bavaria Film in fler avsnitt i serien om Inga Lindström. Filmbolaget har besökt Oxelösund tidigare och filmat på flera platser som Gamla Oxelösund, Stjärnholm och Vivesta. Den här gången filmade de på Femöre.

Sommarcontainern vid aktivitetsparken

Sommarcontainern vid aktivitetsparken hade öppet under sommaren. I den kunde barn och ungdomar låna utrustning som rullskridskor och andra sommarprylar. Fika, glass och godis fanns till försäljning. I containern arbetade också några feriearbetare och både ungdomsstödjare och fritidsgårdspersonal fanns på plats vissa dagar.

Våtmarksstråk på Frösängs gärde

I september tog ett våtmarksstråk form på Frösängs gärde alldeles intill Oxelöskolan.

Våtmarker är viktiga ekosystem som hjälper till att filtrera vatten, stödja mångfald av växt- och djurliv samt bidra till översvämningskontroll. Det finns också en pedagogisk tanke bakom, och den är att ge barn och skolelever möjlighet till undervisning på plats för att lära sig mer.

Utefritids

Under hösten startades en ny utomhusavdelning på Ramdalsskolans fritidshem. På utefritids är man ute på olika aktiviteter i ur och skur. Ramdalsskolan är en skola, årskurs F–9, med inriktning idrott och hälsa. På utefritids går cirka 40 barn med tre pedagoger.

Badhuset öppnade igen

I september öppnade badhuset igen efter att ha varit stängt sedan i februari.

Fortsatt förbättrat företagsklimat

I september firade vi att våra företagare i Oxelösund är nöjdare än någonsin med Oxelösunds kommun. Vi nådde en topplacering, Plats 69 av 290 kommuner i Sverige i Svenskt näringslivs ranking. Bästa placeringen någonsin!

Presentpåsar till förskolorna

I oktober delade barnteamet på biblioteket ut särskilda presentpåsar till förskolorna i Oxelösund. Påsen innehöll böcker och leksaker med Mumin-tema. Detta med anledning av att Oxelösunds kommun ingår i det finska förvaltningsområdet vilket bland annat innebär att vi ska främja sverigefinländares möjlighet att behålla och utveckla sin kultur och särskilt främja barns utveckling av en kulturell identitet.

Internationella FN-dagen

I oktober uppmärksammade vi Internationella FN-dagen på olika sätt i våra verksamheter. Bland annat samlade Ramdalsskolan alla elever i lågstadiet för ett uppträdande med temat fred, barn och vänskap i skolans aula och Kulturskolan deltog i en fredskonsert i S:t Botvids kyrka.

Öppet hus på skolorna

I november var det öppet hus på kommunens skolor och besökarna fick träffa rektorer och pedagoger.

Årets stipendiater

I november delades årets stipendier ut. Föreningen Sörmlandsleden fick miljöstipendium, Oxelökören och Torbjörn Dahlström fick kulturstipendier, Matilda Grape och Erika Wilhelmsson fick idrottsstipendier.

Ljus & värme i november

I slutet av november var det dags för Ljus & Värme - en julmarknadsdag för hela familjen i Oxelösunds centrum med knallar, hantverkare, lotterier, musikunderhållning, loppmarknad, korvförsäljning och önskelista till tomten.

Beslut i kommunstyrelsen

Under året har du regelbundet kunnat höra Dag Bergentoft (M), kommunstyrelsens ordförande och Johan Persson, tidigare kommunchef respektive Henny Larsson, tillförordnad kommunchef berätta kort i en film om vilka beslut som tagits under kommunstyrelsen.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer