Publiceringsdatum:

Oxelösund ställer om

Idag den 2 juni meddelade SSAB att de har fattat ett investeringsbeslut på 6,2 miljarder för omställningen i Oxelösund. Beslutet möjliggör en minskning av Sveriges totala CO2-utsläpp med 3 procent och planen är att starta produktion av stål utan koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp, under kvartal 4 2026.

För Oxelösund är det här mycket positivt. Både som bostads- och företagsort. Vi är stolta över att Oxelösund är det första steget i SSAB:s plan med att göra om sitt produktionssystem. För oss i Oxelösund betyder det att vi kan förvänta oss en fortsatt tillväxt, säger Dag Bergentoft, (M) Kommunstyrelsens ordförande.

Vi hoppas att de som väljer att jobba på SSAB också väljer att bosätta sig i Oxelösund, i och med omställningen får vi också en ännu mer attraktiv och hållbar närmiljö till vår redan idag fantastiska boendemiljö. Det här skapar ännu bättre förutsättningar för Oxelösund och är början på en omställning för hela Oxelösund, säger Johan Persson kommunchef.

Nu vill vi ha en snabb hantering och ett slutgiltigt godkännande av den nödvändiga kraftledningen till Oxelösund, avslutar Dag.

I och med att SSAB ställer om delar av nuvarande stålproduktion om till fossilfri stålproduktion läggs koksverk, masugnar och LD-anläggningen ner. I stället kommer en ljusbågsugn att byggas. Det innebär att ledningar som idag går till SSAB inte kommer att räcka till. Därför har Vattenfall Eldistribution i oktober 2020 ansökt om att bygga två nya 130 kV- ledningar, mellan transformatorstationerna i Hedenlunda och i Oxelösund.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer