Plank, staket och mur

Illustration över plank, staket, mur och spaljé

Huvudregeln är att det krävs bygglov för att uppföra, flytta eller väsentligt ändra murar och plank.

Det finns inget exakt mått på när en mur eller ett plank är bygglovspliktigt. Det är inte enbart höjden som avgör när en mur eller ett plank blir bygglovspliktigt utan hänsyn tas även till placering, konstruktionens längd, genomsiktlighet och utformning i övrigt.

Tänk på! Olika fastigheter har olika förutsättningar. Det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller för just din fastighet.

Om du ska bygga plank, mur eller staket spaljé till ditt en- och tvåbostadshus och din byggnad eller det bebyggelseområde som du bor i är särskilt värdefullt från historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv bör du fråga oss på kommunen om det krävs bygglov, anmälan eller inget alls.

Tänk på! Om strandskyddet gäller på din fastighet får du inte sätta upp plank, staket eller mur ner till strandlinjen. Det kan uppfattas som avhållande för allmänheten, och får inte uppföras utan en strandskyddsdispens.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att ett staket inte är högre än 120 centimeter. Ett staket har en genomsiktlighet på minst 50%. 50 % genomsiktlighet är varannan pinne och varannan luft och om du står rakt framför staketet ska det vara lika mycket luft som trä. Ett staket som överstiger 120 cm kräver bygglov.

Ett plank som överstiger 120 cm kräver bygglov. Tänk på att inhägnader ska vara trafiksäkra och inte hindra sikten vid korsningar och utfarter, även om dom inte kräver bygglov. Därför ska de inte vara högre än 80 centimeter vid korsningar och utfarter. Här kan du se bilder som förklarar ”sikttriangeln”. Länk till annan webbplats.

Kontaktinformation

Välkommen att boka besök för personlig rådgivning för att få svar på dina frågor om bygglov och anmälan. Boka en tid för telefon, videomöte eller besök i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du kan också boka tid via mejl eller telefon. Ange vilken fastighet/adress din fråga gäller.

Telefontider Bygglov
Måndagar: kl. 9-11
Onsdagar kl. 9-11
Torsdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11

Välkommen att boka en tid med oss!

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00

E-post bygg@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer