Fasasändring

Fönster

Du som bor i ett en- eller tvåbostadshus behöver bara ansöka om bygglov för fasadändringar som ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Det innebär att du inte behöver ansöka om lov för att byta till fönster med samma mått och samma placering, men att du vanligtvis behöver bygglov för att

  • byta till en annan typ av fönster
  • ta bort ett fönster
  • sätta in ett helt nytt fönster där det inte har funnits fönster förut

Om huset ligger i ett kulturhistoriskt värdefullt område kan du behöva bygglov även om du byter till ett fönster med samma mått och placering.

Måla om huset

Du som bor i ett en- eller tvåbostadshus behöver bara ansöka om bygglov för fasadändringar som ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Det innebär att du inte behöver ansöka om lov för att måla om i samma färg eller byta till en likvärdig fasadbeklädnad, men att du vanligtvis behöver bygglov för att:

  • måla om i en annan färg
  • byta fasadbeklädnad

Om huset ligger i ett kulturhistoriskt värdefullt område kan du behöva bygglov även om du målar om i samma färg. Gamla Oxelösund är ett exempel på ett område där lovplikten utökats i detaljplanen. Om du bor i Gamla Oxelösund behöver du söka bygglov för att underhållsmåla dina byggnader.

Dörrar

Du som bor i ett en- eller tvåbostadshus behöver bara ansöka om bygglov för fasadändringar som ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Det innebär att du inte behöver ansöka om lov för att byta till en dörr med samma mått och samma placering. Dock kan undantag gälla från detta om området omfattas av kulturmiljöplan.

Du behöver vanligtvis söka bygglov för att

  • byta till en annan typ av dörr som väsentligt ändrar byggnadens karaktär
  • ta bort en ytterdörr
  • sätta in ett helt nytt dörr i fasaden, där det inte har funnits en dörr förut

Kontaktinformation

Välkommen att boka besök för personlig rådgivning för att få svar på dina frågor om bygglov och anmälan. Boka en tid för telefon, videomöte eller besök i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du kan också boka tid via mejl eller telefon. Ange vilken fastighet/adress din fråga gäller.

Telefontider Bygglov
Måndagar: kl. 9-11
Onsdagar kl. 9-11
Torsdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11

Välkommen att boka en tid med oss!

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00

E-post bygg@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer