Riktlinjer för skolplacering i Oxelösunds kommun

Inledning

Riktlinjerna för skolplacering gäller från förskoleklass till och med årskurs 9. Oxelösunds kommun ska erbjuda alla elever som är folkbokförda i kommunen en plats i grundskolan. Huvudregeln och kommunens mål och viljeinriktning är att alla elever ska få plats i den skola som vårdnadshavarna har önskat. Målsättningen är att skapa förutsättningar för att uppfylla lagar och krav i de nationella styrdokumenten samt säkerställa en likvärdig urvalsprocess.Varje stycke i en brödtext får vara 270 till 450 tecken långt. Det motsvarar tre till fem rader text. Efter det måste du göra ett nytt stycke. Du får inte ha mer än fyra stycken efter varandra, sedan måste du dela av texten med en mellanrubrik. Detta stycke text innehåller 311 tecken, vilket är en lagom mängd.

Ansvar och regler

Hemkommunen är skyldig att ordna en plats i skolan för alla barn som har rätt till utbildning. Vårdnadshavaren har rätt att välja skola för sitt barn i hela kommunen. Möjligheten att välja skola är alltså inte begränsad till den kommundel eller stadsdel där barnet bor.
(Källor: 9 kapitlet 12 och 15 §§, 10 kapitlet 24 och 30 §§, 11 kapitlet 24 och 29 §§ skollagen.)

Hur många elever som får plats vid varje kommunal skola bestäms av kommunen. Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när ett barn får en skolplacering. Men vårdnadshavarens önskemål får inte gå ut över ett annat barns rätt till placering vid en skola nära hemmet. Det brukar kallas för närhetsprincipen. Det kan finnas flera skolor i kommunen som ligger nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerat vid den skola som ligger närmast hemmet.

Annars får kommunen bara frångå vårdnadshavarens önskemål om den placering de vill ha skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. När kommunen ska placera en elev i grundskolan eller grundsärskolan får den även frångå vårdnadshavarens önskemål om det är nödvändigt med hänsyn till de andra elevernas trygghet och studiero. Men det gäller inte vid placering i förskoleklassen.

Om fler barn väljer en skola än det finns platser för är det kommunen som bedömer vilka barn som har rätt till en plats på skolan. Då tillämpar kommunen närhetsprincipen och en rad andra urvalskriterier.

När ett barn har två vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna vara överens om vid vilken skola barnet ska gå. Det innebär också att skolan är skyldig att kontrollera vilka som är vårdnadshavare via folkbokföringsregistret och säkerställa att de är överens.
(Källor: 6 kapitlet 13 § föräldrabalken, 9 kapitlet 15 och §, 10 kapitlet 30 §, 11 kapitlet 29 § skollagen.)

Skolplacering

Oxelösunds kommun erbjuder grundskola för elever som är folkbokförda i kommunen. Vid växelvis boende gäller folkbokföringsadressen.

Elev som är folkbokförd i annan kommun ska jämställas med folkbokförd i Oxelösunds kommun under förutsättning att köpekontrakt på bostad, hyreskontrakt eller dylikt kan uppvisas i samband med ansökan. Barn som stadigvarande vistas i kommunen på grund av särskilda omständigheter som exempelvis familjehemsplacering eller har tillfälligt personnummer likställs som folkbokförda i kommunen.

Vårdnadshavare till barn som ska börja förskoleklass och till inflyttade barn i skolåldern ansöker om en skolplacering via e-tjänsten på Oxelösunds kommuns hemsida.

Elever folkbokförda i andra kommuner som önskar gå i en kommunal skola i Oxelösunds kommun har möjlighet till det om det finns plats efter att samtliga elever folkbokförda i Oxelösunds kommun har fått en skolplacering. Ansökan görs via kommunens hemsida.

Skolplacering i förskoleklass

Hemkommunen ansvarar för att utbildning i förskoleklass kommer till stånd för alla barn i kommunen som lag har rätt att gå i förskoleklass och som inte fullgör sin skolgång på annat sätt. (9 kap 12 § skollagen).

Vårdnadshavare till elever som kommande hösttermin ska börja förskoleklass får lämna önskemål om skola via e-tjänsten. Placering sker enligt vårdnadshavares önskemål så långt det är möjligt. Om vårdnadshavare ej aktivt önskar en skolenhet, kommer barnet placeras av kommunen i enlighet med urvalskriterierna, se nedan.

Barn som är folkbokförda i Sverige omfattas av skolplikt från och med höstterminen det kalenderår barnet fyller sex år. Barn får dock tas emot redan det kalenderår barnet fyller fem år enligt 7 kap 11 § skollagen. Placering sker i samråd med vårdnadshavare och representant från huvudmannen. Tidigare skolstart erbjuds då i mån av plats.

Antagningsordning förskoleklass

  1. Vårdnadshavares önskemål
  2. Närhetsprincipen (relativ närhet)
  3. Särskilda skäl
  4. Syskonförtur

Skolplacering i årskurs 1–9

En elev ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet inom sin grundskola (10 kap 30 § skollagen).

Byte av skola kan ske i mån av plats. För att skapa de bästa förutsättningarna för eleven sker skolbyte i första hand till läsårsstart i augusti alternativt till terminsstart i januari. Önskemål om skolbyte sker via e-tjänsten på Oxelösunds kommuns hemsida. Båda vårdnadshavarna ska godkänna ansökan för att den ska vara giltig. Om det är kö till en skola eller inte finns plats fattas beslut utifrån antagningsordningen.

Antagningsordning i årskurs 1–9

  1. Vårdnadshavares önskemål
  2. Närhetsprincipen (relativ närhet)
  3. Särskilda skäl
  4. Syskonförtur

Antagningsordning

Vårdnadshavares önskemål

Av skollagen framgår att det är främst vårdnadshavarens önskemål om val av skola som ska tillgodoses i ett skolval. Om den önskade placeringen skulle medföra en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet, kan kommunen placera eleven vid en annan skolenhet. I övrigt får kommunen enbart frångå vårdnadshavares önskemål endast om den önskade placeringen skulle medföra ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.

Närhetsprincipen

Bedömning av närhetsprincipen utgår från barnets folkbokföringsadress. Alla elever ska ha möjlighet att få plats på en skola nära sitt hem, även om ingen elev är garanterad en plats på den närmsta skolan. Relativ närhet används för att bestämma turordningen till en skolplats när antalet platser inte räcker till de elever som har sökt till skolan.

Särskilda skäl

Elever som är i behov av särskilt stöd och har särskilda skäl kan placeras på en specifik skola.

Syskonförtur

Om två eller flera elever är lika berättigade till en placering på en viss skola och samtliga elever som sökt till skolan inte får plats, får den elev som har ett syskon som redan är placerad på skolan under det läsåret skolvalet avser förtur till platsen. Som syskon räknas de som bor i samma familj med samma folkbokföringsadress; de behöver inte vara biologiska syskon.

Överklagan av skolplacering

Beslut om skolplacering, enligt Skollagen 9 kap. 15 § samt 10 kap. 30 §, kan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd.

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Utbildningsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Telefon
0155-380 00

E-post
utbildning@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer