Loggan för Oxelösunds kommun

Säkerhet och kris

Oxelösunds kommun ska snabbt ta ansvar, samordna insatser och ge tillförlitlig information när det uppstår en kris. Som invånare i kommunen har du också ett eget ansvar att hålla dig underrättad och klara dig själv under en tid. Här kan du läsa mer om kommunens krisberedskap, civilt försvar och om hur du själv behöver vara förberedd inför en eventuell kris.

Kommunens krisberedskap och civilt försvar

Oxelösunds kommuns ansvar och uppgifter inom krisberedskap och civilt försvar regleras i lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Länk till annan webbplats.

Bestämmelserna i lagen syftar till att kommunen ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera olika krissituationer, både i fred och under höjd beredskap. Kommunen måste kunna bedriva sin viktigaste verksamhet i alla lägen och kunna svara för information och stöd till de som påverkas av en kris.

Oxelösunds kommuns krisledningsplan Pdf, 750.7 kB. beskriver hur vi organiserar oss och samverkar vid en kris eller samhällsstörning.

Frivillig resursgrupp – det civila försvaret

Vill du göra en insats för det lokala samhället? Du kan vara med och bygga upp det civila försvaret och bli en del av en frivillig resursgrupp. Information och intressanmälan finns på sidan Frivillig resursgrupp - bli en del av kommunens krisberedskap


Din krisberedskap

Ett modernt samhälle är också ett sårbart samhälle. När det inträffar en kris kan det ta dagar innan vi är tillbaka till att samhällets service fungerar normalt igen.

Hur gör du om du är utan el, värme och vatten? Hur gör du om mobilnätet och internet går ner?

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men det går om du tänker efter före. Om du klarar dig själv kan samhällets resurser användas till de som behöver hjälpen mest de första, akuta dygnen. Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och våra anhörigas säkerhet. Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå.

Det är bra att ställa iordning en krislåda hemma med saker som kan vara bra att ha. Ta en titt i checklistan och se om du har sakerna hemma.

  • Vattendunkar
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Campingkök med bränsle eller grill
  • Alternativ värmekälla om möjligt
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar
  • Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga nummer
  • Husapotek med det viktigaste för dig
  • Hygienartiklar
  • Kontanter

Fler tips får du på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) webbplats. Länk till annan webbplats.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

En ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till samtliga hushåll med start 18 november och två veckor framåt. Redan nu finns den digitala versionen att läsa på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats.

 

Skyddsrum i Oxelösund

Om du i händelse av kris inte har möjlighet att evakuera dig till en säker plats finns det ett antal skyddsrum i kommunen. Du tillhör inte ett specifikt skyddsrum. Vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast. Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ansvarar för skyddrummen. På MSB.se Länk till annan webbplats. finns information om var det finns skyddrum i Sverige.

Hitta ditt närmaste skyddsrum på skyddsrumskartan (msb.se) Länk till annan webbplats.

Filmer med tips om hemberedskap från MSB

Här hittar du filmklipp med tips om hemberedskap från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):

Hemberedskap – Kommunikation (länk till Youtube) Länk till annan webbplats.

Hemberedskap – Mat (länk till Youtube) Länk till annan webbplats.

Hemberedskap – Värme (länk till Youtube) Länk till annan webbplats.

Hemberedskap – Vatten (länk till Youtube) Länk till annan webbplats.

Trygghetspunkter

I Oxelösunds kommun finns i dag fyra trygghetspunkter som kan aktiveras vid händelse av en kris. En trygghetspunkt är en plats dit människor kan vända sig vid större samhällsstörningar, till exempel vid vatten-, el- eller värmeavbrott. Vid en trygghetspunkt får du också tillgång till information och kan vara en plats att sova på. Trygghetspunkten kan även vara en utrymningsplats eller mottagningsplats vid en större utrymning eller vid höjd beredskap.

Våra fyra trygghetspunkter är:

  • Ramdalens sportcenter, Torpsvägen 1C
  • Koordinaten, Järntorget 7-9
  • Peterslundsskolan, Lingonvägen 10
  • Oxelöskolan, Folkegatan1

Hur vet jag att en trygghetspunkt är öppen?

Om det skulle bli aktuellt att öppna en eller flera trygghetspunkter får du information om det via kommunens webbplats, andra digitala kanaler och Sveriges Radio P4 Sörmland, frekvens 102,3 MHz.

Det är inte säkert att alla trygghetspunkter öppnas vid en kris eller att den trygghetspunkt som ligger närmast dig kommer att öppnas. Det beror på samhällsstörningens omfattning.

Kontaktinformation


Säkerhetsstrateg
Niklas Telin
613 81 Oxelösund

Telefon 0155-381 38
E-post niklas.telin@oxelosund.se