I Oxelösund har vi många föreningar. Genom att skapa bra möjligheter för föreningar att utveckla sina verksamheter, gör vi Oxelösund till en mer attraktiv stad att bo och leva i. Vill du starta en förening kan du läsa hur du gör här.
En överblick över kommunens föreningar hittar du i föreningsregistret. Länk till annan webbplats. Stöd till föreningar sker bland annat genom att alla föreningar kan söka verksamhetsbidrag, anläggningsstöd, startbidrag, jubileumsbidrag och få hjälp med hur man startar en ny förening.
Förenings- och studieförbundsbidrag
Oxelösunds kommun arbetar för ett varierat och aktivt föreningsliv. Föreningar i Oxelösund kan få följande stöd och bidrag från kommunen för sin verksamhet:
Kultur- och fritidsnämnden tar beslut om vilka som ska få bidrag. För att en förening ska få stöd, måste den uppfylla ett antal krav som vi ställer.
Riktlinjer för stöd till föreningar och likande grupper Pdf, 77.9 kB.
Riktlinjer för anläggningsstöd till föreningar Pdf, 70.9 kB.
Riktlinjer för värdegrund för bidrag till föreningar Pdf, 67.6 kB.
Riktlinjer för bidrag till studieförbunden Pdf, 143 kB.
Tidsplan för bidrag till studieförbunden 2025 Pdf, 28.7 kB.
Ansökan om verksamhetsbidrag, anläggningsstöd och jubileumsbidrag ska lämnas in senast 1 oktober för kommande verksamhetsår. Du söker föreningsbidrag via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.
Ansökan om bidrag till studieförbunden ska lämnas in senast 1 mars för innevarande verksamhetsår. Du söker bidraget via vår e-tjänst. . Länk till annan webbplats.
Oxelösunds kommun har tagit fram ett diskussionsunderlag för hjälp till föreningar att diskutera föreningens värdegrund, för att sedan kunna skriva ner viktiga slutsatser i till exempel ett policydokument. Det är inte ett krav att man har ett stort policydokument, utan man kan som mindre förening ha en stående punkt om kvalitetssäkring i verksamhetsberättelsen eller verksamhetsplanen. För att hålla frågorna levande behöver föreningen ta upp frågorna till diskussion minst en gång om året.
I diskussionsunderlaget lyfter vi upp olika teman under tre huvudområden med olika teman:
Varje tema har en introduktionstext, frågor att diskutera och material att fördjupa sig i. Dessutom är de globala målen i Agenda 2030 kopplade till varje tema i diskussionsunderlaget. Förhoppningsvis ökar möjligheten för er att se att ni bidrar till ett hållbart samhälle, inte bara för er egen skull utan även i ett större perspektiv. Sist i dokumentet lyfts frågor om hur vi lever vi upp till vår värdegrund, hur värdegrunden kan hållas aktuellt och hur man gör värdegrunden känd i föreningen.
Dokumentet är till för att inspireras och ger möjlighet till fördjupning i viktiga kvalitetsfrågor.
Diskussionsfrågorna som ni kan lyfta på medlemsmöten, ledarträffar eller årsmöten är en hjälp att se vad som är just er förenings angelägna frågor.
För att få ha lotteri krävs en lotteriregistrering. För de lotterier som ordnas och säljs i Oxelösunds kommun är det Kultur- och fritidsförvaltningen som fattar beslut om tillstånd för registrering.
Alla lotterier i Sverige styrs av Spellagen. Spelinspektionen är den myndighet som kan svara på frågor som rör spel och lotterier. De har även ansvar att utbilda och informera om lagen.
Ansökan om registrering av lotteri Pdf, 100.7 kB.
Redovisning av lotteri Pdf, 167 kB.
Från och med den 1 januari 2019 omreglerades den svenska spelmarknaden och en ny lag trädde i kraft – Spellagen (2018:1138). Länk till annan webbplats. I den nya lagen står det att kommunerna endast ansvarar för så kallade registreringslotterier, som gäller i högst fem år. Alla andra lotterier kräver licens och ansvarig myndighet är Spelinspektionen. Spelinspektionen hette tidigare Lotteriinspektionen.
För att få registrera sig för lotterier krävs en ideell förening eller registrerade trossamfund som:
I spellagen 6 kap. 2 § Länk till annan webbplats. beskrivs vem som kan få en registrering.
Kommunen får förena en registrering med villkor för hur spelverksamheten ska bedrivas. Exempel på villkor kan handla om giltighetstid på presentkort eller att vinst ska tilldelas vinnaren kostnadsfritt.
En ideell förening eller ett trossamfund kan anordna lotterier utan registrering, då gäller:
Registrering eller licens krävs inte för lotterier där deltagande inte kräver betalning av en insats (exempelvis ”gilla och dela” i sociala medier) eller om det sker under privata former med låga belopp Läs mer om vad som gäller i 3 kap. spellagen (2018:1138). Länk till annan webbplats.
I lotterier där högsta vinstvärdet understiger ett prisbasbelopp finns inga krav på lotternas utförande. I lotterier med högre vinstvärde (exempelvis om en varuvinst är värd mer än ett prisbasbelopp) finns krav på lottens utformning, se LIFS 2018:4
Vill du veta mer?
På Spelinspektionens webbplats Länk till annan webbplats. hittar du information om lagar och föreskrifter för den som vill anordna lotteri för allmännyttiga ändamål.
Är du intresserad av att starta en ny förening? I dokumentet "Starta förening" Pdf, 109.5 kB. kan du läsa om hur du gör och vad du behöver för att kunna starta upp. Där finns också en lista över ord och begrepp som kan vara bra att kunna när du startar upp eller driver en förening.
Kontakt
Fritid Oxelösund
Anette Ivarsson
Fritidsansvarig
Telefon: 0155-383 70
E-post: anette.ivarsson@oxelosund.se