Snöröjning och sandsopning

Här hittar du information om hur vi sköter snöröjning, halkbekämpning och sandsopning i Oxelösund.

Sandsopning av gator 2025

Nu sopar vi upp sanden – med start vecka 14

Om vädret tillåter börjar vi sopa upp sanden under vecka 14. Vi börjar i ytterkanterna av Oxelösund och arbetar oss inåt. Arbetet beräknas pågå i 4–5 veckor.

Att tänka på

Respektera skyltning och avspärrningar i ditt område och undvik att parkera där vi ska sopa.

Om bilar står i vägen kan vi inte städa ordentligt, och det försvårar arbetet med att göra Oxelösund rent och fint inför våren och sommaren. Tack för att du visar hänsyn!

Snöröjning och halkbekämpning i Oxelösund

Oxelösunds kommun ansvarar för att snöröja och halkbekämpa de ytor i Oxelösund som är till för allmänheten. Det rör sig om cirka 7 mil gator och vägar, 5 mil gång- och cykelväg, gångbanor, parkeringar och andra allmänna ytor..

Vanligtvis börjar vi inte med någon snöröjning under själva snöfallet. Snöröjningen tar olika lång tid beroende på snömängd, temperatur och vid vilken tid på dygnet som det snöar. Kommer det mycket snö på en gång kan vi få problem att hinna med att snöröja överallt.

Det är Kustbostäder som på uppdrag av Oxelösunds kommun ansvarar för att snöröja. Vid behov kan de kalla in andra entreprenörer.

Så prioriterar vi

  1. vältrafikerade gång- och cykelvägar, huvudleder, bussleder och genomfartsleder
  2. vägar som leder till huvudvägar.
  3. villaområden, när vi är färdiga med prioritetsområde 1 och 2

Det kan finnas olika orsaker till varför vi inte hunnit ploga i ditt område.

Det kan bero på att vi har varit tvungna att ta andra platser först. Det kan också bero på att det står för många bilar ute på gatan. Då kan vi inte komma fram med plogbilen ordentligt. När det är snö är det viktigt att så få bilar som möjligt står parkerade ute på gatorna.

​Plogbilen kan vid olika tillfällen ha behövt köra iväg men den kommer tillbaka till din gata och plogar klart.

Gång- och cykelvägar

Vi vet att gång- och cykelbanorna används mycket för att ta sig till skolan och arbetet. Därför prioriterar vi dem och plogar när snödjupet är 3 centimeter eller mer. Vi halkbekämpar – sandar –  vid behov och plogar och sandar gång- och cykelvägar så snabbt vi kan.

Bussleder

Vi prioriterar sedan huvudleder och bussleder. Under vintern halkbekämpar vi busslederna i Oxelösund med salt. Det gör vi av säkerhetsskäl, så att kollektivtrafiken ska fungera tryggt och säkert – särskilt för skolelever och pendlare som reser med buss varje dag.

Gator och vägar

Inom stadsplanelagt område är det kommunen som är skyldig att sköta vinterväghållningen på gata och allmän plats. Vi snöröjer gator och vägar när snödjupet är 5 centimeter eller mer. Vi halkbekämpar, sandar, vid behov, oftast på särskilt utsatta platser som backar och korsningar.

Motorvägen och Hamnbron

Motorvägen (riksväg 53) och Hamnbron ägs av Trafikverket och snöröjs därför inte av Oxelösunds kommun, det sköter Trafikverket.

Ditt ansvar som fastighetsägare

När vi snöröjer bildas snövallar, även vid infarter. Våra utförare försöker fördela snön så rättvist som möjligt och minska besvären. Men det går inte att undvika att vallar uppstår.

Som fastighetsägare ansvarar du för att:

  • skotta bort snövallar vid din infart
  • skotta fram postlåda och sopkärl
  • sanda eller halkbekämpa där brevbärare och sophämtare ska gå

Det gäller även om snön kommer från plogbilen.

Tänk på! Skotta inte ut snö på gångbanor eller gator. Då riskerar du att snön hamnar hos någon annan – eller att nya vallar bildas där de inte ska vara.

Gång- och cykelbanor

Större karta Länk till annan webbplats.
Kartan visar vilka gång- och cykelbanor som snöröjs under vintern. Gröna sträckor är öppningsleder och har högst prioritet – de snöröjs först. Blå sträckor är sekundärleder och snöröjs efter öppningslederna.

Gator, vägar och skolgårdar

Större karta Länk till annan webbplats.
Kartan visar hur vi prioriterar vinterväghållningen på vägar och skolgårdar. Röda sträckor är öppningsleder och snöröjs först. Gula sträckor är sekundärleder och snöröjs efter öppningslederna. Orange områden är skolgårdar, som också har hög prioritet.

Sandupptagning och sopning

Vi maskinsopar centrum, torg, innerstaden och ytterområden med maskin enligt en fast plan.
I genomsnitt sopar vi tre dagar i veckan under perioden 1 maj till 31 oktober.

Vid behov kan vi sopa oftare, till exempel när träden fäller löv. Vi sopar inte på söndagar eller helgdagar.

Vi tar också bort ogräs och sly på refuger. Arbetet börjar i centrum och fortsätter sedan i övriga delar av Oxelösund. Nedskräpning hanterar vi under vardagar.

Sandupptagning och sopning på våren

Vi börjar med sandupptagningen när vi bedömer att det inte längre finns risk för halka.
Arbetet tar cirka 5 till 6 veckor, och vi har som mål att bli klara senast den 15 maj varje år.

Felanmälan

Har du synpunkter om snöröjningen eller sopning/städning och vill göra en felanmälan, använd vår e-tjänst Felanmälan Gata/Park Länk till annan webbplats. där det finns kategorin Snöröjning och halka och kategorin Sopning/städning

Vid felanmälan av vägar som andra ansvarar för hänvisar vi till respektive aktör:

Trafikverket

Kontakta Trafikverkets kundtjänst 077-192 19 21

Vägföreningsvägar/vägsamfälligheter

Kontakta lokal vägförening.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer