Loggan för Oxelösunds kommun

Fria bussresor för dig som är 65 år och äldre

I år delar Oxelösunds kommun kostnadsfritt ut busskort till alla som är 65 år och äldre. Busskortet gäller för resor i Oxelösund och Nyköping med Sörmlandstrafiken mellan september och december i år.

FAQ – frågor och svar om kostnadsfria resor

För vem gäller fria bussresor 65+?

De fria bussresorna gäller för dig som är 65 år och är folkbokförd i Oxelösunds kommun.

När och var gäller de fria bussresorna?

Bussresorna gäller på Sörmlandstrafikens bussar i Oxelösund och Nyköpings kommun.

Kortet är giltigt mellan den 1 september och den 31 december.

Bussresorna gäller måndag till fredag klockan 9:00 till 14:00. På lördagar, söndagar och röda dagar kan du åka hela trafikdygnet (exklusive nattrafik klockan 00:00–04:00). Om bussen är sen så fungerar ändå kortet för den avgång som är lagd mellan klockan 9:00 och 14:00.

Du kan inte delbetala en längre sträcka till en plats som ligger utanför Oxelösund eller Nyköpings kommun. Vill du exempelvis göra en enkelresa till Eskilstuna betalar du för hela resan mellan Oxelösund och Eskilstuna.

Var hämtar jag mitt resekort?

Resekortet kan hämtas ut tidigast den 22 augusti men gäller först från den 1 september.

Du hämtar ditt resekort på Kommuncenter på Koordinaten, Järntorget 7–9 på följande tider:
Måndag till fredag 13:00-16:00. Tänk på att du behöver kunna legitimera dig för att hämta ut resekortet. Resekortet är kostnadsfritt.

Jag fyller 65 efter den 1 september, när kan jag hämta mitt resekort?

Du kan hämta ut ditt resekort från och med den dagen du fyller 65. Resekortet hämtas ut senast den 31 december 2022.

Kan jag hämta resekortet via ett ombud?

Ja. Ditt ombud behöver då både visa upp ditt ID-kort samt visa sitt eget ID-kort.

Kostar resekortet något?

Nej. Resekortet är kostnadsfritt

Om jag vill resa andra tider eller utanför Oxelösund och Nyköpings kommun - hur gör jag då?

Du kan ladda på fler produkter på ditt resekort, till exempel ”Reskassa”, om du ska göra resor utanför de tider eller zoner som biljetten “Fria resor 65 + Oxelösund” gäller för.

Kan jag delbetala en längre resa?

Du kan inte delbetala en längre resa. Ska du resa in i en annan zon/kommun exempelvis Flen eller Eskilstuna måste du betala hela resan själv.

Ladda gärna på en reskassa eller andra produkter på ditt kort. Exempelvis kan kortet kompletteras med valfri summa pengar för att enkelt möjliggöra resor på andra tider.

Vad gör jag med kortet efter avslutad provperiod?

Kortet kan laddas och användas som vilket annat resekort som helst.

Får jag överlåta resekortet till någon annan?

Nej. Ditt resekort är personligt och får inte överlåtas till någon annan. Du måste ha din namnteckning på kortet för att det ska vara giltigt att resa med.

Registrera ditt kort på Mina sidor och få Tappa bort-garanti

Du kan bara hämtat ut ett (1) busskort från kommunen. Borttappat kort ersätts inte av Oxelösunds kommun. När busskortet hämtas ut legitimerar du dig och signerar att du har hämtat ut busskortet.

En smart sak med resekortet är att du kan få en Tappa-bort-garanti om du
registrerar kortet på Mina sidor hos Sörmlandstrafiken Länk till annan webbplats.. Fyll i dina kontakt- och personuppgifter för att skapa ett konto och registrera sedan ditt nya resekort.

På Mina sidor kan du också i lugn och ro ladda ditt resekort med mer reskassa. Har du inte tillgång till internet kan du ladda kortet hos Sörmlandstrafikens ombud. Ett tips är att ladda på en reskassa på ditt kort, för de tillfällen du behöver åka över kommungränsen in i en annan zon.

Kollektivtrafik

Sörmlandstrafiken trafikerar Oxelösunds kommun med buss. Vill du läsa om vilka busslinjer som finns, hur du köper biljett med mera, hittar du information hos Sörmlandstrafiken Länk till annan webbplats.

På kartan ser du busshållsplatserna som finns i Oxelösund