Kultur på distans

Här kommer vi löpande att lägga upp de digitala utställningar, musikupplevelser med mera som vi har skapat under våren 2020. Du hittar dem också på Oxelösunds kommuns Youtube-kanal.

 

Oxelösund har ett rikt och levande kulturliv. Här finns museer, konsert- och teaterscener, konstgallerier och ett engagerat föreningsliv. Mitt i Oxelösund ligger allaktivitetshuset Koordinaten som kulturlivets nav med bibliotek, scener, utställningslokaler och kommunens kultur- och fritidsförvaltning under samma tak. På Koordinaten kan föreningar och företag arrangera föreläsningar, möten eller andra publika evenemang.

Barn och ungdomskultur

På Koordinaten får barnen ta plats!
Mitt i allaktivitetshuset Koordinaten finns barnens rum. Här hittar du bibliotekets barnboksavdelning med närmare 15 000 titlar på ett flertal språk. I Eventsalen arrangeras barnteater och i våra konstgallerier visas emellanåt lekfulla utställningar för barn. Under skollov anordnas olika aktiviteter för barn som pyssel, sagoläsning och dansupplevelser.

Koordinaten Ung
Koordinatens barn- och ungdomsverksamhet riktar sig till alla mellan 7 och 17 år. Vill du spela teater eller spela i band? Prata med fritidsgårdens personal på plats eller ring 0155-383 91.

Musikskolan
Oxelösunds musikskola erbjuder kvalificerad musikundervisning inom instrument, ensemblespel, kör och sång för barn och unga mellan 5 och 20 år. Utöver den vanliga undervisningen genomförs ofta olika projekt som musikläger, konserter och konsertresor. Läs mer om musikskolan och gör anmälan här.

På scen

A.K.N.E. och Oxelösundsrevyn
Amatörteatergruppen A.K.N.E. består av ett rutinerat gäng amatörskådespelare som bland annat årligen sätter upp en nyårsrevy. Den populära Oxelösundsrevyn består närmast uteslutande av egenproducerat material som friskt driver med lokalpolitiker, trender och samhällsfenomen.

Barnteater 
I eventsalen på Koordinaten anordnas barnteater, se evenemangskalendern

Koordinatens konsertprogram 
Följ med ut på spännande, musikaliska äventyr bortom allfartsvägarna! På Kultur och fritids konsertscen möter du nationella och internationella toppmusiker i en intim och personlig miljö. Här råder spelglädje och lekfullhet, bredd och kvalitet! Ryggraden i konsertrepertoaren är folk- och världsmusik i ett brett begrepp innefattande jazz, blues och visa. Kultur och fritid arrangerar då och då även klassiska konserter, men i för ändamålet mer lämpliga lokaler, såsom S:t Botvids eller Stjärnholms kyrka.

Konsertprogrammet är möjligt tack vare samarbete med bland annat Scenkonst Sörmland samt stöd från flera av Oxelösunds ledande företag. Läs mer om aktuellt kulturprogram på Visitoxelosund

Konserter i S:t Botvids kyrka
En annan stor musikarrangör i Oxelösund är Svenska kyrkan. I S:t Botvids kyrka arrangeras en eller flera konserter i månaden med både lokala och nationella artister inom allt från klassiskt till pop, jazz, folkmusik och visa. Under sommaren arrangeras konsert varje lördag i Frösängskapellet under namnet "Musik i sommarkväll". Läs mer om aktuellt musikprogram på Visitoxelosund eller oxelosundsforsamling.se

Musikföreningar
Oxelösund hyser flera musikföreningar och körer. Via föreningsregistret kan komma i kontakt med dem. Klicka här för att komma direkt till föreningsregistret. S:t Botvids kyrkokör nås via Oxelösunds församling.

Oxelösound Big Band
Det är inte alla små städer som kan stoltsera med ett storband, men det kan Oxelösund! Oxelösound Big Band har existerat sedan tidigt 70-tal och spelat med några av Sveriges stora artister som Svante Turesson, Lill Lindfors, Meta Roos, Nisse Landgren med flera.

Visor vid vattnet
Varje år i juli arrangeras en visfest vid Femöre kanal där kända svenska artister bjuder på sin musik i det mer avskalade och personliga formatet. Arrangör är MediaMix.  Läs mer om Visor vid vattnet här.

Museer, gallerier och konst

Koordinaten
Allaktivitetshuset Koordinaten bjuder på konstupplevelser och utställningar för alla åldrar och intressen. Här finns två gallerier och ett digitalt museum samt ett utställningstorg i biblioteket. Läs mer om Koordinaten här

Galleri K
är det det större av de två gallerierna och används främst till utställningar av etablerade konstnärer och större, turnérande utställningar.

Galleri O
är vårt lilla galleri för utställningar med lokal anknytning.

Oxelösundsarkivet
är ett digitalt museum som samlar bilder och dokumentation om Oxelösunds historia och utveckling i ett bildarkiv. Besök Oxelösundsarkivet här

Stjärnholms skulpturpark
I den natursköna parken vid Stjärnholms slott invid Aspafjärden finns 38 skulpturer på temat tro, hopp och kärlek utplacerade i grönskan. Parken är alltid öppen och är gratis att besöka. Visning kan bokas genom Stjärnholms slott. Läs mer om Stjärnholms skulpturpark här.

Offentlig konst
I Oxelösund kan du hitta konstupplevelser mitt i vardagen. I Fiskehamnen tronar Jessica Fleetwoods jättelika stålskulptur Ståltheten. Leo Janis Brieditis fontän Vågen ger liv åt Järntorget tillsammans med Axel Nordells lekskulpturer. Lena Lerviks lekskulptur Siffror vid Jogersö havsbad har bestigits av generationer med barn. Ett av de senare tillskotten i det offentliga rummet är Carl G Torstensons fem meter höga skulptur Mot Havet som pryder rondellen där Sundavägen möter Björntorpsvägen.

Femörefortet
Nersprängt i Femörehuvuds urberg finns en tidigare topphemlig försvarsanläggning från det kalla kriget. Här har du möjlighet att få se och uppleva en i princip intakt kärnvapensäker kustartillerianläggning. Följ med en guide cirka 20 meter ner under markytan och upplev hur kanonerna och dess 70 personer stora bemanning skulle stoppa en invasion av Sverige från fienden i öst. 

Läs mer om visningar och öppettider på Femörefortets webbplats.

Sjöfartsmuseet
Lokalföreningen av Klubb Maritim har skapat ett Sjöfartsmuseum i Oxelösund, där man berättar om sjöfarten i museets närområde. Här beskrivs Oxelösunds hamn förr och nu i text och bild. Läs mer här

Skärgårdsmuseet
I Grantorpet i Gamla Oxelösund finns Skärgårdsmuseet inrett som ett gammalt skärgårdshem. Här bor den fiktiva familjen Eriksson och för varje år görs en ny utställning som skildrar en tid i familjens liv från 1910 och framåt. 
ppettider och gruppvisningar på Skärgårdsmuseets webbplats

Historien i Sörmland
Läs om sjöfart och kustliv, om alla de människor som som seglat, lotsat, fiskat, vaktat fyrar, sjörövat och på andra sätt levt och verkat i Oxelösund. Runt om i kuststaden finns Sörmlands museums röda skyltar som i text och bild berättar om livet i Oxelösund förr i tiden. Läs mer om Historien i Sörmland, Oxelösund här.

Konstföreningen Fokus
Konstföreningen Fokus arrangerar utställningar i Koordinatens Galleri K i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen med ambitionen att visa god samtidskonst inom olika konstarter. Konstföreningen arrangerar även föreläsningar om konst och erbjuder medlemmarna resor till konstutställningar.

Besök föreningens hemsida eller se aktuella kontaktuppgifter i föreningsregistret.

Konstföreningen Färgklicken
Konstföreningen Färgklickens mål är att uppmuntra till eget bildskapande vilket bland annat sker genom att ordna kurser i olika målningstekniker. Grupper inom föreningen träffas också regelbundet och målar tillsammans. Föreningen ordnar även utställningar och utställningsresor.

Se aktuella kontaktuppgifter i föreningsregistret

Kontakt

Oxelösunds kommun
Kultur- och Fritidsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress:
Allaktivitetshuset Koordinaten
Järntorget 7-9
613 81 Oxelösund
E-post till personal
förnamn.efternamn@remove-this.oxelosund.remove-this.se

Marie Anstadius
Kulturkoordinator
Telefon: 0155-383 57

Kontakt för sidan: Kommuncenter