Friluftsliv och motion

Välkommen att uppleva det fantastiska friluftslivet i Oxelösund! Det finns många vackra områden i kommunen som är väl värda ett besök. Här finns också många möjligheter för dig som vill motionera. Läs gärna mer på visitoxelosund.se, som är vår officiella besöksguide. Där hittar du information om alla bad, stigar och leder, andra natur- och besöksplatser samt alla evenemang m.m. i vår kommun. 

I Oxelösund finns ett stort föreningsliv, du hittar till föreningsregistret i menyn till höger om du lätt vill hitta en specifik aktivitet.  

Badplatser

I Oxelösund finns många bra badställen, både på fastlandet och sådana som kan nås med båt. Här nedan presenterar vi de mest populära badställena i Oxelösund.

Jogersö
Jogersö har sandstrand, klippor, stora gräsytor, bryggor, hopptorn, gungor, toalett och omklädningsrum. På Jogersö finns också kajakuthyrning, strandcafé, restaurang, camping, motionsspår och hundbad.

Femöre
Femöre är en ö med många möjligheter. Här kan du uppleva havet på riktigt nära håll utan att behöva ha tillgång till båt. Klipporna inbjuder till sol, bad och picknick. Utsikten och naturen är såväl magnifik som unik hela året.

Stenviksbadet
Stenviksbadet är det lilla familjebadet med sandstrand, klippor, bryggor, gungor samt toaletter på gångavstånd från centrum.

Vivesta
Vivesta är ett mysigt och pittoreskt litet havsbad, vackert beläget invid klipporna. Här finns sandstrand, klippbad och gräsytor för solning och aktiviteter. 

Beten
Ön Beten nås med båt och kan erbjuda såväl klippbad som en härlig vit barnvänlig sandstrand.

Båtar och hamnar

Oxelösund är med sitt kustläge en naturlig plats för båtburna. Här finns ett flertal hamnar för såväl innevånare som besökare. Det finns två gästhamnar och ett flertal naturhamnar vid obebodda öar. 

Länk till Oxelösunds gästhamn

Läs mer om segling på Oxelösunds SS

 

Cykling

Oxelösunds kommun har ett väl utbyggt cykelvägnät och det finns fina möjligheter till cykelturer i kommunens omgivningar. För att hitta cykelleder, läs mer på Sweden by bikes hemsida. 

 

Dykning

Oxelösunds historia som lotssamhälle och den förbipasserande farleden har medfört att en och annan båt förlist och hamnat på havets botten i Oxelösunds skärgård. Många av de båtar som förlist finns numer att beskåda vid dykning efter vrak i Oxelösunds skärgård.

Dykarklubben Aquatic i Oxelösund anordnar vår- och sommarturer med dykning bland vrak från 1600-talet till 1960-talet i Oxelösunds skärgård för medlemmar och övriga.
Läs mer på Dykarklubben Aquatics hemsida
 

Elljusspår

Vid Jogersö finns ett 2,5 km långt motionsspår. Vintertid görs här spår för den som vill åka skidor, under förutsättning att det finns snö.  

Fiske

Då Oxelösund är en halvö ut i Östersjön så är fisket runt Oxelösund lättillgängligt och ger dig möjlighet till varierat innehåll under årstiderna. Fiske är tillåtet endast med handredskap. Mer information om fiskemöjligheter kan du läsa på visitoxelosund.se

 

Idrottsanläggningar

Du kan läsa om alla idrottsanläggningarna i Oxelösund här. 

 

Lekplatser

I Oxelösund finns det flera roliga lekplatser, klicka på länken för att se var du hittar dem.

Lekplatser i Oxelösund 

Paddling

Att paddla kanot är en härlig upplevelse. Du färdas i nära kontakt med naturen och glider fram ljudlöst i vår vackra skärgård. Det finns många trevliga platser att stanna på. Du kan även följa med på guidade turer.

Här kan du hyra kanot eller kajak:

Här kan du hyra flytväst: 
Oxelösunds turistinformation.
Koordinaten Järntorget 7-9 
Telefon: 0155-383 50

Ridning

Stjärnholms ridhus
Stallet och ridskolan ligger mellan Nyköping och Oxelösund med Stjärnholms kyrka och Stiftsgård som grannar. Området ligger naturskönt med vackra rid- och promenadstigar.

Läs mer på ryttarföreningens hemsida

Skateboard

Oxelösunds skateboardpark ligger på parkeringen vid Ramdalens idrottsplats. Det är en betongyta med curbs, pipes och banks och är öppen dygnet runt. 

Skidor och skridskor

Vintertid och i den mån det finns snö, dras skidspår vid elljusspåret på Jogersö. Vintertid erbjuder också Oxelösund med sin omedelbara närhet till havet möjlighet till långfärdsskridskoåkning i skärgården. För den som vill åka slalom rekommenderar vi Ryssbergsbacken i Nyköping. 

 

 

Vandringsleder och strövområden

I Oxelösund finns omfattande ströv- och friluftsområden i väldigt omväxlande landskap såsom tätorts-, kust-, skogs- och grönområden. På Femöre, Jogersö och vid Brannäs våtmark kan du uppleva en underbar natur på fina stigar och i stora strövområden. Oxelösund är till ytan en liten kommun, där du lätt kan ta dig till fots mellan de olika kommundelarna. Du hittar all information om vandringsleder, kartor för nedladdning m.m. på visitoxelosund.ses hemsida - läs gärna mer där!

Varmt välkommen till Oxelösunds friluftsliv - och kom ihåg - naturen har alltid öppet! 

 

 

 

Kontakt

Fritid Oxelösund
Koordinaten, Järntorget 7-9
613 81 Oxelösund
Telefon: (+46) 0155-383 70
fritid@remove-this.oxelosund.remove-this.se

Anette Ivarsson
Fritidssekreterare
Telefon: 0155-383 70

Mer information

Här hittar du alla föreningar som är verksamma i Oxelösund och som erbjuder olika motions- och friluftsaktiviteter. 

 

 

Kontakt för sidan: Kommuncenter