Välkommen till Konsumentvägledningen

Vi hjälper dig som konsument med råd och information i situationer där du behöver veta mer. Du får bland annat råd före köp, råd vid reklamationer och upplysningar om dina rättigheter som konsument. Rådgivningen är gratis för kommunens invånare.


Dina rättigheter som konsument

– Vad gör jag om nya bilen går sönder på en gång?

– Kan jag ångra mitt abonnemang?

– Vad har jag rätt till vid försenat/inställt flyg?

– Vad gör jag om jag är missnöjd med hantverkaren?

Hallå konsuments podd innehåller många bra filmer om dina rättigheter som konsument.

I kommuncenters podd kan du höra en intervju med Oxelösunds konsumentvägledare som ger tips och råd.


Inställd resa eller inställt evenemang?

Med anledning av coronaviruset har många evenemang och resor ställts in. På Hallå konsuments hemsida finns samlad information om vilka rättigheter du som konsument har. Informationen finns även på engelska och arabiska. 


Varning för falska telefonsamtal

Polisen varnar för falska telefonsamtal. Tänk på att aldrig använda din bankdosa eller ditt bank-id om någon kontaktar dig per telefon och ber dig om detta. Om du tror att du gjort detta eller misstänker att du utsatts för bedrägeri kontakta din bank omgående och gör alltid en polisanmälan. Mer information om hur du skyddar dig mot brott finns på Polisens webbsida om att förebygga brott.


Abonnemangsfällor

Ingenting är gratis. Om du får erbjudanden om presentkort på olika affärer via till exempel Facebook, var vaksam. Läs noga igenom villkoren och spara gärna en skärmdump av sidan, för att kunna bevisa vad du fått för information. Ibland leder dessa erbjudanden till en abonnemangsfälla, där du påstås ha ingått abonnemang på hälsokostprodukter med mera. Om du får faktura från ett företag som du inte anser dig ha ingått avtal med bestrid denna skriftligt.


Anlita hantverkare?

Om du ska anlita hantverkare, läs gärna broschyren, "Tips till dig som ska anlita hantverkare". Den finns även att hämta i tryckt form på Oxelösunds bibliotek. Tänk också på att alltid ha ett skriftligt avtal med hantverkaren. Använda gärna Hantverkarformuläret Hantverkaren är också skyldig att ange priset inklusive moms till privatpersoner och har alltså inte rätt att lägga till momsen i efterhand på fakturan.


Varning för bilvärderingstjänster

På internet finns flera bilvärderingstjänster. Om du uppger ditt registreringsnummer och bockar i en ruta om att du godkänner avtalsvillkoren kan du få en faktura på flera hundra kronor. Tänk på att alltid läsa igenom avtalsvillkoren innan du godkänner dessa. Om du redan råkat ut för dessa företag, kontakta gärna Konsumentvägledningen för mer råd om hur du kan bestrida fakturan.


Ska du flytta?

Se upp för oseriösa adressändringsföretag. Flyttanmälan görs via Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se. Adressändring med möjlighet till eftersändning av post görs på svensk adressändrings hemsida www.adressandring.se. Kontrollera att du är på rätt sida, det finns flera oseriösa hemsidor med liknande adresser som erbjuder adressändring mot en hög kostnad.


Internetguider

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har gett ut många bra guider om Internet. Några exempel på deras guider:
 Igenkänd och identifierad
 Motverka nätmobbning
 Ungas integritet på nätet
Alla guider hittar du på Internetstiftelsens webbplats.


Liten laghund

Liten laghund hittar du de viktigaste lagarna på konsumentområdet som till exempel

  • Konsumentköplagen
  • Konsumenttjänstlagen
  • Lagen om  distansavtal och avtal utanför affärslokaler
  • Konsumentkreditlagen
  • Förordning om flygpassagerares rättigheter
  • Förordning om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer
  • Förordning om rättigheter och skyldigheter för bussresenärer

Kontakt för sidan: Kommuncenter