En vecka fri från våld
En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. En vecka fri från våld är en återkommande nationell temavecka som sätter ljuset på det förebyggande arbetet mot våld i nära relation.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Här kan du läsa hur vi uppmärksammar det våldsförebyggande arbetet under En vecka fri från våld.
Är du, eller någon du känner, utsatt för våld?
Du som har blivit utsatt för våld, eller utsätter andra för våld. Du som är orolig för någon i din närhet som du tror lever med våld, hot eller kontroll. Du kan få råd, stöd och hjälp! Läs mer på vår sida Våld i nära relation
Kustbostäder har Huskurage
Kustbostäder i Oxelösund har antagit policyn Huskurage. Genom Huskurage kan vi förebygga och förhindra våld i nära relation, genom att ge grannar verktyg att agera. Detta genom att du som granne känner till hur du kan agera och visa omtanke. Det kan vara livsavgörande att agera direkt om något händer där du bor.
Webbinarium hos Länsstyrelsen Södermanland
Länsstyrelsen Södermanland bjuder under veckan bland annat in till webbinarium för dig som arbetar inom kommun, region, myndighet eller ideell sektor med bemötande, likabehandling, jämställdhet och jämlikhet.
#MeToo och nu då?
Om bemötande, sexuella trakasserier och härskarteknik
2 december 2020 10-12
Sista anmälningsdag 27 november 2020.
Läs mer om Länsstyrelsens våldsförebyggande arbete här
Orange day – varför lyser Ståltheten i orange?
Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
Orange day infaller alltid den 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som instiftades av FN år 1999.
Under Orange day världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I Oxelösund lyser Ståltheten och S:t Botvids kyrka upp i ett orange sken.
"Zonta says NO" – 16 dagar mot könsrelaterat våld"
På Orange Day den 25 november startar även kampanjen "Zonta say NO –16 dagar mot könsrelaterat våld". Under den perioden gör Zontaklubbar i Sverige en gemensam sak för att på olika sätt ge röst för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld.
I Oxelösund samarbetar Zonta med Oxelösunds kommun. Här symboliseras kampanjen ”16 dagar mot könsrelaterat våld” genom att Ståltheten i fiskehamnen på Femöre, och S:t Botvids kyrka, lyser upp med orange ljus. I hörnlokalen på Prisman skyltas det med 28 par orange damskor. Skorna ska synliggöra hur många kvinnor över 18 år i Oxelösunds kommun som under 2019 gjorde en polisanmälan om misshandel.
Kvinno- och tjejjouren Mira
Kvinnojouren Mira riktar sig till kvinnor och barn i Oxelösund och Nyköping som utsätts för, eller har upplevt våld i nära relation. Ta kontakt med Mira, som kan erbjuda dig
- Kostnadsfria stödsamtal
- Boende för kvinnor och barn
- Stöd i kontakt med myndigheter
Tjejjouren Mira riktar sig till tjejer i Oxelösund och Nyköping som behöver någon att prata med. Tjejjouren startades 2018 och arbetar med att stötta och stärka tjejer. Med Mira kan du chatta, mejla, prata i telefon och ha en längre stödkontakt online.
Mira är en ideell, icke vinstdrivande förening, som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
Mira har tystnadsplikt och du har möjlighet att vara anonym
Läs mer
En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.
Unizon – samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
MÄN – ideell organisation som arbetar för jämställdhet och mot mäns våld.
Huskurage.se – policy antagen av Kustbostäder för att förebygga och förhindra våld i nära relation
Sveriges Kommuner och Regioner, Kvinnofrid
Sveriges Kommuner och Regioner, Män och jämställdhet
Jämställdhetsmyndigheten, Stödmaterial om killars våld mot tjejer
UN Women Sverige – religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar på uppdrag av UN Women, FN:s jämställdhetsenhet
Kvinnojouren Mira – en icke vinstdrivande, ideell lokal förening för kvinnor som utsatts för våld, oftast av den man hon lever eller har levt samman med.
Tjejjouren Mira – partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som riktar sig mot tjejer och unga kvinnor i Oxelösunds- och Nyköpings kommun.
Sidan uppdaterad: