Oxelösunds logga

En vecka fri från våld

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. En vecka fri från våld är en återkommande nationell temavecka som sätter ljuset på det förebyggande arbetet mot våld i nära relation.

kvinna sitter lutad mot en vägg med händerna framför ansiktet

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Här kan du läsa hur vi uppmärksammar det våldsförebyggande arbetet under En vecka fri från våld.

Är du, eller någon du känner, utsatt för våld?

Du som har blivit utsatt för våld, eller utsätter andra för våld. Du som är orolig för någon i din närhet som du tror lever med våld, hot eller kontroll. Du kan få råd, stöd och hjälp! Läs mer på vår sida Våld i nära relation

Kustbostäder har Huskurage

Kustbostäder i Oxelösund har antagit policyn Huskuragelänk till annan webbplats. Genom Huskurage kan vi förebygga och förhindra våld i nära relation, genom att ge grannar verktyg att agera. Detta genom att du som granne känner till hur du kan agera och visa omtanke. Det kan vara livsavgörande att agera direkt om något händer där du bor.

Läs mer om hur Kustbostäder arbetar med Huskuragelänk till annan webbplats

Webbinarium hos Länsstyrelsen Södermanland

Länsstyrelsen Södermanland bjuder under veckan bland annat in till webbinariumlänk till annan webbplats för dig som arbetar inom kommun, region, myndighet eller ideell sektor med bemötande, likabehandling, jämställdhet och jämlikhet.

#MeToo och nu då?
Om bemötande, sexuella trakasserier och härskarteknik
2 december 2020 10-12
Sista anmälningsdag 27 november 2020.

Läs mer om Länsstyrelsens våldsförebyggande arbete härlänk till annan webbplats

Orange day – varför lyser Ståltheten i orange?

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Orange day infaller alltid den 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som instiftades av FN år 1999.

Under Orange day världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I Oxelösund lyser Ståltheten och S:t Botvids kyrka upp i ett orange sken.

Läs mer om Orange day hos UN Women Sverigelänk till annan webbplats

"Zonta says NO" – 16 dagar mot könsrelaterat våld"

På Orange Day den 25 november startar även kampanjen "Zonta say NO –16 dagar mot könsrelaterat våld"länk till annan webbplats. Under den perioden gör Zontaklubbar i Sverige en gemensam sak för att på olika sätt ge röst för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld.

I Oxelösund samarbetar Zontalänk till annan webbplats med Oxelösunds kommun. Här symboliseras kampanjen ”16 dagar mot könsrelaterat våld” genom att Ståltheten i fiskehamnen på Femöre, och S:t Botvids kyrka, lyser upp med orange ljus. I hörnlokalen på Prisman skyltas det med 28 par orange damskor. Skorna ska synliggöra hur många kvinnor över 18 år i Oxelösunds kommun som under 2019 gjorde en polisanmälan om misshandel.

Kvinno- och tjejjouren Mira

Kvinnojouren Miralänk till annan webbplats riktar sig till kvinnor och barn i Oxelösund och Nyköping som utsätts för, eller har upplevt våld i nära relation. Ta kontakt med Mira, som kan erbjuda dig

  • Kostnadsfria stödsamtal
  • Boende för kvinnor och barn
  • Stöd i kontakt med myndigheter

Tjejjouren Miralänk till annan webbplats riktar sig till tjejer i Oxelösund och Nyköping som behöver någon att prata med. Tjejjouren startades 2018 och arbetar med att stötta och stärka tjejer. Med Mira kan du chatta, mejla, prata i telefon och ha en längre stödkontakt online. 

Mira är en ideell, icke vinstdrivande förening, som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Mira har tystnadsplikt och du har möjlighet att vara anonym

Läs mer

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

Unizonlänk till annan webbplats – samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

MÄNlänk till annan webbplats – ideell organisation som arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. 

Huskurage.se – policy antagen av Kustbostäder för att förebygga och förhindra våld i nära relationlänk till annan webbplats

Sveriges Kommuner och Regioner, Kvinnofridlänk till annan webbplats

Sveriges Kommuner och Regioner, Män och jämställdhetlänk till annan webbplats

Jämställdhetsmyndigheten, Stödmaterial om killars våld mot tjejerlänk till annan webbplats

UN Women Sverigelänk till annan webbplats – religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar på uppdrag av UN Women, FN:s jämställdhetsenhet

Kvinnojouren Miralänk till annan webbplats – en icke vinstdrivande, ideell lokal förening för kvinnor som utsatts för våld, oftast av den man hon lever eller har levt samman med.

Tjejjouren Miralänk till annan webbplats – partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som riktar sig mot tjejer och unga kvinnor i Oxelösunds- och Nyköpings kommun.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer