Loggan för Oxelösunds kommun

Trygghetslarm

Med hjälp av ett trygghetslarm kan du kalla på hjälp dygnet runt. Att ha trygghetslarm ska bidra till att du känner dig trygg hemma.

Hur fungerar trygghetslarm?

Du bär larmet som en klocka på armen. När du behöver hjälp trycker du på larmknappen och får då prata med kommunens larmcentral som är bemannad dygnet runt. Larmoperatören ser också till att hemtjänstpersonal kommer hem till dig. Får larmcentralen inget svar från dig kommer personal från hemtjänsten att gå in i din bostad med hjälp av nyckel, för att undersöka vad som hänt.

Trygghetslarmet är inget akutlarm och ersätter inte larmnummer 112. Vid akut sjukdom ska du alltid ringa 112.

Vem har rätt till trygghetslarm?

Trygghetslarm beviljas dig som av olika anledningar har en ökad fallrisk och/eller upplever dig själv som otrygg i hemmet.

Hur ansöker jag om trygghetslarm?

Om du tycker du behöver ett trygghetslarm kan du ansöka om det via denna blankett Pdf, 206.5 kB.. När vi fått din ansökan kontaktar kommunens biståndshandläggare dig. Tillsammans går ni igenom dina behov och önskemål. Därefter gör handläggaren en bedömning av dina behov och fattar beslut. Du kan även ansöka om trygghetslarm muntligt.

Vad kostar ett trygghetslarm?

Att installera ett trygghetslarm kostar 250 kr som engångsavgift. Sen betalar du en månadsavgift. Månadsavgiften grundar sig på din inkomst, här kan du läsa mer om kostnader och avgifter inom vård och omsorg. Om du skulle tappa bort ditt larm betalar du vad det kostar för kommunen att köpa in larmen, enligt kommunens taxor och avgifter.

Att tänka på om du beviljas trygghetslarm

Du lämnar en nyckel till din bostad till hemtjänsten när du får ett trygghetslarm. I Oxelösunds kommun har vi nyckelfritt vilket innebär att personalen i första hand låser upp din dörr med en mobiltelefon.

 

Kontaktinformation

Oxelösunds kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se