Loggan för Oxelösunds kommun

Familjestöd

Är du orolig för en tonåring eller är det mycket konflikter hemma?

När situationen i familjen är svår att lösa på egen hand finns det hjälp att få av kommunens familjestöd.

Vi familjestödjare finns för att kunna erbjuda familjer med barn och ungdomar 0–18 år stöd under kortare eller längre tid. Det kan till exempel handla om relationsproblem – att ni bråkar mycket hemma, att du har svårigheter att förstå ditt barn eller att det inte är lätt att få till fungerande vardagsrutiner. Det kan handla om barn och ungdomar med olika problem i skolan, eller om alkohol- och drogmissbruk, våld, kriminalitet, psykisk ohälsa eller annan beroendeproblamtik i familjen.

Vi kan träffas i eller utanför ditt hem, du bestämmer.

Syftet med familjestöd är att stärka ditt föräldraskap. Fokus för oss är att lyfta fram det som just din familj är bra på och samtidigt försöka hitta lösningar på det som fungerar mindre bra. Vi arbetar för en positiv utveckling i familjen genom att erbjuda olika typer av stöd och behandlingar. Stödet är frivilligt och kostnadsfritt. 

Vi samarbetar vid behov med till exempel förskola, skola, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och missbruksvården. För mer information om våra olika stöd- och hjälpinsatser, välkommen att höra av dig!

Vi finns på bottenvåningen på Thorsgatan 7 Länk till annan webbplats. i Oxelösund.



Brottsofferjouren Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren är organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med dem, stödet är kostnadsfritt, de har avgett tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs för att få stöd. De erbjuder bland annat: medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår, information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor, stöd vid eventuell rättegång, hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag. De erbjuder även hjälp till vittnen inför och under en rättegång.

BUFFF Länk till annan webbplats.

BUFFF finns där för dig som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. De finns tillgängliga på både telefon och chatt. De finns även lokalt; BUFFF Sörmland och har ett kontor i Nyköping dit även Oxelösunds invånare är välkomna. Kommunen har ett samarbete med dem. Det finns tex. en folder att ladda ner, om vad som händer när någon hamnar i fängelse.

BUP, Barn och ungdomspsykiatrin i Nyköping Länk till annan webbplats.

Till BUP i Nyköping kan du ringa för att rådfråga om exempelvis depression, ångest, ätstörningar, kroppen, sexualitet, preventivmedel, identitet, relationer och känslor, samt självskadebeteende. På BUP arbetar psykologer, kuratorer, familjebehandlare, läkare och sjuksköterskor. Det är gratis att kontakta dem och de har tystnadsplikt.

Droghjälpen Länk till annan webbplats.

Droghjälpen är en plats för alla som använder eller som berörs av droger. Här finns information, råd och stöd till dig som funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon du bryr dig om. Du kan vara anonym när du kontaktar oss.

Drugsmart Länk till annan webbplats.

Här kan du ta del av kunskap, artiklar och frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Du kan även skicka in egna frågor. De tipsar också om var det finns hjälp och stöd.

Familjekompis Länk till annan webbplats.

Familjekompis ger etablerade och nya svenska familjer möjligheten att lära känna varandra, öka förståelsen samt skapa värme mellan människor. Få nya perspektiv genom att träffa en familj från en annan kultur än din.

Friends Länk till annan webbplats.

Friends arbetar mot alla typer av mobbing. Du som är barn/ungdom kan vända dig till dem för frågor som handlar om utsatthet eller mobbning. Både om du själv är utsatt eller om du är orolig för någon annan. Exempel på saker du kan prata med dem om: Att känna sig ensam och utanför, att du har fått taskiga kommentarer på nätet, hur du kan berätta för en vuxen om din situation, du har berättat för vuxna i skolan men situationen blir inte bättre, att vara utsatt för rasism/sexuella trakasserier/funkofobi med mera.

Hedersförtryck – om hedersrelaterat våld och förtryck. Länk till annan webbplats.

Webbplatsen har information för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Här kan du läsa mera om barn- och tvångsäktenskap, könsstympning, HBTQ och heder samt hedersvåld.

Informationssverige Länk till annan webbplats.

En sida för dig som är ny i Sverige, din guide till svenska samhället. Den finns även på flera olika språk.

Kvinnojouren Mira Länk till annan webbplats.

Till kvinnojouren kan du vända dig om du identifierar dig som kvinna och är, eller har varit, utsatt för våld i en nära relation. Vi erbjuder kostnadsfria samtal via mejl, telefon eller besök i vår samtalsmottagning och vi driver även ett skyddat boende. Vi finns i Nyköping och Oxelösund.

Mind Länk till annan webbplats.

Mind arbetar med suicidprevention. Har du självmordstankar kan du få hjälp av dem. Du kan ringa eller chatta med dem på självmordslinjen eller på livslinjen. Det är anonymt och kostnadsfritt att kontakta dem. De har även föräldralinjen - för föräldrar som har oro över sitt barns psykiska mående.

NPF - riksförbundet Attention Länk till annan webbplats.

Attention är ett riksförbund som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), så som tex. ADHD och autism. De påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.

Passus - Avhopparverksamhet för gängkriminella Länk till annan webbplats.

Passus är en avhopparverksamhet som hjälper personer som vill lämna ett kriminellt gäng och/eller en kriminell livsstil. De hjälper människor att bygga ett nytt socialt liv och att bli delaktiga i samhället. De utbildar även kommuner, myndigheter och olika organisationer som arbetar med målgruppen. De erbjuder även hjälp till anhöriga.

RFSL Länk till annan webbplats.

RFSL är ett antirasistiskt förbund som arbetar för hbtq-personers rättigheter. Målet är att alla som är hbtq ska kunna leva och uttrycka sig som de själva vill.

Spelpaus Länk till annan webbplats.

Här stänger du av dig från spel som kräver registrering hos de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige.

Storasyster Länk till annan webbplats.

Storasyster erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De arbetar stödjande och kunskapshöjande för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.

Stödlinjen.se Länk till annan webbplats.

Är du orolig för ditt eller någon annans spelande om pengar? Ring eller chatta med dem. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Suicide Zero Länk till annan webbplats.

Suicide Zero är en organisation som arbetar för att förebygga självmord. Det finns tips till dig som mår dåligt. Det finns även tips för dig som är orolig över någon som mår dåligt.

Ätstörningslinjen - Frisk och Fri Länk till annan webbplats.

Här kan du få stöd om du har ätstörningar eller har jobbiga tankar om din kropp, det kan handla om mat eller träning. Du kan ringa eller chatta. Ätstörningslinjen vänder sig till alla oavsett ålder eller kön.

1177 – Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. De erbjuder sjukvårdsrådgivning och information. Här kan du tex. hitta information om olika sjukdomar, åkommor samt var du hittar olika avdelningar, mottagningar och sjukhus. Loggar du in med bankid kan du bland annat, se dina bokade tider på sjukvården, läsa din journal eller se dina läkemedelsrecept. Vissa vårdcentraler/mottagningar har även e-tjänster där man kan förnya sina recept eller ställa fråga till dem.

Kontaktinformation

Familjestödjare
Telefon 070-566 11 53
familjestod@oxelosund.se

Behandlingscenter
Besöksadress
Thorsgatan 7

Oxelösunds kommun
Vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon 0155-380 00
kommun@oxelosund.se