Nya utställningar på Koordinaten

"Kvinnor i verkstadsindustrin" och "Naturnära".

Fram till 7 januari ställer Jessica Fleetwood och Mona Johansson ut i våra gallerier på Koordinaten.

I Galleri K:

Jessica Fleetwood är född och uppvuxen i Oxelösund och sommarjobbade på SSAB på 1990-talet. Hon sökte sig vidare i konstens värld och byggde “Ståltheten” 2000 och därefter flyttade hon till Dalsland och utbildade sig som feministsmed och tog sin Mastersexamen 2016 på HDK, Högskolan för Hantverk och Design, med ämnet “Sexuella trakasserier” en gestaltning i metall och sargade bh:ar. Jessica har haft utställningar nationellt och internationellt.

Jessica berättar om utställningen:

”I min utställning ”Kvinnor i verkstadsindustrin” med utskurna kvinnor i metall har jag inspirerats av foton på kvinnor inom den postindustriella verkstads- och krigsindustrin från 1940-talets England och fram till nutid med SSAB i Oxelösunds kvinnligt anställda i fokus. Jag vill med utställning lyfta frågan om jämställdhet och lika behandling oavsett kön. Jag undrar över hur det såg ut för kvinnorna på 40-talet när de fick ta över de manliga positionerna inom industrin. Kände de att de var mer frigjorda då? Hur var det egentligen med "me too" på den tiden? Jag hoppas att framtidens kvinnliga industriarbetare får bättre lön, bättre positioner och mer rättvist erkännande för deras skicklighet inom arbetsuppgifterna och blir befordrade för sin yrkeskunskap."

I Galleri O:

Mona Johansson har målat sedan barnsben och hämtar mycket av sin inspiration från ön Harstena i Östergötland, där hon tillbringar sin tid halvårsvis. I utställningen ”Naturnära” får vi uppleva hennes inspiration genom hennes verk i akryl och akvarell.

Varmt välkomna!

Kontakt för sidan: Kommuncenter