Publiceringsdatum:
Ny skolorganisation beslutad
På utbildningsnämnden idag den 24 mars fattades beslut om ny skolorganisation. Den nya skolorganisationen innebär att Oxelösunds kommun från och med höstterminen 2025 och framåt kommer att ha följande skolorganisation:
På utbildningsmänden den 24 februari 2025 presenterades ett förslag om att omorganisera grundskolan i kommunen från höstterminen 2025. Ordföranden yrkade på återremiss för att få en fördjupad utredning om årskurs 6 tillhörighet, samt en utredning om placeringen av högstadiet bör vara på Oxelöskolan eller Ramdalsskolan.
Jag förstod att vi gick fram för snabbt i samband med nämndssammanträdet den 24 februari. Nämnden valde att återremittera ärendet för att få en bredare analys för att kunna fatta beslut. Samtidigt förstod vi att vi behövde lyssna in personal, vårdnadshavare samt eleverna. Under den här månaden har vi har lyssnat och vi har tagit till oss, säger utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M).
Idag har ni beslutat att kommunen ska ha två skolor som omfattar förskoleklass till och med årskurs 6 och detta gäller inte bara för läsåret 25/26. Tanken är att organisationen F-6 ska bestå över tid. Hur landade ni i det beslutet?
Vi fick in många synpunkter, både för och nackdelar med att ha årskurs sex kvar i en F-6 organisation. Fler synpunkter stödde att låta eleverna stanna kvar i F-6-skolor än att årskurs 6 borde gå i samma skola som högstadieeleverna. Det sammanvägt med förvaltningens utredning kring förskoleklass till årskurs 6 ligger till grund för beslutet, berättar Eva Lantz.
Vi fick till oss att modellen med F-6 uppfattas som trygg. Både elever och vårdnadshavare känner sig bekväma med indelningen. Elevråden uttryckte en tydlig önskan om att bevara årskurs 6 i mellanstadiet. Det är också en arbetsmodell som många av lärarna förespråkar och känner sig trygga i. Vi fick också till oss att vi inte behöver göra några ombyggnationer för att kunna ha den här indelningen över tid, fortsätter Eva.
Finns det några nackdelar med det här beslutet?
Det är klart det gör. Bland annat blir nu låg- och mellanstadiet ganska stora enheter. Även om det fortsatt är små skolor. Vi kan sammanfatta den fördjupade analysen med att både F-6 och 6–9 har sina fördelar. F-6-modellen erbjuder stabilitet, trygghet och långsiktighet. Medan 6–9-modellen fokuserar på att skapa en mer sammanhängande och effektiv övergång till gymnasiet, säger Eva.
Ni har idag också fattat beslut om att Oxelöskolan blir kommunens högstadieskola. Vad var det som gjorde att ni fattade det beslutet?
Oxelöskolan är bra planerad för att rymma högstadiets organisation vilket ger möjlighet för god klassrumsundervisning samt att skolan har bra faciliteter för ämnesundervisning. Oxelöskolan har också en välutrustad skolgård som ger utrymme för lek och rörelse. Utöver det är skolan byggd så att den är lättöverskådlig vilket gör att lärarna kan ha kontroll över hela området vilket skapar en känsla av säkerhet och trygghet för både elever och lärare, säger Eva.
Varför valde ni inte Ramdalsskolan när den enligt flera argument ligger mer mitt i kommunen?
Eftersom Ramdalsskolan är den skola som har störst yta och kapacitet, lämpar den sig inte för en 7–9-organisation. Anledningen är att det skulle finnas en stor del outnyttjade lokaler där medan antalet elever i våra F till 6 skolor skulle bli svårt att hantera när vi nu har beslutat att årskurs 6 ska vara kvar i mellanstadiet. Enligt prognosen som finns med i analysen kommer vi utifrån dagens fattade beslut, att hösten 2025 ha drygt 390 elever på Peterslundsskolan, skolan har en kapacitet att ta emot 450 elever. Vi får cirka 520 elever på Ramdalsskolan som har kapacitet att ta emot 550 elever och vi får ungefär 380 högstadieelever på Oxelöskolan som har en kapacitet kan ta emot 500 elever, berättar Eva.
Om vi hade beslutat att ha Ramdalsskolan som högstadieskola, hade våra F-6-skolor blivit överfulla, vilket inte hade varit bra. Viktigt att komma ihåg är också att de synpunkter som kom in om var högstadiet skulle placeras var inte lika entydiga som de som stödde att behålla mellanstadiet intakt. Jag tycker att vi utifrån de förutsättningar vi har och utifrån alla synpunkter som inkommit och som nämnden samt förvaltningen har tagit del av, har nämnden kommit fram till ett väl avvägt beslut. Det är omöjligt att vara alla till lags i en förändring, avslutar Eva Lantz.
Vad händer nu?
Utbildningsförvaltningen påbörjar nu arbetet med omorganisationen utifrån nämndens fattade beslut. Information till medarbetare, elever och vårdnadshavare kommer att ske via Schoolsoft.
Här kan du läsa utbildningsförvaltningens utredning och barnkonsekvensanalys Pdf, 383.3 kB.