Publiceringsdatum:

Förslag på ny skolorganisation

Oxelösunds utbildningsnämnd förväntas den 24 februari fatta beslut om förändrad skolorganisation. Här hittar du kallelse till utbildningsnämnden med beslutsunderlag, ett videoklipp i vilket Marita Encke Dahlin, utbildningschef, förklarar utförligt runt förslaget, och svar på vanliga frågor som kommit in från invånare i Oxelösund.

Förslaget, som presenterades för skolpersonalen den 10 februari och för elever och vårdnadshavare den 11 februari, innebär en anpassning som syftar till att skapa en mer hållbar skolstruktur.

Om utbildningsnämnden beslutar enligt förslaget om förändring kommer Oxelösunds kommun från och med höstterminen 2025 att ha två skolor för förskoleklass till årskurs 5 – Peterslundsskolan och Ramdalsskolan – medan Oxelöskolan blir skolan för årskurs 6–9.

Förändringen beror delvis på elevantal utifrån organisationens utformning men även ekonomiska och kvalitetsmässiga skäl ligger till grund för förslaget.

Målsättningen är att skapa en skola med bättre möjligheter att tillvarata lärarnas kompetens, stärka likvärdigheten och integrationen samt säkerställa en hög utbildningskvalitet för alla elever.

Beslut fattas den 24 februari.

Kallelse med beslutsunderlag

I kallelsen till 24 februari hittar du beslutsunderlaget som nämnden ska ta ställning till:

Kallelse till utbildningsnämnden 24 februari Pdf, 2.3 MB.

På den här sidan finns alla kallelser till utbildningsnämnden

Utbildningschefen förklarar förslaget på förändrad skolorganisation

I videon förklarar Marita Encke Dahlin, utbildningschef, processen runt nya förslaget, hur information har gått ut, varför en omorganisation behöver göras och hur förslaget är framtaget med eleverna i fokus:

 

Vanliga frågor och svar om förslaget på ny skolorganisation – FAQ

Den 24 februari ska utbildningsnämnden fatta beslut om en eventuell förändring av skolorganisationen i Oxelösund. Många har ställt frågor om förslaget, och här svarar vi på de vanligaste. Vi vill förtydliga att vi inte kan svara på allt innan beslutet är fattat. När beslutet är taget kommer vi att ge mer information.

Varför föreslås förändringen?

Vi ser en förändring i demografin, att antalet elever i Oxelösund kommer att minska i framtiden. Samtidigt är dagens skolorganisation inte hållbar, utifrån organisation och ekonomi.

Varför kan ni inte bara ändra den nuvarande organisationen?

Bedömningen är att om vi gör fler ändringar i den nuvarande organisationen riskerar vi att försämra kvaliteten på undervisningen. Vi behöver en skolorganisation som fungerar även när antalet elever förändras, anpassa oss efter den nya demografin.

Hur har befolkningsutvecklingen ändrats?

Under 2023 och 2024 föddes färre barn än väntat. Det betyder att det kommer att bli färre elever i skolan framöver. Vi behöver en skolorganisation som kan anpassa sig efter olika stora barnkullar, det har vi inte idag.

Vilka elever kommer att behöva byta skola?

  • Peterslundsskolan: Nuvarande elever i årskurs 5 och 6.
  • Ramdalsskolan: Nuvarande elever i årskurs 5, 6, 7 och 8.
  • Oxelöskolan: Blivande elever i förskoleklass och nuvarande elever i årskurs F-4.

Vilken skola kommer mitt barn placeras på?

Så snart beslutet är taget i nämnd kommer vi snabbt att börja planera vilka elever som ska gå på vilken skola.

Under våren kommer vi också att se över vilka lärare som ska arbeta på vilken skola. Flera lärare kommer att byta skola och därmed följa med elever till ny skola.

Kommer lärare att sägas upp?

Om beslut fattas kommer vi att behöva planera om personalen med personalplanering och tjänstefördelning. Med den nya organisationen kommer klassernas storlek att ses över och det totala antalet klasser på alla skolor kommer minska – därför kan det också bli färre tjänster i skolan. Vi vet ännu inte i vilken omfattning.

Varför ska Oxelöskolan bli högstadium och Ramdalsskolan en F-5-skola?

När vi tog fram förslaget tittade vi på var eleverna bor, vilka skolor de går i idag och hur ansökningarna ser ut i skolvalet. Vi har också undersökt vilka lokaler som är bäst anpassade för olika åldrar. Utifrån detta har vi lagt fram förslaget som nu ska beslutas.

Varför ska årskurs 6 gå tillsammans med årskurs 7-9?

I arbetet med förslaget har vi tagit hänsyn till både kvalitet och likvärdighet. Att samla årskurs 6-9 på samma skola har flera fördelar.

Det gör det lättare att säkerställa att undervisningen ges av behöriga lärare, särskilt i ämnen som hemkunskap och språkval. När årskurs 6 går på samma skola som högstadiet behöver eleverna inte byta skola för vissa lektioner, vilket skapar en mer sammanhållen undervisning.

Det innebär också att all betygssättning sker på en skola, där lärarna genom samlad kompetens kan samarbeta för att säkerställa rättvisa och likvärdiga bedömningar.

Baserat på antalet elever ser vi även att det är bra ur ett storleksmässigt perspektiv, då en högstadieskola för åk. 7-9 skulle blivit betydligt mindre än de två F-6-skolorna.

Vad händer efter den 24 februari?

När beslutet är fattat får du information om vad det innebär för ditt barn och hur vi går vidare.

Vi kommer att informera vårdnadshavare i Schoolsoft och eleverna via skolan.

Om du har frågor kan du kontakta ditt barns skola eller mejla oss på utbildning@oxelosund.se. Vi svarar så snart vi kan.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer