Publiceringsdatum:

Samernas nationaldag 6 februari

Torsdag 6 februari firas samernas nationaldag, Sámi álbmotbeaivi på nordsamiska. Oxelösunds kommun uppmärksammar dagen genom att hissa den samiska flaggan vid kommunhuset och belysa skulpturen Ståltheten med flaggans färger.

Varför firas dagen den 6 februari?

Nationaldagen firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det var första gången samer från Sverige och Norge samlades för att diskutera gemensamma frågor. Vid den femtonde samekonferensen i Helsingfors 1992 beslutades att dagen skulle bli en officiell samisk nationaldag, och det första firandet skedde i Jokkmokk 1993. Därför är den 6 februari en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i. Visste du att Stockholm stad ingår i det samiska förvaltningsområdet?

Den samiska flaggan

Samernas nationaldag och flagga är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge; Finland eller Ryssland. Cirkeln på flaggan är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. Den traditionella dräkten kallas för kolt, och på samiska gákti (nordsamiska), den är en etnisk markör och mycket personlig. Den visar vem man är och varifrån man kommer. Den är en viktig sammanhållande symbol som mest bärs vid festliga tillfällen och högtider.

Nationella minoriteter och flaggning

Samerna är ett urfolk och samerna tillhör en av Sveriges fem erkända nationella minoriteter, tillsammans med sverigefinnar, judar, romer och tornedalingar. Oxelösunds kommun flaggar och belyser Ståltheten i olika färger på de nationella minoriteternas nationsdagar, och vissa andra högtidsdagar, som en del i arbetet med att synliggöra och främja de nationella minoriteterna och deras kultur. Nationella minoriteternas dagar är:

  • 6 februari är samernas nationaldag och vi flaggar med den samiska flaggan.
  • 24 februari är sverigefinnarnas dag och vi flaggar med den sverigefinska flaggan.
  • 8 april är romernas internationella dag och vi flaggar med den romska flaggan.
  • 15 juli är tornedalingarnas dag och då flaggar vi med den tornedalska flaggan, Meänflaku.
  • 6 december är Finlands självständighetsdag och en viktig högtidsdag för den sverigefinska minoriteten och vi flaggar med den finska flaggan.

Vid de nationella minoriteternas dagar gäller flaggning vid kommunhuset med svensk respektive samisk, sverigefinsk, romsk och tornedalsk flagga. Den judiska minoriteten saknar etablerad dag och flagga och uppmärksammas därför inte på detta sätt.

Läs mer

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer