Publiceringsdatum:

Beslut på kommunstyrelsens sammanträde den 27 november

På kommunstyrelsen den 27 november fattades bland annat följande beslut:

Att avstycka 16 av kommunens fritidshus/mindre byggnader för försäljning samt att avveckla kommunens fritidshuskö

Kommunstyrelsen beslutade i mars 2024 att pausa fritidshuskön och den årliga avgiften för densamma. Under pausen har en utredning om fritidshusens framtida hantering genomförts. Uppdraget från den politiska majoriteten har varit att undersöka om det är möjligt att sälja de kommunalt ägda fritidshusen.

Utredningen har kommit fram till att i dagsläget finns det 16 fastigheter med fritidshus som det är möjligt att avstycka från kommunens fastighet. När avstyckningen är genomförd kommer befintliga hyresgäster erbjudas möjligheten att köpa fastigheten till ett marknadsmässigt pris. Försäljningen förutsätter prövning hos Lantmäteriet. Om det visar sig omöjligt att avstycka vissa av fastigheterna kommer andra lösningar utredas.

Hyresnivåerna för fritidshusen ligger idag under marknadsnivå och kommer att justeras. Hyresgäster som väljer att inte köpa sina fritidshus kan fortsätta hyra, men då med nya villkor och marknadsmässig hyra. Hyresgäster informeras när beslutet vunnit laga kraft.

Med kommunens beslut om försäljning försvinner fritidshusköns funktion, varför den föreslås avvecklas. Uppsagda fritidshus kommer att säljas löpande, i linje med kommunens övergripande plan.

I oktober 2024 fattade kommunfullmäktige ett principiellt beslut att inleda försäljning av hela eller delar av det kommunala beståndet av fritidshus.

Att piren vid Fiskehamnen rivs och ersätts med flytbrygga för Kustbevakningen

Efter flera års utmaningar med renovering och underhåll av piren vid Fiskehamnen/Östersviken har kommunen idag beslutat att riva den befintliga konstruktionen och ersätta den med en flytbrygga anpassad för Kustbevakningens fartyg. Beslutet grundar sig på omfattande skador, främst orsakade av korrosion och strukturella brister, samt rekommendationer från sakkunniga om att en rivning är både enklare och mer kostnadseffektiv än renovering.

Länsstyrelsen beviljade i september 2024 dispens för att genomföra en kalkylerad sprängning och dumpning av material från den gamla piren. Arbetet får påbörjas omedelbart och dumpning av material ska ske under perioden 1 oktober–31 mars, enligt de fastställda villkoren.

Rivningskostnaden, inklusive oförutsedda utgifter, beräknas till 3,95 miljoner kronor. Efter rivningen planeras en ny flytbrygga, med en beräknad kostnad på 5 miljoner kronor.

Den nya flytbryggan kommer att vara kortare än den befintliga piren men skräddarsydd för Kustbevakningens behov. Flytbryggan förväntas ha en livslängd på 50 år och blir exklusivt tillgänglig för Kustbevakningen.

Den totala investeringen för rivning och byggnation av den nya flytbryggan uppgår till 8,95 miljoner kronor.

Att genomföra en upphandling av en tjänstekoncession för Gästhamnen i Badhusviken samt de samt de kringliggande verksamheterna

En tjänstekoncession innebär att en extern aktör tar över driften av tjänsterna som idag erbjuds i Gästhamnen som ligger i Badhusviken. Den externa aktören får ersättning genom avgifter från användarna i stället för betalning från kommunen.

Den externa aktören tar också över verksamhetsrisken, som till exempel risken för låg efterfrågan. Kommunen kommer ställa krav på att tjänsten uppfyller vissa standarder, såsom ett minsta antal platser och god tillgänglighet.

I dagsläget står kommunen för en kostnad på 100 000 kronor för de aktuella tjänsterna. Med tjänstekoncessionen förväntas intäkterna täcka delar av kostnaderna, även om kommunen fortsatt ansvarar för underhåll och vissa aktiviteter i området. Den föreslagna förändringen väntas minska kommunens totala kostnader och samtidigt säkerställa att tjänsterna håller hög kvalitet.

Idag bedrivs olika verksamheter nere vid Gästhamnen. En aktör bedriver Gästhamn och glasskafé. En annan aktör driver sjömacken och en tredje aktör har bedrivit skärgårdstrafik. Samtliga tre nuvarande verksamheter är relativt små.

Att ett kvalitetsprogram och underlag för en markanvisning med tävlingsförfarande för området Badhusviken ska tas fram

Badhusviken med sitt havsnära läge framstår som ett av Oxelösunds mest attraktiva lägen för att skapa ett nytt bostadsområde. Genom framtagandet av ett kvalitetsprogram kan en ny stadsdel vid Badhusviken bli möjlig.

Kommunen vill genom kvalitetsprogrammet säkerställa hög kvalitet och attraktiva boendemiljöer. Programmet ska vägleda en framtida exploatör som genom ett tävlingsförfarande får uppdraget att genomföra en ny detaljplan.

Kommunens ambition är att skapa en stadsdel med höga gestaltningskrav, ett strandnära rekreationsområde och mötesplatser som kan användas av alla kommuninvånare.

Området ska präglas av platsens historia, dess unika karaktär och närheten till havet. Samtidigt ska exploatörens byggkompetens säkerställa att området utvecklas till en modern och attraktiv stadsdel. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att projektet har potential att locka flera intressanta aktörer.

För att välja rätt exploatör föreslås en markanvisningstävling. Exploatörer som deltar presenterar sina idéer och planer, och vinnaren får ansvaret att ta fram detaljplanen. En jury, bestående av politiker och tjänstepersoner från kommunens planberedning, föreslås granska anbuden, rangordna dem och rekommendera vilken aktör som ska tilldelas markanvisningen.

Det slutgiltiga beslutet om kvalitetsprogrammet och vinnaren av markanvisningstävlingen kommer att fattas av kommunstyrelsen. Planen är att markansvisningstävlingen påbörjas innan årsskiftet och att vinnaren kan utses i februari - mars 2025. Efter det får den vinnande exploatören ta fram en detaljplan för området och ambitionen är att de första kan flytta in under 2028.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer