Loggan för Oxelösunds kommun

Nu startar Familjekompis upp i Oxelösund

Familjekompis ger nysvenska familjer och etablerade svenska familjer, chansen att lära känna varandra. Allt görs på ett enkelt sätt.

Familjekompis startade upp i Örebro 2018 av Studieförbundet Bilda. De sprider nu vidare Familjekompis i flera kommuner runt om i landet, en av kommunerna är Oxelösund.

Det känns väldigt roligt och spännande att få starta Familjekompis i Oxelösund! Det är viktigt att nya svenska familjer och etablerade svenska familjer får mötas och lära känna varandra: säger Angelica Patek, projektledare för Familjekompis i Oxelösunds kommun.

Angelica har tidigare drivit Familjekompis i både Nyköpings kommun och Gnesta kommun. Som etablerad svensk har du kanske funderat på att du vill lära känna en nysvensk familj, men inte riktigt vet hur du ska gå till väga. Då kan det underlätta att vara med i ett redan färdigt paket, med satta ramar för mötet med en annan människa.

Vill du lära känna människor från en annan kultur?

Genom Familjekompis har du och din familj chansen till just det. Passa på att få nya kontakter med människor från en annan kultur än din egen. - Gör roliga saker tillsammans, kanske blir det början på en ny kompisrelation säger Angelica Patek.

Hur fungerar Familjekompis?

Familjerna, som kan se helt olika ut, matchas ihop från de uppgifter, som de lämnar in, när de anmäler sig. Målet är att de barnfamiljer som medverkar, ska ha barn i ungefär samma ålder. Ingen är fadder åt någon annan – familjerna träffas på lika villkor och lär känna varandra.

Bilda bjuder in till en första träff med middag, vilken tar cirka 2 timmar. Familjerna träffas sedan vid ytterligare två tillfällen. Många nysvenskar har visat intresse för att träffa etablerade svenskar. Behovet att öva svenska, skapa kontakter och få nätverk är stora.

- Att lära sig svenska och få ett arbete är viktigt när man kommer som ny till Sverige. Men att få känna tillhörighet och samhörighet med människorna man lever tillsammans med är minst lika viktigt. Du som etablerad svensk behövs. Det är i mötet med andra det händer, säger Josefin Stålbert, enhetschef på Studieförbundet Bilda och en av initiativtagarna till Familjekompis.

Bakom Familjekompis står Studieförbundet Bilda och Oxelösunds kommun. Familjekompis finns till för att skapa bra förutsättningar för nya vänskapsrelationer mellan nysvenskar och etablerade svenska familjer. Familjekompis vill bidra till meningsfulla relationer samt öka förståelsen för varandra.

Anmälan

Anmälan görs via formuläret här: familjekompis.se Länk till annan webbplats.

Läs mer på: Familjekompis Oxelösund (oxelosund.se) Länk till annan webbplats. eller
Familjekompis | Studieförbundet Bilda Länk till annan webbplats.