Publiceringsdatum:

Lägsta arbetslösheten på nio år

Oxelösund har den lägsta arbetslösheten på nio år och arbetslösheten totalt, bland ungdomar och utlandsfödda, sjunker mest i Sörmland. Fler långtidsarbetslösa kommer ut i sysselsättning och egen försörjning.

Effektiva arbetsmarknadsåtgärder, utbildningar som ger jobb och stor efterfrågan hos de större arbetsgivarna är några av faktorerna bakom den positiva utvecklingen.

Inte sedan november 2014 har andelen långtidsarbetslösa varit så låg i Oxelösund. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik. Även den totala arbetslösheten sjunker i Oxelösund och är nu nere på 7,9 procent. Vilket är den lägsta siffran sedan augusti 2013.

Campus Oxelösund har under flera år haft flera projekt som riktar sig mot individer som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Vi ser också att de yrkesutbildningar som Campus Oxelösund erbjuder oftast leder till anställning, berättar Eva Svensson, förvaltningschef, utbildningsförvaltningen.

Nu bär vi frukten av det arbete som utförts på Drivhuset och det resulterar i att arbetslösheten sjunker och att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd minskar. Genom samverkan motiverar, vägleder och stödjer vi jobbsökande i att finna, få och behålla ett jobb, säger Katarina Haddon, förvaltningschef social- och omsorgsförvaltningen.

Drivhuset startades upp under 2017 som ett projekt med finansiering från Samordningsförbundet RAR. Drivhuset är en samverkansarena mellan kommunen och Arbetsförmedlingen. I början var även Region Sörmland och Försäkringskassan delaktiga.

Sedan starten har vi genom ett gemensamt förhållningsätt arbetat nära varandra i syfte att få arbetslösa personer i egen varaktig försörjning. Drivhuset startades som ett projekt som sedan övergått till permanent verksamhet, avslutar Katarina Haddon.

Utöver kommunens långsiktiga arbete med att få individer i arbetet har Oxelösund en stark arbetsmarknad just nu. SSAB och de övriga industriföretagen går bra och anställer och söker personal inom många olika kompetensområden. Även besöksnäringen utvecklas i takt med att Oxelösunds attraktivitet som både besöksmål och boendeort ökar.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer