Publiceringsdatum:

Emina – en av 45 gymnasieelever från Oxelösund som driver UF-företag

45 gymnasieelever från Oxelösund driver UF-företag ensamma eller tillsammans med en eller flera klasskamrater. UF står för Ung företagsamhet och är en möjlighet som ger elever i årskurs tre på gymnasiet chansen att prova på hur det är att vara entreprenör.

Emina Mandal som studerar på Nyköpings enskilda gymnasium är en av de 45 elever från Oxelösund som tagit chansen att driva UF-företag i år.

Jag började driva detta företag redan i juni 2022 som ett RS-företag (Rookie Startup) och vann fina priser. Jag valde att fortsätta och driver det därmed vidare som ett UF, säger Emina.

Hennes företag heter Start well UF och affärsidén är att erbjuda barn och unga givande fritidsaktiviteter för en meningsfull fritid och framtid. Målet är att göra samhället bättre och mer inkluderande

Johan Scherlin är näringslivsansvarig i Oxelösunds kommun.

UF-företag är ett sätt att under ett år få prova på att utveckla sitt entreprenörskap och driva ett företag. I uppdraget ingår att utveckla och sälja riktiga produkter och tjänster i kommersiellt syfte.

Varje år är det också en UF-mässa där eleverna får visa upp sina företag och tävla i olika kategorier. I år hålls UF-mässan samtidigt som Bomässan på Rosvalla i Nyköping 18-19 mars. Det är 100 UF-företag som är med och ställer ut, säljer sina produkter och tävlar. Men redan från tidig ålder jobbar Oxelösunds kommun aktivt med att öka intresset för entreprenörskap och företagande.

Från årskurs 4 har UF ett utbildningsmaterial som heter Framtidskollen och som handlar om att lägga grunden för ett tidigt intresse för entreprenörskap, säger Johan Scherlin. Man jobbar med rektorer, studie- och yrkesvägledare och lärare för att tidigt och naturligt få med förståelse för företagande och entreprenörskap som del i ordinarie undervisning.

Johan Scherlin sitter med i juryn för den årliga UF-tävlingen som avgörs 18-19 mars i samband med UF-mässan. Där delas priser ut i olika kategorier, bland annat årets UF-företag, årets marknadsförare osv. Det är ett tillfälle att ta del av Eminas och övriga UF-företagares kreativa entreprenörskap. Även på Näringslivsdagen 10 februari finns det möjlighet att träffa några av våra lokala UF-företagare.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer