Publiceringsdatum:

Nu är 2022 års stipendiater utsedda

Varje år delar Oxelösunds kommun ut stipendier till personer som utmärkt sig inom idrott, kultur och miljöarbete. Nu har kultur- och fritidsnämnden och miljö- och samhällsbyggnadsnämnden utsett årets stipendiater.

Kulturstipendium på 10 000 kr går till Fiskebåtens vänner med motiveringen:
Fiskebåtens Vänner är värda att uppmärksammas för sitt arbete med att bevara de äldre träbåtarna och erbjuda båtresor för privatresenärer ut i Oxelösunds skärgård. Föreningens båtar används bland annat vid urnsättning till havs, som transport för Svenska Kyrkan som vårdar gravarna på Högsten, vid bröllop och vid gruppresor. Fiskebåtens Vänner arrangerar även Femöredagen som är en uppskattad dag. för lokalbor och besökare.

Kulturstipendium på 10 000 kr går också till Jesper Larsson med motiveringen:
Jesper Larsson är författare och boende i Oxelösund sedan 2012. Hans tredje bok, "Den dagen den sorgen", fick under 2022 Sveriges Radios romanpris, samt att han var nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris 2022. Han har också under 2022 fått Region Sörmlands kulturstipendium. Tidigare publikationer är novellsamlingen "snö, tårar" och romanen "Hundarna". Båda utgivna på Albert Bonniers Förlag. Senaste verk är novellen "Ang. ärende 6.14".

Eldsjäl kultur på 5 000 kr går till Thord och Maria Linde med motiveringen:
Thord och Maria har bidragit till att utöka kulturutbudet i Oxelösund genom konsertkvällar, temadagar och författartisdagar. De har dessutom varit initiativtagare till den utescen som nu står på Krogbacken och som möjliggör fler kulturtillfällen i framtiden.

Idrottsstipendium på 10 000 kr går till laget OIK pojkar 08/09 med motiveringen:
OIK pojkar 08/09 är laget som gått obesegrade genom grundspelet i serien, med flest gjorda mål och minst insläppta. Detta tog laget till A-final där de mötte de bästa lagen från tre distrikt. Läktarna på Ramdalen var fulla när laget spelade sista och avgörande matchen och bärgade hem guldet till OIK, med bara en enda förlust i ryggen.

Eldsjäl idrott på 5 000 kr går till Daniel Bergman med motiveringen:
Daniel är en stark ideell kraft i Oxelösund som brinner för barn- och ungdomars aktiva fritid. Han är kassör och tränare i Oxelösunds IK. Som styrelsemedlem tar han sig an diverse uppgifter stora som små. Det är aldrig svårt att be Daniel om hjälp. Han fixar det mesta i föreningen. Han ägnar större delen av sin fritid åt Oxelösunds fotbollsungdomar.

Miljöstipendium delas i år till två aktörer på vardera 5 000 kr. Stipendierna går till Finlirarna och Återbruket med motiveringen:

Finlirarna vänder sig till personer som är över 67 år och är de ständiga besökarna på återvinningscentralen och ser till att den som inte själv kan lämna sitt skräp och avfall får hjälp med det. Finlirarna ser också till att det som ska kastas sopsorteras. Finlirarna ser till att hjälpa hela kommunens verksamheter till ett miljötänk genom att finnas till och hjälpa till att frakta skräp, möbler och avfall till återvinningen istället för att det hamnar på hög i utrymmen som man behöver till annat.

Återbruket är en verksamhet som har ett tydligt miljötänk i det dagliga arbetet och arbetar med skapande arbetsuppgifter och återbruk. Materialet som verksamheten använder sig av hämtas på återvinningscentralen och i naturen. Saker som skulle ha kastats återbrukas till fina skapelser som återanvänds i en annan form.

Stipendieutdelning kommer att ske vid ett senare tillfälle i början av 2023.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer