Publiceringsdatum:

Får jag värma upp mitt hus med braskamin?

Vi har under hösten fått in klagomål från grannar runt vedelning i bostäder, och många frågor runt vad som egentligen gäller när man eldar i sin vedspis/kakelugn/braskamin. I rådande energisituation kanske du vill värma upp bostaden med vedeldning, men vad är det egentligen som gäller?

Det finns ingen bestämmelse för hur ofta man får elda, men braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande är avsedda för trivseleldning någon gång i veckan vid passande väder/vind och inte för regelbunden uppvärmning av fastigheten. Trivseleldning innebär att du inte eldar hela dagen eller varje dag, och inte eldar för basuppvärmning.

Enligt försiktighetsprincipen (2 kap. 3 § Miljöbalken) är du som eldar själv ansvarig för att kontrollera att eldning inte stör din omgivning. Elda därför med försiktighet, och värm inte upp din bostad med vedeldning i rådande energisituation.

Läs mer om boendmiljö och hälsoskydd

Några tips på vad du bör tänka på för att förhindra att olägenheter uppstår vid vedeldning i din bostad:

  • Ta hänsyn till dina grannar vid eldning.
  • Öppna spisar, braskaminer och liknande ska endast användas för s.k. trivseleldning. Trivseleldning innebär att du inte eldar hela dagen eller dagligen, och inte för uppvärmning.
  • Använd inte fuktig ved. (Den ska ha legat på torkning minst 12 månader under tak och helst ett par veckor i uppvärmt utrymme innan den används).
  • Elda inte avfall och stora mängder papper.
  • Se till att temperaturen är tillräckligt hög och att lufttillförseln är tillräcklig. Elda med full effekt och stryp inte lufttillförseln. Använd stickor och finhuggen torr ved för att få en snabb upptändning av pannan/eldstaden.
  • Se till att du har en ordentlig glödbädd när nytt bränsle läggs på.
  • Elda hellre rejält morgon och kväll på hög effekt än att snålelda under hela dagen.
  • Kontrollera röken. Vid god förbränning kommer röken ofta, vid kalla dagar, att vara vit av vattenånga. Varma dagar är röken vid god förbränning i det närmaste osynlig och kan bara ses som värmedaller.
  • Tala med skorstensfejaren om du funderar på att byta bränsle, eftersom pannor som eldas med ved måste sotas med tätare intervall. Fråga också om din skorsten är lämplig för vedeldning.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer